Primaire tabs
We zoeken met z’n allen naar duurzame alternatieven voor de bedrijfswagen.
Een groeiend bewustzijn rond milieuproblemen en een veranderende houding ten opzichte van transport, pusht bedrijven om op zoek te gaan naar innovatieve manieren om hun medewerkers efficiënt en duurzaam te laten reizen.
Met een mobiliteitsbudget beschikken je medewerkers over een budget dat ze kunnen spenderen aan een oplossing die best bij hen past om hun woon-werkverplaatsingen geheel of gedeeltelijk mee te overbruggen. Ze ruilen de bedrijfswagen waarover ze beschikken of waarop ze recht hebben in, voor andere innovatieve mobiliteitsopties.
De overheid heeft dit mobiliteitsbudget onderverdeeld in 3 pijlers:
Milieuvriendelijke bedrijfswagens
Je werknemers kiezen voor een elektrische wagen of een kleinere wagen met minder uitstoot. Het budget dat besteed kan worden komt overeen met het TCO (Total Cost of Ownership) van de wagen. In de praktijk is het echter niet eenvoudig een wagen te vinden in dezelfde prijsklasse als de wagen waar je werknemer van afziet.
Duurzame vervoersmiddelen en huisvestingskosten
Je werknemers wenden het mobiliteitsbudget aan voor de financiering van duurzame vervoersmiddelen, zoals:
- een fiets
- een elektrische motorfiets
- openbaar vervoer
- georganiseerd gemeenschappelijk vervoer
- een deelauto
- enz. ...
Werknemers die binnen een straal van 10 km van hun werkplaats wonen, of minstens 50% van hun tijd thuis werken, kunnen huurgelden, intresten of kapitaalaflossingen van hun hypothecaire lening financieren met hun mobiliteitsbudget. Lees er hier meer over.
Jaarlijkse uitbetaling in cash
Het gedeelte van het mobiliteitsbudget dat je werknemers niet opgebruiken in de eerste of tweede pijler, krijgt de werknemer één keer per jaar in cash uitbetaald. Hierop wordt slechts een persoonlijke RSZ-bijdrage van 38,07% ingehouden.
Een mobiliteitsplan geeft jouw medewerkers meer keuzevrijheid wat je een extra troef in je personeelsbeleid oplevert. Andere interessante voordelen ontdek je in deze blog:
5 redenen waarom elke organisatie een mobiliteitsbudget moet overwegen
Wil je je verder verdiepen in het mobiliteitsbudget? Lees dan zeker deze veelgestelde vragen of bekijk onze video:
Wat houden de meest recente wijzigingen in (inwerkingtreding 1 januari 2022)?
- Het mobiliteitsbudget wordt vereenvoudigd, soepeler gemaakt en uitgebreid
- Het mobiliteitsbudget wordt voor alle werknemers (die ofwel een bedrijfswagen hebben ofwel ervoor in aanmerking komen volgens het bedrijfswagenbeleid) toegankelijk zonder de vroegere wachtperiode
- Er komt een jaarlijks minimum (3.000 euro) en een jaarlijks maximum mobiliteitsbudget (20% van het totale brutoloon met een absoluut maximum van 16.000 euro)
- Vanaf 2026 is pijler 1 nog enkel voor koolstofemissievrije bedrijfswagens mogelijk
Welke bedrijfswagens kunnen als budget worden aangewend?
Is het wettelijk verplicht om het wettelijk mobiliteitsbudget aan te bieden?
Hoe wordt het mobiliteitsbudget berekend?
Hoe kan de werknemer het mobiliteitsbudget aanvragen?
Is de implementatie van dit budget tijdsintensief voor mijn onderneming?