Wat leer je in de opleiding brandveiligheid? 

First things first, leden van de brandbestrijdingsdienst, evacuation stewards én preventieadviseurs moeten sowieso afhankelijk van de grootte en risico’s van je bedrijf een of meerdere (regelmatig herhaalde) opleidingen volgen. Deze opleidingen bestaan uit een theoretisch en praktisch gedeelte en ze kunnen intercompany of incompany georganiseerd worden. 

Wat houdt de theorie in? Je krijgt er inzicht in het ontstaan en de evolutie van brand en leert o.a. types brandblussers te herkennen en te gebruiken.  

Daarnaast leer je de evacuatie te vergemakkelijken: door personen in veiligheid te brengen, taken rond waarschuwing en melding uit te voeren en door een snelle toegang voor de hulpdiensten te vergemakkelijken. 

Het maakt je kortom bewust van de risico’s om elk type brand te voorkomen of te beheersen. Maar om correct te reageren bij een brand, is natuurlijk een praktisch deel onmisbaar en eveneens wettelijk verplicht. Het praktijkgedeelte kan op twee manieren gevolgd worden: in een echte fire fighting truck of in virtual reality. Er zijn enkele verschillen en voordelen aan beide opleidingsvormen. 

Brandveiligheid: een opleiding met fire fighting truck 

In de praktische opleiding brandveiligheid met een fire fighting truck krijg je te maken met een echte brandhaard. De juiste reflexen worden aangeleerd en je leert het blusapparaat gebruiken en zult een echte brand controleren en blussen. 

Wil je de opleiding incompany organiseren? De vrachtwagen kan makkelijk op de parking van je bedrijf parkeren. Een stroomvoorziening is zelfs niet noodzakelijk. 

In de truck is een klaslokaal met scherm voorzien waar (max. 15) cursisten eerst de theorie verwerken. In diezelfde vrachtwagen krijgen de deelnemers ook de kans om verschillende echte brandhaarden te blussen. 

De voordelen van virtueel blussen met een VR-bril

Je kunt het praktijkgedeelte ook volgen met een virtualrealitybril. In de simulatie zijn verschillende moeilijkheidsgraden én de brandscenario’s worden afgestemd op jouw organisatie. 

In de VR-opleiding leer je de virtuele brand te beheersen met een exacte replica van de brandblusser in de hand. De sensoren reproduceren nauwkeurig je bewegingen in de virtuele wereld. 

Er is daarbij een instructeur aanwezig om deelnemers door de oefening te gidsen. Indien gewenst, kun je ook kiezen voor hulp vanop afstand. Op die manier werk je de oefening volledig autonoom af, terwijl ondersteuning 24/7 stand-by is. 

Nog nooit met een VR-bril gewerkt? Deelnemers krijgen op voorhand de tijd om vertrouwd te geraken met de virtuele omgeving. 

💡 TIP  

Beide opleidingsvormen, in de fire fighting truck en met een VR-bril, zijn op hun manier erg leerzaam. In de fire fighting truck kunnen deelnemers een echte brand blussen. In de training met virtual reality leer je in verschillende omstandigheden de omgeving beheersen.  

Wil je best of both worlds? Kies dan het ene jaar voor de opleiding met fire fighting truck en bij de herhaling voor de training in virtual reality. 

Wil jij je (medewerker) inschrijven voor een opleiding brandveiligheid? Attentia Academy biedt naast de opleiding praktisch gebruik van blusmiddelen ook opleidingen voor evacuation stewards en eerste interventieploegleden aan.