Primaire tabs

U bent hier

Hoge werkdruk, stress, work-life balans, … Het zijn stuk voor stuk factoren die het psychosociaal welzijn van medewerkers negatief beïnvloeden. Door de huidige pandemie komen daar nog een pak nieuwe uitdagingen bij – denk maar aan de impact van de overschakeling naar telewerk. De rol van een vertrouwenspersoon in een organisatie is daarom belangrijker dan ooit.

Supervisies: breid uw kennis uit!

Wie vertrouwenspersoon wil worden, moet eerst de basisopleiding volgen. Heeft u deze cursus succesvol afgerond? Dan voorziet de wet dat u jaarlijks minimaal één supervisie moet volgen.
 

Waarom?

Evelien Buseyne, manager psychosociaal welzijn, geeft graag meer uitleg over onze opleiding vertrouwenspersoon.

  • Kennis verder uitbreiden
  • Op hoogte van wetswijzigingen
  • Combinatie van theorie en praktijk
  • Ervaren trainers
  • Behandelen van concrete cases
  • Een attest van deelname
Bekijk de video

 

 

 

Kies uw supervisie

U heeft de keuze uit verschillende supervisies. De meeste opleidingen worden op maat aangeboden, waar alleen u en uw collega's aanwezig zijn (in-house). En dit zowel online als ter plaatse. Maar u kan ook kiezen om bepaalde opleidingen te volgen in open opleiding (inter-company)

 

1. De vier opdrachten van de vertrouwenspersoon klassikaal / online

U krijgt een opfrissing van de vier opdrachten van een vertrouwenspersoon. We vullen deze taken aan met de meest recente richtlijnen van de overheid en aanverwante wetgeving. We voorzien ook de nodige praktijk, zodat u preventief leert optreden in uw rol als vertrouwenspersoon.U kan deze supervisie volgen gedurende een halve dag (zonder oefeningen) of een volledige dag (met oefeningen).

Interesse >
Schrijf u in voor onze open opleiding >
 

2. De informele interventies in de praktijk klassikaal

In deze supervisie draait alles rond informatie: hoe kunt u informatie beter inschatten en verwerken, en hoe gaat u om met informatie die u niet krijgt? Een beter begrip van de informatiestroom zorgt uiteraard voor een vlottere interventie. U leert hoe u als vertrouwenspersoon een goed onderbouwd advies geeft en de interventie foutloos uitvoert. Deze supervisie duurt een volledige dag.

Interesse >
Schrijf u in voor onze open opleiding >

3. De verzoeningsprocedure uitgediept klassikaal

In welke gevallen kunt u een verzoening tussen twee partijen overwegen? In deze opleiding ontdekt u de dynamieken van relationeel leed en leggen we uit hoe u aan oplossingsgerichte bemiddeling doet. Deze supervisie duurt een volledige dag.  

Interesse >
Schrijf u in voor onze open opleiding >

4. Bespreking van cases klassikaal / online

Heeft u concreet advies nodig? Deze supervisie is een echt klankbord voor vertrouwenspersonen die met een actueel dossier worstelen. We bespreken immers uw eigen cases. Deze supervisie duurt een halve dag. 

Interesse >
Schrijf u in voor onze open opleiding >

 

5. Correct omgaan met vertrouwelijke informatie 
klassikaal / online

Deontologie en beroepsgeheim zijn twee belangrijke begrippen voor een vertrouwenspersoon. U krijgt een dieper inzicht in de deontologische spelregels die van toepassing zijn als u in gesprek gaat met medewerkers en gevoelige en/of persoonlijke informatie ontvangt. Alsook wordt ingegaan hoe dit zich vertaalt in de verschilende rollen die u opneemt in de onderneming. Deze supervisie duurt een halve dag. 

Interesse >
 

6. Deontologie, beroepsgeheim, GDPR: als expert de spelregels in de vingers hebben (advanced) klassikaal / online

Deze supervisie gaat nog een stapje verder dan de voorgenoemde opleiding. We bespreken de DO’s en DON’Ts op basis van de vier opdrachten van een vertrouwenspersoon. Uiteraard doen we dit met veel aandacht voor praktijk, zodat u deontologisch en GDPR-proof uw informatie deelt en beheert. Deze supervisie duurt een volledige dag.  

Interesse >

Schrijf u in voor onze open opleiding >

7. De 4 basisopdrachten van vertrouwenspersonen in coronatijden klassikaal / online

Corona heeft de opdrachten van een vertrouwenspersoon niet veranderd, maar u moet wel rekening houden met de huidige voorzorgsmaatregelen. Hoe kunt u desondanks correct blijven werken en psychosociale interventies blijven verrichten? Deze supervisie wil je kort en krachtig wegwijs maken hoe je correct kan werken conform de voorzorgsmaatregelen. Om snel 'to the point' te kunnen komen, wordt een voldoende basiskennis over jouw 4 opdrachten als vertrouwenspersoon verwacht. Deze supervisie van 1,5 uur wordt enkel online aangeboden. U kan deze, samen met collega-vertrouwenspersonen uit uw organisatie. De preventieadviseur (of andere verantwoordelijke) die de vertrouwenspersoon ondersteunen om hun taken correct te vervullen kunnen aansluiten.

