“Slaapproblemen kunnen zeer nadelige gevolgen hebben, zeker onder brandweerlui. Naarmate de vermoeidheid toeneemt, maken we meer fouten en presteren we minder goed.”
– Pierre Halleux, adjunct-directeur HSE

Slaapstoornissen blijven vaak ongedetecteerd. Nochtans komen ze vaak voor, en kan (chronisch) slaaptekort tot heel wat grotere problemen leiden. Een brede screening, via een periodiek onderzoek of een medische controle, kan uitkomst bieden. Bij ploegenarbeid komt zo bijvoorbeeld aan het licht dat slaapstoornissen aan de basis liggen van veel problemen.  

 

Een slaaponderzoek is een waardevolle manier om de oorzaken van slaaptekort bloot te leggen. Met de resultaten kan er dan een traject worden opgestart om deze slaapproblemen aan te pakken. Dit biedt heel wat voordelen:

 

  • Kleinere kans op ongelukken omdat werknemers niet goed uitgerust zijn  
  • Oplossing voor ploegendienstsyndroom (vermoeidheid bij nachtarbeid) 
  • Minder absenteïsme, meer veerkracht, hogere retentiegraad 

 

Gebruiksvriendelijke sensor 

Bij Attentia werken we met de Sunrise slaapsensor, ontwikkeld door een Belgisch bedrijf uit Namen. Het is een kleine sensor die je op je kin plaatst. De test is heel gebruiksvriendelijk: je kan het gewoon thuis doen, in het comfort van je eigen slaapkamer. Bovendien heb je heel snel de resultaten: de volgende ochtend weet je al meer. De arbeidsarts kan je zo snel enkele pasklare oplossingen aanreiken op basis van jouw specifieke problematiek.  

 

Ook bij Brussels South Charleroi Airport stonden ze versteld van de resultaten van dit vrijblijvende slaaponderzoek. 70% van de onderzochte personen bleek effectief last te hebben van slaapapneu. Benieuwd wat ze met deze resultaten hebben gedaan? Bekijk dan snel onderstaande video.