Primaire tabs

U bent hier

[Inhouse] De essentie van feedback

Inleiding

Het geven van feedback is van cruciaal belang voor de groei en ontwikkeling van het individu en het team. Het is een waardevol hulpmiddel waarmee leiders de prestaties, het gedrag en de effectiviteit van medewerkers kunnen beoordelen en verbeteren. Het geven van feedback kan uitdagend zijn voor een leidinggevende uit angst voor conflict, of een onzekerheid over de juiste aanpak, of gebrek aan vaardigheden en training.  

 

Doelstelling

Je voorzien van de nodige vaardigheden en inzichten die ervoor zorgen dat je je comfortabel voelt, zowel bij het geven als bij het ontvangen van feedback binnen een professionele context.  

 

Doelgroep

  • Leidinggevenden die een groep medewerkers aansturen 
  • Personen die interne of externe stakeholders aansturen (zonder dat die personen aan hem/haar rapporteren). 

 

 

Programma

Concreet gaat het over het inzetten van de vaardigheden ‘waarderen’ en ‘betrokken confronteren’.  Het kunnen herkennen en gebruiken van de sleutels naar effect. Het helpen ontvangen van feedback zodat de boodschap daadwerkelijk overkomt. 

Door de vaardigheid van 'waarderen' te ontwikkelen, leer je hoe je oprecht positieve feedback kunt geven. Hoe je erkenning en waardering kunt uiten voor het werk en de inspanningen van anderen. Dit draagt bij aan het creëren van een positieve en motiverende omgeving. 

'betrokken confronteren' houdt in dat je op een respectvolle en constructieve manier feedback geeft waarbij je uitdagingen, verbeterpunten of zorgen bespreekt. Je leert hoe je moeilijke boodschappen op een effectieve manier kunt overbrengen, waarbij de nadruk ligt op het bevorderen van groei en ontwikkeling. 

Feedback op een goede manier ontvangen omvat actief luisteren, het stellen van verhelderende vragen en het tonen van openheid voor feedback. Hierdoor wordt de boodschap daadwerkelijk begrepen en opgenomen. 

 

Didactische methode

Deze training maakt gebruik van een didactische methode, die gebaseerd is op storytelling met eye-openers. Hierbij worden eenvoudige theoretische kapstokken gebruikt die in de praktijk kunnen worden toegepast. 

In plaats van rollenspelen en standaardzinnetjes, wordt de nadruk gelegd op interactieve uitwisselingen waarbij deelnemers hun eigen cases uit hun werkcontext kunnen delen. 

Krijg concrete handvaten om feedback effectief toe te passen in een professionele context. 

 

Resultaat  

Na het volgen van deze training kan je op een lichtere, luchtigere en meer comfortabele manier omgaan met feedback. Je ondervindt dat: 

  • feedback geven en ontvangen een relatieversterkend effect heeft. 
  • het onderlichte vertrouwen groeit en versterkt 
  • het een basis geeft voor een positieve openheid en transparante samenwerking 

 

Praktisch

Aantal deelnemers: 8 tot 10 

De opleiding bestaat uit drie modules:  
Dag 1 (twee dagdelen):  
Je ontvangt een bondige theoretische basis met veel herkenbare voorbeelden. We passen deze theorie toe op concrete situaties. Door midde van oefeningen zorgen we ervoor dat je de geleerde concepten kan toepassen op je eigen dagdagelijkse realiteit. We streven naar authenticiteit en een natuurlijke aanpak. 
 
Dag 2 (halve dag): 
We gaan dieper in op de terugkoppeling van wat werkt en welke uitdagingen je in de praktijk tegenkomt. We besteden aandacht defensief gedrag en weerstand. Daarnaast oefenen we met concrete thema’s die door de deelnemers worden aangebracht. 
 

2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer