Eerst en vooral: het aanleren van reanimatie met een externe defibrillator is niet moeilijk maar kan wel een cruciaal verschil geven in het redden van een leven. Het is dus van levensbelang om voldoende werknemers binnen je organisatie vertrouwd te maken met het gebruik van deze apparaten. Het redden van een leven kan eenvoudig zijn, maar vereist koelbloedigheid en vooral: actie. 

 

Jaarlijks krijgen ongeveer 10.000 Belgen een hartstilstand, wat neerkomt op gemiddeld 27 gevallen per dag. Dat is een alarmerend hoog aantal. Op dit moment wordt slechts 10% van hen gered. Dit cijfer moet omhoog, en dat kan gelukkig redelijk eenvoudig ... 

 

Om de overlevingskans bij een hartstilstand te vergroten, is namelijk directe actie vereist. Na 6 minuten zonder interventie is de overlevingskans slechts 40%. Als je weet dat het in België gemiddeld 8 minuten duurt voordat de hulpdiensten arriveren, wordt het belang van direct te beginnen met reanimeren duidelijk. Bovendien vergroot het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED) binnen de 4 minuten de kans op succesvol herstel aanzienlijk. Kortom: het gebruiken van een AED, in combinatie met reanimatie redt levens! (bron: BRC) 

 

Iedereen die getuige is van een hartstilstand, zou de "overlevingsketen" op gang moeten kunnen brengen. Deze keten bestaat uit 4 schakels die samen de beste kans op overleving bieden.

 

Wat is het verschil tussen een automatische externe defibrillator en een semi-automatische externe defibrillator?  

Bij een automatische defibrillator zet de hulpverlener het apparaat aan, plaatst de elektroden op het slachtoffer en het apparaat doet de rest. Indien nodig geeft het apparaat automatisch een schok zonder dat de hulpverlener iets hoeft te doen.    

 

Bij een semi-automatische defibrillator geeft het apparaat aan of de schok geïndiceerd is of niet.  

In beide gevallen is het enige wat je hoeft te doen de instructies van het apparaat volgen. Het is niet ingewikkeld, maar je moet wel actie -durven- ondernemen en de aanwijzingen volgen. En dat kan je leren. 

 

Wie mag in België een automatische externe defibrillator gebruiken?  

In de wetgeving wordt gesproken over AED's van categorie 1 of 2. Apparaten van categorie 1 (degene die hierboven genoemd zijn) mogen door iedereen worden gebruikt. Een apparaat van categorie 2 daarentegen is voorbehouden aan professionals.