Komend weekend zetten we de klok een uurtje terug en mogen jijzelf en je medewerkers wat langer slapen. De start van het winteruur heeft zowel een positieve als een negatieve impact op de werkvloer. Enerzijds lopen je medewerkers dankzij dat uurtje extra slaap minder kans op een ongeval of een ernstige fout. Anderzijds gaat de overgang naar het winteruur ook gepaard met almaar kortere, donkere en vaak natte dagen. En dat is dan weer nefast voor hun mentale gezondheid. Je kan je medewerkers dus best extra ondersteunen. Wij geven enkele tips.  

 

Minder ongevallen, minder fouten 

Onmiddellijk na de ingang van het winteruur is de positieve impact het grootst. Zo zullen je medewerkers in het verkeer een pak alerter zijn, omdat ze langer geslapen hebben. Bij de start van de ochtendspits is het ook niet meer zo donker. Maar meer slaap zorgt ook voor meer concentratie en dus minder zware fouten op de werkvloer of arbeidsongevallen en zelfs voor minder hartproblemen, blijkt uit Amerikaans onderzoek.  

 

Meer stress, meer moeite om in slaap te raken 

Op de iets langere termijn, wanneer de dagen korter en dus donkerder worden, steken echter andere problemen de kop op, zegt Dr. Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia: “Vaak vertrekken je medewerkers naar het werk wanneer het nog donker is en is het opnieuw donker tijdens de avondspits. Tussendoor zitten ze binnen, in kunstlicht. Dat werkt veel medewerkers op het gemoed. Of ze vallen ’s avonds moeilijker in slaap, omdat blauw kunstlicht de productie van het slaaphormoon melatonine onderdrukt.”  

 

Uit cijfers van Attentia blijkt dat medewerkers die al stress ervaren op het werk, zich kort na de omschakeling naar het winteruur ruim 50% meer gestresseerd voelen.  

 

Help je medewerkers door de wintertijd 

Dr. Kempeneers geeft een aantal tips waarmee je stress bij je medewerkers als gevolg van de wintertijd, zoveel mogelijk kan beperken. 

  1. Moedig je medewerkers aan om niet in de cafetaria - en al helemaal niet voor de computer - te lunchen. Motiveer hen om even naar buiten te gaan en zoveel mogelijk daglicht te absorberen. Een kwartiertje kan al wonderen doen. De impact van natuurlijk licht op de aanmaak van slaaphormoon is trouwens een pak hoger dan wanneer je een blauwlichtfilter op je smartphone gebruikt.  
     
  2. Ook sommige overlegmomenten of meetings kunnen buiten en al wandelend gebeuren. Als het tijdens de Covid-19-crisis kon, waarom dan nu niet meer?  
     
  3. Zorg voor goede en vooral voldoende verlichting aan de werkposten. Goede verlichting heeft een positief effect op de concentratie en productiviteit van je medewerkers, regelt de biologische klok, en heeft dus een invloed op slaap en vitaliteit. Hoe je zorgt voor het goede licht, op de juiste plek en op het juiste moment lees je hier.  
     
  4. Je hebt je uiteraard niet te bemoeien met wat er gebeurt in de slaapkamer van je medewerkers, maar informeren en sensibiliseren over een goede slaaphygiëne kan altijd en is zelfs aangewezen. Wie weet merken je medewerkers wel dat ze zich na de omschakeling van het uur beter uitgerust voelen. Mogelijk kampen sommigen van hen met een chronisch slaaptekort en dan kan een vroegere bedtijd wonderen doen voor hun gemoedsrust en stressniveau. Wil je echt aan de slag gaan om slaaptekort op de werkvloer te voorkomen? Ontdek hier wat Attentia voor jou en je medewerkers kan betekenen.