Welke subsidies voor starters bestaan er?

1

Steun van de overheid

Om geld te lenen, ga je meestal te rade bij de bank. Ga niet enkel langs bij grootbanken, maar onderzoek ook alternatieve formules. Je kunt als starter vaak rekenen op directe en indirecte steun van de overheid. Afhankelijk van je vestigingsplaats bestaan verschillende subsidies voor starters.

2

Sectorsteun

Er zijn heel wat sectorgebonden mogelijkheden in Vlaanderen. Auteurs en illustrators kunnen een werkbeurs krijgen via Literatuur Vlaanderen. Voor producenten in de audiovisuele sector bestaat het VAF. Wil je duurzame investeringen doen in land- en tuinbouw? Dan bestaat het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds.

In Brussel gesitueerd? Er bestaan subsidies voor starters en andere ondernemingen in de dienstenchequesector, sociale en circulaire economie. In Wallonië heb je dan weer Wallimage voor audiovisuele projecten.

3

Steun voor werkzoekenden die starten

Ook wie werkloos is, kan perfect als zelfstandige starten dankzij tal van steunmaatregelen. Zo kun je een startlening aanvragen en behoud je je recht op uitkering. Ben je werkzoekende, ouder dan 45 en wil je als zelfstandige aan de slag? Onder voorwaarden kun je twee jaar lang genieten van een maandelijkse transitiepremie.

Alle subsidies voor starters (vanuit werkloosheid) vind je op de website van RVA, VDAB (Vlaanderen), Actiris (Brussel) en Forem (Wallonië).

Heb jij recht op subsidies?

Contacteer ons en we verkennen samen welke subsidiemogelijkheden er voor jou tussenzitten of check alvast de mogelijkheden via onze partner A-Chief.

image