“Met flexibel verlonen creëren we een win-win situatie: we bieden iets extra aan onze werknemers en tegelijk zien we dat de werknemers zich binden aan het bedrijf waardoor ze minder snel het bedrijf verlaten.”

Veolia is een toonaangevend bedrijf in België en wereldwijd, gekend voor duurzaam afvalbeheer. Zij zetten afval om in nieuwe grondstoffen of energie. In België heeft Veolia 45 vestigingen en werken zij met ongeveer 2.000 medewerkers. Zij kozen een aantal jaren terug voor flexibel verlonen en lieten zich daarin begeleiden door Attentia. 

 

Na een reeks van fusies, startte Veolia in 2017 met het uittekenen van een vernieuwd duurzaam loonbeleid. Dit werd gebaseerd op een functieclassificatiesysteem en drie pijlers vormden de basis van het beleid: 

  • Een basisloonpakket met een brutoloon en extralegale voordelen 
  • Een aanbod dat werkt rond work-life balance 
  • Een plan flexibel verlonen 

 

Voor hun plan flexibel verlonen lieten ze zich bijstaan door Attentia. Wij adviseerden hen met een voorstudie en begeleidden hen voor de opbouw en uitrol, zowel op financieel en juridisch vlak als op vlak van communicatie. Er werd gestart met één vast keuzemoment per jaar, maar in 2019 koos Veolia voor de voordelen van de continue open shop. Medewerkers kunnen zo het hele jaar rond keuzes maken in hun plan flexibel verlonen. Zo kunnen ze afhankelijk van het moment in het jaar bijpassende keuzes maken zoals bvb. een fiets wanneer het mooi weer wordt in het voorjaar of ICT om cadeau te doen rond eindejaar.  

 

Bram Staelens, Compensation en Benefits Manager bij Veolia vertelt u graag zelf hoe ze dit precies aanpakten en wat de succesratio is.