Zelfstandige worden? De belangrijkste stappen ...

1

Hoofdberoep versus bijberoep

Je kunt als zelfstandige in hoofd- of bijberoep werken. Je betaalt in beide gevallen sociale bijdragen. Wat het meest interessante statuut voor jou is? Attentia adviseert en regelt de bijdrage voor jou. 

2

Eenmanszaak, BV, NV of ...?

Eenmanszaak of vennootschap? Een eenmanszaak opstarten is eenvoudig en goedkoop. Een vennootschap is dan weer fiscaal voordelig en de financiële risico’s zijn beperkter. Praat er met ons over voor je beslist. 

3

Je businessplan

Een businessplan is de leidraad van je bedrijf. Het is een nuttige voorbereiding om leningen, vergunningen en verzekeringen af te sluiten. Bovendien geeft het inzicht in de haalbaarheid van je idee.

4

Open een zichtrekening

Start je een eenmanszaak? Dan kan je je privérekening blijven gebruiken. Met een professionele rekening kan je wel alles netjes gescheiden houden. Voor een vennootschap is die zelfs verplicht. 

5

Registreer je bij een ondernemingsloket

Je ondernemingsloket is je aanspreekpunt voor al je formaliteiten en regelt je sociaal statuut. Attentia werkt hiervoor met Avixi. Zij informeren en begeleiden je door alle wettelijke en administratieve verplichtingen.

6

Activeer je btw-nummer

Je kan pas starten als je een btw-nummer hebt. Via het ondernemingsloket krijg je een ondernemingsnummer en dit nummer wordt als btw-nummer geactiveerd als je btw-plichtig bent.

7

Kies een ziekenfonds

Wil je bij arbeidsongeschiktheid niet uit de boot vallen? Dan moet je je aansluiten bij een ziekenfonds. Via je sociaal verzekeringsfonds krijg je een attest om die aansluiting te voltooien. Ben je bijberoeper? Dan ben je al verzekerd via je hoofdactiviteit.

8

Overweeg aanvullende verzekeringen

Moet je je activiteiten tijdelijk stopzetten door ziekte of ongeval, dan is een aanvullende verzekering mooi meegenomen. Voor onaangename verrassingen - en die komen we allemaal wel eens tegen - kan je je verzekeren. Doen dus!

9

Vergunning of beroepskaart?

Heb je voor je bedrijf een vergunning nodig of ben je als niet-Europeaan op zoek naar een beroepskaart? Heb je voor je activiteiten een goedkeuring van het Federaal Voedselagentschap nodig? Attentia wijst je de weg.

Recht op subsidies?

Haal het maximum uit je ondernemersavontuur.

image
Neem contact met ons op
Bel ons
Stuur een mail
Antwoord binnen 48u
info@attentia.be
Stel je vraag online
Antwoord binnen 48u

Veelgestelde vragen

 • Heb ik de vereiste diploma's om zelfstandig te worden?

  Als starter moet je voldoen aan de vestigingswet. Dat betekent dat je basiskennis van bedrijfsbeheer en voor sommige beroepen ook van beroepskennis moet kunnen aantonen. Pas dan kan je ingeschreven worden in de Kruispuntbank van Ondernemingen.

  Wie kan het bewijs van bedrijfsbeheer en/of beroepskennis leveren?

  Als ondernemingshoofd kan je uiteraard zelf deze kennis aantonen. Beschik je niet over het juiste diploma of de relevante ervaring, dan kan de bedrijfs- en/of beroepskennis voor eenmanszaken ook bewezen worden door:

  • Je echtgenote of samenwonende partner waarmee je minstens zes maanden samenwoont
  • Een loontrekkende uit je zaak
  • Een zelfstandige helper (enkel voor familieleden tot en met de derde graad)

  Belangrijk: als de persoon die het bewijs levert jouw zaak verlaat, moet je die kennis wel op een andere manier bewijzen. Je krijgt daarvoor dan zes maanden de tijd.

  In geval van beroepskennis binnen een vennootschap kan die ook bewezen worden door:

  • De persoon belast met de effectieve technische leiding
  • Loontrekkende
  • Werkend vennoot

  Bij een vennootschap moet de basiskennis bedrijfsbeheer bewezen worden door de natuurlijke persoon die effectief belast is met de dagelijkse leiding van de vennootschap (de zaakvoerder of gedelegeerd bestuurder).

  Welke diploma's komen in aanmerking?

  In de diplodatabank ontdek je welke diploma's je nodig hebt.

  Uiteraard kan je ook contact opnemen met het ondernemingsloket om te verifiëren of je diploma volstaat.

 • Wat is de Kruispuntbank van Ondernemingen?

  De Kruispuntbank van Ondernemingen of KBO is een elektronische databank die alle identificatiegegevens van ondernemers en bedrijven opslaat die in België gevestigd of geregistreerd zijn. Afhankelijk van de aard van de onderneming gebeurt de invoering van de gegevens van de onderneming in het KBO door het ondernemingsloket, de griffies, de btw of de RSZ.

  Verplichte inschrijving

  Als startende zelfstandige moet je je onderneming inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Je kan dat niet zelf, maar moet daarvoor naar het ondernemingsloket. Je krijgt dan een ondernemingsnummer dat je op al je documenten moet vermelden. 

  Wijzigingen

  Omdat de Kruispuntbank van Ondernemingen altijd up-to-date moet zijn, moet je adreswijzigingen, nieuwe vestigingseenheden enz. meteen doorgeven via je ondernemingsloket.

 • Waarom als kmo voor Attentia kiezen?

