Een jaarlijks terugkerend fenomeen in de zomer: de horeca vindt onvoldoende personeel en de bakkers draaien overuren door een overvloed aan festiviteiten. Op die momenten kan het handig zijn om extra werkkrachten in te zetten. Maar kies je dan beter voor jobstudenten of flexi-jobbers? 

Een flexi-job is een vorm van tewerkstelling waarbij medewerkers met een andere hoofdactiviteit extra uren kunnen werken in specifieke sectoren. Op die manier kan je – op een kostenefficiënte manier – extra personeel inzetten op piekmomenten. 

 

Jobstudent of flexi-jobber: wat moet je weten? 

Flexi-jobs laten ondernemingen toe om snel extra mankracht op te trommelen als er een piek aankomt. Bovendien is er geen beperking op hoeveel werkuren er in dit systeem gewerkt mogen worden. De enige andere flexibele mogelijkheid die daar tot nu toe voor bestond, was uitzendarbeid, wat ook met een kostenplaatje komt. 

Je bent echter wel beperkt tot specifieke sectoren. Flexi-jobbers kunnen ingezet worden in de horeca en kleinhandel (slagers, bakkers, kappers, kledingzaken, supermarkten). Sinds januari 2023 is daar o.a. ook de zorg, cultuur- en evenementensector bijgekomen. En sinds maart 2023 kan je ook flexi-jobben bij chocolatiers. Meer specifieke info en uitzonderingen vind je hier

Het systeem van flexi-jobs is fiscaal interessant voor de medewerker, want ze betalen geen sociale bijdragen of belasting. Het brutoloon is gelijk aan het nettoloon. 

Zo kunnen mensen die drie kwartalen eerder minstens vier vijfden gewerkt hebben, voordelig iets bijverdienen bij een andere werkgever.  

Maar ook voor werkgevers is het voordelig: zij betalen slechts 25 procent bijzondere patronale bijdrage. Bij de opstart komt wat administratie kijken, maar eens alle documenten opgemaakt zijn, is het een kwestie van ze telkens aan te passen aan de medewerker en de periode.   

Nu klinkt dat systeem van flexi-jobs misschien als concurrentie voor de jobstudenten, maar dat is het niet, integendeel. Jobstudenten mogen per kalenderjaar 600 uur werken aan een zeer voordelig tarief, wat maakt dat ze voor bedrijven nog steeds voordeliger zijn dan flexi-jobs. Bovendien kunnen veel jobstudenten gedurende een periode fulltime werken, terwijl de meeste flexi-jobbers dit combineren met werk bij een andere werkgever.  

Toch zijn er elk jaar knelpuntperiodes, zoals de blok, examenperiode en tweede zit. Maanden waarin jobstudenten zich moeten focussen op hun studies. Voor bedrijven die dan een piek hebben, kunnen flexi-jobs een flexibele, efficiënte en betaalbare oplossing zijn. Jobstudenten zijn - zolang ze onder hun 600 uur blijven - fiscaal het meest interessant, flexi-jobs zijn daarna een uitstekend betaalbaar alternatief. 

 

Samengevat 

 

Flexi-jobber:

  • Fiscaal interessant voor medewerker en werkgever 

  • Snel inzetbaar 

  • Geen beperking op werkuren 

  • Combineren dit meestal met een andere job 

  • Opgelet: niet mogelijk in alle paritair comités (beperkt toepassingsgebied)  

Jobstudenten:

  • Nog voordeliger dan flexi-jobber  

  • Mogen momenteel maar 600 uur per jaar werken  

  • Kunnen meestal fulltime werken  

  • Opletten voor periodes: blog/examen/tweede zit: sinds 2023 is er ook een verschil in vakantieperiodes Vlaanderen en Wallonië