Waarom een sociaal secretariaat?

Hoewel een sociaal verzekeringsfonds kiezen wél verplicht is, ben je als zelfstandige of werkgever niet verplicht om met een sociaal secretariaat te werken. Toch kiezen 9 op de 10 Belgische bedrijven om in zee te gaan met een erkende partner. Waarom is die keuze zo interessant? 

Een sociaal secretariaat ontlast je team

Payroll en fiscale aangiftes zijn behoorlijk tijdrovende administratieve taken. Veel organisaties houden liever de handen vrij om bezig te zijn met hun core business.  

Daarnaast verandert sociale wetgeving in ijltempo. Een sociaal secretariaat volgt de laatste ontwikkelingen voor jou op. Zo onderneem je altijd conform de laatste wettelijke wijzigingen.  

Welke taken kan je uitbesteden aan een sociaal secretariaat?

Loonberekening en personeelszaken 

Natuurlijk moet je ook loon, vakantiegeld en een (eventuele) eindejaarspremie uitbetalen. Bij payroll komen tal van inningen en heffingen kijken. Die taken neemt een sociaal secretariaat over. 

Slim verlonen in een krappe arbeidsmarkt 

Een goed sociaal secretariaat helpt je om kansen te grijpen door slim te waarderen en te belonen. Denk aan bonusoptimalisatie via warrants of flexibel verlonen en mobiliteitsoplossingen. Precies wat je nodig hebt om talent te behouden in deze krappe arbeidsmarkt. 

Sociaalfiscale uitdagingen 

Last but not least, kan je sociaal secretariaat je helpen met heel specifieke juridische vragen. Denk maar aan internationale tewerkstelling, een telewerkbeleid of de organisatie van sociale verkiezingen

Op zoek naar een nieuwe partner?

Ben jij op zoek naar een (nieuwe) partner op vlak van sociaal secretariaat? We vertellen je hoe en wanneer je best verandert van partner.

Integratie van HR-tools in bestaande systemen

Payroll betekent elke maand een behoorlijk stevige opdracht. Het voordeel een goede samenwerking? Een goede partner als Attentia beschikt over intuïtieve, digitale tools die naadloos integreren met jouw ERP-systeem. 

Minder kans op fouten in administratie

De HR-tools van Attentia sparen niet enkel een hoop werk uit. De kans op fouten daalt aanzienlijk én je kan met handige rapportagemogelijkheden waardevolle inzichten uit je eigen data bekomen rond verzuim en zo veel meer. 

Een vlot bereikbare, betrouwbare dossierbeheerder met veel expertise reageert bovendien snel bij al je vragen rond aanwerving en ontslag, verlofstelsels, vakantieregeling... 

Kan je payroll tijdelijk uitbesteden?

Volg je payroll liever zelf op? Met de juiste opleiding rond sociale actua blijf je altijd bij.  

Is je vaste payrollmedewerker even niet beschikbaar? Besteed het werk dan (tijdelijk) uit aan een ervaren consultant van Attentia. Zo breng je zuurstof én expertise in je team.  

Een leuke synergie tussen werkgever en sociaal secretariaat

Voor veel werkgevers is het sociaal secretariaat een echte sparringpartner rond tal van topics. Zo ontstaan er vaak waardevolle synergieën. Want samen bereik je meer om verzuim te beperken, slim te verlonen, talent zo lang mogelijk aan boord te houden en te belonen.  

De unieke toegevoegde waarde van Attentia

Hoe 1 + 1 écht 3 wordt? Attentia is niet enkel een sociaal secretariaat. Attentia is ook een erkende externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW).   

Een EDPBW helpt jouw onderneming om een sterk welzijnsbeleid uit te rollen dat waakt over fysieke en mentale gezondheid, arbeidsveiligheid, en arbeidshygiëne. 

Wil jij een geïntegreerd beleid voeren op vlak van HR en welzijn op het werk? Bij Attentia reken je niet enkel op intuïtieve tools, maar ook op een vertrouwd persoonlijk contact, kennis van jouw sector met alle specifieke wetgeving.  

Graag de loonadministratie en preventie (deels) in eigen handen houden? Volg dan de nodige trainingen bij Attentia Academy.