Wist je dat een goede verlichting bijdraagt aan ons welbevinden én onze prestaties op de werkvloer verbetert? Goede verlichting 

  • Heeft een positief effect op onze concentratie en productiviteit 

  • Regelt onze biologische klok, en heeft dus een invloed op onze slaap en vitaliteit 

 

Slecht verlichte werkplekken leiden tot meer fouten, onveilige situaties en meer absenteïsme. Een goed lichtplan is dus onontbeerlijk. Maar hoe begin je daaraan? 

Wist je? Dat licht belangrijk is voor ons fysiek en mentaal welzijn, ondervinden de meesten onder ons van nature naar het einde van de winter toe. Na de donkere maanden voelen velen zich somber, duikt ons energiepeil onder nul en zijn we vatbaarder voor ziektes.   

 

Te veel licht bestaat niet 

Buiten op een bewolkte dag kunnen we lichtsterktes opmeten van 10.000 lux. Midden in de zomer, wanneer de zon schijnt, kan dit oplopen tot 100.000 lux en dat verdragen we goed! We ondervinden enkel hinder van het licht wanneer er sprake is van verblinding of oogvermoeidheid door te grote contrasten. 

 

“Het goede licht op de juiste plek op het juiste moment” 

 

Om de werkplek optimaal te verlichten is het niet zomaar om het even welke verlichting je waar plaatst en ‘een relighting’ bestaat uit meer dan “maar wat lampen vervangen”.  

  1. Zet zoveel mogelijk in op natuurlijk daglicht 
  2. Hou rekening met diverse lichtparameters  

 

  • De aanbevolen verlichtingssterkte is taakafhankelijk (vb 500 tot 1000 lux voor een kantooromgeving) 
  • De kleur van het licht: witblauw licht (kleurtemperatuur vanaf 4000 K) bevordert de concentratie
  • De omgeving: zo zijn bleke, heldere muren en plafonds beter dan donkere voor een goede uniformiteit van de verlichting 
     

Heb je twijfels bij je huidige verlichting of heb je advies nodig? De preventieadviseurs van Attentia staan voor je klaar! 

 

Reken op de experten van Attentia voor

  • Een risicoanalyse van je werkplek 

  • Een evaluatie van de verlichting 

  • Maatregelen en advies op maat