Primaire tabs

U bent hier

Hoge werkdruk, stress, work-life balans, … Het zijn stuk voor stuk factoren die het psychosociaal welzijn van medewerkers negatief beïnvloeden. De rol van een vertrouwenspersoon in een organisatie is daarom belangrijker dan ooit. De vertrouwenspersoon faciliteert de dialoog tussen de betrokken partijen bij een incident op een neutrale en onpartijdige manier. 

Supervisies: breid uw kennis uit!

Wie vertrouwenspersoon wil worden, moet eerst de basisopleiding volgen. Heeft u deze cursus succesvol afgerond? Dan voorziet de wet dat u jaarlijks minimaal één supervisie moet volgen.
 

Meer weten?

Mag iedereen vertrouwenspersoon worden? Is dit wettelijk verplicht? En moet je hiervoor een opleiding volgen?
In deze blog kom je alles te weten over de vertrouwenspersoon.

Lees het hier >

 

 

Kies uw supervisie

U heeft de keuze uit verschillende supervisies. De meeste opleidingen worden op maat aangeboden, waar alleen u en uw collega's aanwezig zijn (in-house). En dit zowel online als ter plaatse. Maar u kan ook kiezen om bepaalde opleidingen te volgen in open opleiding (inter-company)

 

1. De vier opdrachten van de vertrouwenspersoon klassikaal / online

U krijgt een opfrissing van de vier opdrachten van een vertrouwenspersoon en vullen deze taken aan met de meest recente richtlijnen van de overheid en aanverwante wetgeving. U kan deze supervisie volgen gedurende een halve dag (zonder oefeningen) of een volledige dag (met oefeningen).

Interesse >
Schrijf u in voor onze open opleiding >
 

2. De informele interventies in de praktijk klassikaal

Hoe kunt u informatie beter inschatten en verwerken, en hoe gaat u om met informatie die u niet krijgt?  U leert hoe u als vertrouwenspersoon een goed onderbouwd advies geeft en de interventie foutloos uitvoert. Deze supervisie duurt een volledige dag.

Interesse >
Schrijf u in voor onze open opleiding >

3. De verzoeningsprocedure uitgediept klassikaal

In welke gevallen kunt u een verzoening tussen twee partijen overwegen? In deze opleiding ontdekt u de dynamieken van relationeel leed en leggen we uit hoe u aan oplossingsgerichte bemiddeling doet. Deze supervisie duurt een volledige dag.  

Interesse >
Schrijf u in voor onze open opleiding >

4. Bespreking van cases klassikaal / online

Heeft u concreet advies nodig? Deze supervisie is een echt klankbord voor vertrouwenspersonen die met een actueel dossier worstelen. We bespreken immers uw eigen cases. Deze supervisie duurt een halve dag. 

Interesse >
Schrijf u in voor onze open opleiding >

 

5. Correct omgaan met vertrouwelijke informatie 
klassikaal / online

Deontologie en beroepsgeheim zijn twee belangrijke begrippen voor een vertrouwenspersoon. U krijgt een dieper inzicht in de deontologische spelregels die van toepassing zijn als u in gesprek gaat met medewerkers en gevoelige en/of persoonlijke informatie ontvangt. Deze supervisie duurt een halve dag. 

Interesse >
 

6. Deontologie, beroepsgeheim, GDPR: als expert de spelregels in de vingers hebben (advanced) klassikaal / online

We bespreken de DO’s en DON’Ts op basis van de vier opdrachten van de vertrouwenspersoon en dit met veel aandacht voor praktijk, zodat u deontologisch en GDPR-proof uw informatie deelt en beheert. Deze supervisie duurt een volledige dag.  

Interesse >

Schrijf u in voor onze open opleiding >

7. Uw rol als vertrouwenspersoon in een hybride werkomgeving klassikaal / online

Tijdens deze supervisie krijg je tips en tricks om je taken als vertrouwenspersoon uit te voeren in een hybride werkomgeving. Daarnaast wordt ook ingegaan op de psychosociale impact welke de coronacrisis met zich heeft meegebracht. Deze supervisie duurt een halve dag.  

Interesse >

 

8. De rol van de vertrouwenspersoon bij discriminatie  
klassikaal / online

Wat als een medewerker bij u als vertrouwenspersoon aanklopt met een melding van discriminatie of racisme? Uiteraard zijn dit heel gevoelige thema’s. Wat mag u doen en wat zeker niet? Deze supervisie duurt een halve of een volledige dag.

Interesse >

 

9. Contact en samenwerking met ‘andere personen’ klassikaal / online

Medewerkers moeten niet alleen met elkaar samenwerken, maar soms ook met mensen die niet tot uw onderneming behoren. Denk maar aan bezoekers, klanten, consultants, leveranciers, zelfstandigen, … Hoe gaat u hiermee om en wat is uw taak als vertrouwenspersoon? Deze supervisie duurt een halve dag.  

Interesse >

 

10. De jaarlijkse evaluatie online

Een vertrouwenspersoon ontvangt heel wat meldingen over psychosociale problemen op het werk. De vertrouwenspersoon moet minstens één keer per jaar meldingen evalueren en de conclusies aan de werkgever overmaken. Maar hoe pakt u dit aan? In deze supervisie reiken we praktische tools aan om meteen te gebruiken. Deze supervisie duurt een dag.  

Interesse >
Schrijf u in voor onze open opleiding >

 

11. Opmaak van de jaarlijkse evaluatie m.i.v. casebespreking (advanced) klassikaal

Als u de basis van de jaarlijkse evaluatie onder de knie heeft, kan u een stap verdergaan. Tijdens deze supervisie gaat u samen met de preventieadviseur psychosociale aspecten concreet aan de slag om de conclusie te trekken uit de meldingen van het voorbije jaar i.f.v. de jaarlijkse evaluatie. Het resultaat van deze oefening is een afgewerkt verslag met conclusies over de gerapporteerde psychosociale meldingen en met suggesties om het psychosociaal beleid bij te sturen. Deze supervisie duurt een halve dag.

Interesse >

 

12. De jaarlijkse evaluatie: hoe conclusies trekken uit de psychosociale interventies en het register voor OGGW voor derden klassikaal / online

In de supervisie over de jaarlijkse evaluatie leert u de basis van het evalueren. Een vertrouwenspersoon ontvangt heel wat meldingen over psychosociale problemen op het werk. In deze supervisie van een halve dag, worden psychosociale interventies en het register voor OGGW voor derden toegelicht.  

Interesse >

 

13. Welzijn op het werk voor leidinggevenden (hiërarchische lijn) - Module 2 klassikaal

In deze opleiding maken we leden van de hiërarchische lijn bewust van het belang van een geïntegreerd welzijnbeleid binnen hun organisatie. Als vertrouwenspersoon kan u Module 2 van deze opleiding volgen, dit is toegespitst op de psychosociale aspecten. Wat wordt er in module 2 besproken? De rol en verantwoordelijkheden van de verschillende actoren in het kader van een welzijn- en preventiebeleid van de onderneming. Deze opleiding van één dag is geldig als supervisie vertrouwenspersoon.

Interesse >
 

 

 

 

Corona-proof? 

✔ Veiligheid van de deelnemers en de lesgever te garanderen

✔ Nodige veiligheidsmaatregelen gebundeld in een handig draaiboek

✔ Onze opleidingen zijn 100% coronaproof

Attentia Academy heeft trouwens ook een mooi aanbod aan online opleidingen voor u klaar! Zo hoeft u zich dus niet eens te verplaatsen. 

 

 

2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer