Na een schokkende gebeurtenis is het belangrijk om tijdig goed begeleid te worden. Zo kan je het risico op een blijvend trauma beperken. Voortaan biedt Attentia 24/24 uur traumaopvang aan via een gratis 0800-nummer.  

De wet schrijft voor dat werkgevers voor hun werknemers bijstand moeten voorzien na schokkende incidenten op het werk. Denk aan ingrijpende gebeurtenissen zoals een arbeidsongeval, een collega die zich van het leven berooft, een overval of brand op de werkvloer, een agressieve aanvaring met een klant, …  

Een schokkende gebeurtenis is een overweldigende ervaring die gevoelens van angst, afkeer of machteloosheid oproept. Gelukkig wordt niet elke schokkende gebeurtenis ook een trauma: het gaat erom of je de stress kan verwerken of niet. En daarbij is een goede en tijdige begeleiding onontbeerlijk. 

 

24/7 bereikbaar 

Om deze tijdige begeleiding te kunnen garanderen, breidt Attentia haar bereikbaarheid uit. Voortaan kan je op elk mogelijk moment een gratis nummer bellen voor urgente vragen naar ondersteuning.* Niet-urgente vragen die binnenkomen op deze lijn worden naar het standaardcircuit herleid en tijdens de kantooruren verder opgevolgd.  

De hulplijn is in de eerste plaats bedoeld voor HR-verantwoordelijken en preventieadviseurs, die professioneel advies krijgen over hoe te handelen. Zo kunnen zij op hun beurt de werknemers meteen op een goede manier ondersteunen.  

Blijkt uit dit eerste gesprek dat professionele ondersteuning toch aangewezen is, dan kan een psychosociaal hulpverlener worden ingeschakeld voor directe individuele of groepsbegeleiding. Dit kan via een videocall of telefonisch gesprek of ter plaatse, naargelang de wensen van de betrokken werknemers. 

 

Goede begeleiding is cruciaal 

De juiste begeleiding na een incident is cruciaal om posttraumatische stress te voorkomen. Dankzij de continue permanentie op het nieuwe 0800-nummer krijgen werknemers de hulp die ze nodig hebben. 

De voordelen op een rijtje:  

  • Een rechtstreekse hulplijn voor HR en IPA in geval van schokkende gebeurtenissen  
  • De gesprekken zijn volledig vertrouwelijk
  • Werkgever betaalt pas na de interventie 
  • Een netwerk van psychosociaal hulpverleners staat ter beschikking voor snelle interventie  

 

* Het 0800-nummer wordt per mail aan onze klanten bezorgd. 

Gepubliceerd op13 Jun 2024