  De eerste stappen in de ondernemerswereld heb je al even gezet. Met volle overgave. En daar pluk je nu de vruchten van, want de opdrachten komen vlot binnen. Maar hoe kan je verder groeien zonder het overzicht te verliezen, het welzijn van je medewerkers te vergroten en in orde te blijven met alle wettelijke bepalingen op vlak van verloning en welzijn? Wij geven je vijf goede redenen waarom Attentia de ideale partner in crime is voor je groeitraject.

  Elk zijn expertise. Elk zijn focus.

  Je bent goed in wat je doet. Wij zijn ook specialisten in ons vak. Door je HR- en personeelsadministratie aan ons toe te vertrouwen, kan je je focussen op de activiteiten van je kmo en je klanten nog beter bedienen. Zit je in de bouwsector, dienstensector, transport, of retail? Zelfs die specifieke knowhow hebben wij in huis.

  Sociaal secretariaat én Well-being onder één dak

  Eenmaal je medewerkers in dienst neemt, verandert er veel voor jou als ondernemer. Je hebt niet alleen een volledige personeelsadministratie inclusief loonbeheer, maar je moet ook rekening houden met preventie en bescherming zodat je medewerkers in optimale en veilige omstandigheden kunnen werken. Het goede nieuws is dat je bij Attentia al deze diensten onder één dak vindt. Met één aanspreekpunt voor al jouw vragen!

  Flexibiliteit op jouw maat

  Een goede ondernemer vertrekt vanuit de noden van de klant en zoekt dan een aangepaste oplossing. Dat hoeven we je niet te vertellen. En dat doen wij ook. Wij geven antwoord op je vraagstukken op vlak van HR en/of preventie & bescherming en zorgen voor een antwoord op maat van je onderneming. Dat kan gaan van een eenvoudige loonberekening tot specifiek juridisch advies of een vitaliteitsprogramma voor de medewerkers. Dat is onze flexibiliteit. Dat is je winst.

  Correcte en transparante prijs

  Geen addertjes onder het gras bij Attentia. Niets is immers vervelender dan op een factuur de post ‘extra kosten’ te ontdekken. Ga je met ons in zee, dan krijg je van ons vooraf een duidelijk prijsoverzicht. Zonder supplementen! Wij werken in alle transparantie met een duidelijke rapportering zodat de maandelijkse factuur nooit een verrassing in petto heeft.

  Wij zijn volledig digitaal

  Attentia staat altijd voor je klaar. In een van onze kantoren, bij jou op de werkvloer of digitaal. Want time is money en tijdens de klassieke werkuren ben je uiteraard druk in de weer voor je klanten. Om je administratie te regelen, kan je online bij ons terecht. Van je aansluiting in een aantal kliks tot één handig digitaal platform voor het beheer van je personeelsadministratie. Ontdek hoe Attentia het verschil maakt voor kmo’s.

 • Hoe zet ik mijn zelfstandige activiteit stop?

  Als je je zelfstandige activiteit volledig wilt stopzetten, moet je zowel je ondernemingsnummer als je btw-nummer laten stopzetten. Neem binnen de maand contact op met het ondernemingsloket om te vermijden dat je verder sociale bijdragen moet betalen.

  Het ondernemingsloket zal je onderneming schrappen:

  • Uit de Kruispuntbank van Ondernemingen
  • Bij het sociaal verzekeringsfonds
  • Bij de btw indien je dat wenst

  Je betaalt voor de stopzetting van je ondernemingsnummer € 82,50 (exclusief btw).

  Voor de stopzetting van je btw-nummer betaal je € 30 (exclusief btw). 

  Als je je activiteiten tijdelijk wilt stopzetten wegens ziekte kan je voor onbepaalde tijd je rechten op kinderbijslag, ziekteverzekering en pensioen behouden zonder sociale bijdragen te betalen.

 • Wat is het verschil tussen een hoofdberoep en een bijberoep?

  Zowel in hoofdberoep als in bijberoep moet je aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds. Door sociale bijdragen te betalen, heb je dan recht op kinderbijslag, pensioen, ziekte- en invaliditeitsuitkering, moederschapsuitkering enz. 

  Omdat je als zelfstandige in bijberoep al sociale zekerheid opbouwt door je hoofdberoep, betaal je lagere sociale bijdragen. Als je geïndexeerd inkomen uit het bijberoep minder dan € 1.423,90 netto bedraagt, kan je zelfs vrijgesteld worden van het betalen van sociale bijdragen.

 • Wat is een ondernemingsnummer?

  Voor je je zelfstandige activiteit begint, heb je een ondernemingsnummer nodig. Dat nummer is een uniek nummer dat je onderneming krijgt door inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Het wordt gebruikt bij de uitwisseling van gegevens tussen ondernemingen en de overheid. Het ondernemingsnummer doet ook dienst als het btw-nummer van je onderneming. 

  Ondernemingsnummer aanvragen

  Als natuurlijke persoon kan je je ondernemingsnummer aanvragen bij een ondernemingsloket. Rechtspersonen krijgen hun ondernemingsnummer via de griffie van de Rechtbank van Koophandel.

 • Waarom moet ik aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds?

  Om in orde te zijn met je sociale zekerheid ben je als zelfstandige in hoofd- of bijberoep verplicht om aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.

  Door sociale bijdragen te betalen geniet je volwaardige sociale bescherming en heb je recht op kinderbijslag, ziekte- en invaliditeitsverzekering, pensioen en een sociale verzekering in geval van faillissement. Aan het sociaal statuut van zelfstandige zijn zowel rechten als plichten verbonden.

Gewoon doen!

Als zelfstandige je start-up lanceren? Als vrije beroeper met een eigen praktijk starten? Gewoon doen! Wij zorgen voor jouw sociaal-juridische administratie.

image