Interesse >
Schrijf u in voor onze open opleiding >

8. Uw rol als vertrouwenspersoon in deze uitdagende tijden klassikaal / online

De pandemie heeft de rol van vertrouwenspersoon alleen maar belangrijker gemaakt. We gaan dieper in op de impact van de coronacrisis op de onderneming en de gevolgen hiervan op de beleving van psychosociale risico's op de werkvloer. Daarnaast wordt ook uitgebreid ingegaan op de psychosociale impact welke de coronacrisis met zich meebrengt. U krijgt ook tips en tricks om uw taken nog beter uit te voeren. Deze supervisie duurt een halve dag.  

Interesse >

9. Psychosociaal welzijn en anti-discriminatie 
klassikaal / online

Wat als een medewerker bij u als vertrouwenspersoon aanklopt met een melding van discriminatie of racisme? Uiteraard zijn dit heel gevoelige thema’s. Wat mag u doen en wat zeker niet? Deze supervisie duurt een halve dag.

Interesse >

10. Contact en samenwerking met ‘andere personen’ klassikaal / online

Medewerkers moeten niet alleen met elkaar samenwerken, maar soms ook met mensen die niet tot uw onderneming behoren. Denk maar aan bezoekers, klanten, consultants, leveranciers, zelfstandigen, … Ook die contacten kunnen het psychosociaal welzijn verstoren. Hoe gaat u hiermee om en wat is uw taak als vertrouwenspersoon? Uiteraard verduidelijken we dit met concrete voorbeelden. Deze supervisie duurt een halve dag.  

Interesse >

11. De jaarlijkse evaluatie online

In de supervisie over de jaarlijkse evaluatie leert u de basis van het evalueren. Een vertrouwenspersoon ontvangt heel wat meldingen over psychosociale problemen op het werk. De onderneming moet hieruit leren om het beleid te optimaliseren. Daarom moet de vertrouwenspersoon minstens één keer per jaar meldingen evalueren en de conclusies aan de werkgever overmaken. Maar wat evalueert u precies en hoe pakt u dit aan? In deze supervisie reiken we praktische tools aan om meteen te gebruiken. Deze supervisie duurt een dag.  

Interesse >
Schrijf u in voor onze open opleiding >

12. Opmaak van de jaarlijkse evaluatie m.i.v. casebespreking (advanced) klassikaal

Als u de basis van de jaarlijkse evaluatie onder de knie heeft, kan u een stap verdergaan. Tijdens deze supervisie gaat u samen met de preventieadviseur psychosociale aspecten concreet aan de slag om de conclusie te trekken uit de meldingen van het voorbije jaar i.f.v. de jaarlijkse evaluatie. Vertrouwenspersonen krijgen de gelegenheid om meldingen en interventies in alle vertrouwen te bespreken en hier lessen uit te trekken. Het resultaat van deze oefening is een afgewerkt verslag met conclusies over de gerapporteerde psychosociale meldingen en met suggesties om het psychosociaal beleid bij te sturen. Het wordt overgemaakt aan de interne preventiedienst van uw onderneming overmaakt en geeft zo voeding om het psychosociaal welzijnsbeleid te optimaliseren. Deze supervisie duurt een halve dag.

Interesse >

13. De jaarlijkse evaluatie: hoe conclusies trekken uit de psychosociale interventies en het register voor OGGW voor derden klassikaal / online

In de supervisie over de jaarlijkse evaluatie leert u de basis van het evalueren. Een vertrouwenspersoon ontvangt heel wat meldingen over psychosociale problemen op het werk. In deze supervisie van een halve dag, worden psychosociale interventies en het register voor OGGW voor derden toegelicht.  

Interesse >

14. Welzijn op het werk voor leidinggevenden (hiërarchische lijn) - Module 2 klassikaal

In deze opleiding maken we leden van de hiërarchische lijn bewust van het belang  van een geïntegreerd welzijnbeleid binnen hun organisatie. Als vertrouwenspersoon kan u Module 2 van deze opleiding volgen, dit is toegespitst op de psychosociale aspecten. Wat wordt er in module 2 besproken? De rol en verantwoordelijkheden van de verschillende actoren in het kader van een welzijn- en preventiebeleid van de onderneming: hoe pak ik het psychosociaal welzijnsbeleid aan in mijn onderneming?, hoe ga ik om met stress, burn-out, ongewenst gedrag op het werk, conflicten,...? Deze opleiding van één dag is geldig als supervisie vertrouwenspersoon.

Interesse >
Schrijf u in voor onze open opleiding >

 

Corona-proof? 

✔ Veiligheid van de deelnemers en de lesgever te garanderen

✔ Nodige veiligheidsmaatregelen gebundeld in een handig draaiboek

✔ Onze opleidingen zijn 100% coronaproof

Attentia Academy heeft trouwens ook een mooi aanbod aan online opleidingen voor u klaar! Zo hoeft u zich dus niet eens te verplaatsen. 

 

 

2022 ©
Attentia
Privacyregeling | Disclaimer