Primaire tabs

U bent hier

Sociale verkiezingen? Laat niets aan het toeval over!

In 2024 vinden opnieuw sociale verkiezingen plaats. Dat lijkt misschien nog ver weg, maar de procedure neemt 150 dagen in beslag en is behoorlijk complex. Een goede voorbereiding is noodzakelijk, met nauwgezette opvolging vanuit HR. Meer informatie nodig? Contacteer onze legal consultants via socialeverkiezingen@attentia.be

 

De voornaamste stappen in een handige kalender 

Verlies geen enkele deadline uit het oog, en download hier onze gedetailleerde kalender voor de sociale verkiezingen 2024. Zo krijg je een volledig overzicht van de verschillende fases. Alle belangrijke informatie altijd bij de hand. Heb je nog bijkomende vragen? We helpen je graag verder. 

Download de kalender

 

Mis geen enkel nieuwsbericht over de sociale verkiezingen  >

Attentia staat je bij

De legal consultants van HR Consulting Attentia staan klaar om samen jouw onderneming klaar te stomen voor deze periode. Vanuit onze legal en HR expertise, willen wij jou in al deze verschillende fases op pragmatische wijze begeleiden. Van de juridische voorbereiding over de operationele organisatie tot de juridische nazorg, er zijn verschillende formules mogelijk die aansluiten bij de noden van jouw organisatie:

Fase 1: Voorbereiding sociale verkiezingen

  • Drempelrapport: Moet je sociale verkiezingen organiseren ja of nee? Het gewoonlijke gemiddeld aantal tewerkgestelde werknemers  wordt berekend volgens de wettelijke formule. Vraag het drempelrapport bij ons aan voor een juiste berekening.
  • Strategisch juridisch advies: juridische voorbereiding van de sociale verkiezingen is key om zeker te zijn dat je geen sociale verkiezingen moet organiseren of om je ervan te verzekeren dat je in fase 2, waarin de deadlines heel strak zijn, niet meer wordt geconfronteerd met juridische vraagstukken waarop je het antwoord niet weet.

Fase 2: Organisatie sociale verkiezingen

Kies uit één van deze formules voor een vlotte begeleiding. 

 

Je blijft zelf aan het stuur van de organisatie: 

  • DIY DIGITAL: Je kent de procedure en je hebt voldoende resources en ziet het daarom zitten om zelf de sociale verkiezingen te organiseren met behulp van een verkiezingssoftware, ad hoc juridische ondersteuning, opleidingen, …  
  • DIY MANUALLY: Je kent de procedure, wenst je ad hoc te laten ondersteunen door een ervaren legal consultant en zal de verkiezingen organiseren zonder verkiezingssoftware. 

 

Je besteedt de operationele uitvoering van de sociale verkiezingen uit:  

  • OUTSOURCING: Deze formule is geschikt als je niet alle kennis in huis of een gebrek aan resources hebt. De bediening van de verkiezingssoftware en de webapplicatie van de FOD WASO wordt dan overgenomen door Attentia. Deze formule werd in 2020 meest gekozen! 

 

Je kan ook bij ons terecht voor volgende extra services: 

  • Elektronisch stemmen 
  • Datarapporten met het oog op het voeden van de verkiezingssoftware 
  • De aanwezigheid van een consultant bij de voorbereiding van de stemming per brief 
  • Workshop omtrent dag Y voor voorzitters en secretarissen 
  • Aanwezigheid van een consultant op dag Y  

Fase 3: Juridische nazorg 

De verkiezingsdag betekent niet het einde van het werk. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een huishoudelijk reglement. Of misschien is het wel de eerste keer dat er binnen jouw onderneming een ondernemingsraad of comité voor preventie en bescherming op het werk wordt geïnstalleerd? En hoe zit dat juist met beschermde werknemers?  

Ook hier kan je bij ons terecht voor advies.  

Comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) 

Na de sociale verkiezingen kan een CPBW binnen jouw organisatie worden geïnstalleerd of vernieuwd. 

Hoe zorg je voor een optimale voorbereiding en een vlotte comitévergadering? Het team preventie en bescherming op het werk bij Attentia staat klaar om je daarbij te ondersteunen! 

Lees er hier meer over.

Tijdslijn sociale verkiezingen

 
Download de tijdslijn sociale verkiezingen 2024

Wens je meer informatie of een voorstel op maat? 

Contacteer onze legal consultants via socialeverkiezingen@attentia.be.

Vergeet ook niet het comité voor preventie en bescherming op het werk. Ontdek hier alle details.

2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer