“Deze fantastische technologie geeft een snelle en accurate analyse van de ergonomische houdingen, waardoor we de gepaste stappen kunnen zetten.”

MCC Verstraete is een drukkerij die zich gespecialiseerd heeft in in-mould labeling. Dat is een techniek waarbij een voorgedrukt label via een matrijs (‘mold’) op een verpakking wordt aangebracht en waarbij etiket en verpakking als het ware samensmelten. Denk aan botervlootjes, plastic verfpotten, koffiebekers, ijsdozen, verzorgingsproducten …

 

In zo’n productieomgeving voeren veel medewerkers fysieke arbeid uit. Een goede ergonomische houding voor de ongeveer 600 medewerkers in België is daarbij cruciaal. “We hadden een aantal medewerkers die langdurig afwezig waren door ergonomische klachten en we zochten hiervoor een oplossing”, vertelt David Bert, facility manager bij MCC Verstraete.

 

Omdat voorkomen beter is dan genezen, ging MCC Verstraete op zoek naar de oorzaak van deze klachten. Daarbij werd een risicoanalyse van alle werkposten voorgesteld. Om die in kaart te brengen, deed de drukkerij een beroep op de 3D-ErgoMotion-technologie van Attentia. Aan de hand van allerlei sensoren op het lichaam van de medewerker, brengen we zijn lichaamshouding en de fysieke belasting op de gewrichten in kaart. Dit gebeurt via een camera en een avatar die de preventieadviseur ergonomie in realtime op een computerscherm kan volgen. Hij kan de metingen vervolgens analyseren en doeltreffende preventiemaatregelen voorstellen.

 

“Van sommige handelingen dachten we dat ze fysiek zwaar belastend waren, terwijl uit de metingen bleek dat dit niet het geval was. En omgekeerd waren er zaken waarvan we dachten: dit valt wel mee. Maar die dan toch negatief belastend waren voor het lichaam”, aldus nog David Bert.

 

De oplossing die Attentia aanbood, is voor MCC Verstraete cruciaal voor het ergonomiebeleid in de onderneming. “3D-ErgoMotion is een fantastische technologie die ons een snelle en accurate meting van de ergonomische houdingen gaf, die door de ergonoom van Attentia werden geanalyseerd. Op basis hiervan stelden ze preventiemaatregelen voor waardoor we onze medewerkers beter en comfortabeler hun werk kunnen laten uitvoeren”, besluit David Bert.