Ook in 2023 kan je als werkgever gebruik maken van de werkbaarheidscheques. Dat heeft Jo Brouns , minister van Werk, beslist.
Attentia
info@attentia.be
Ook in 2023 kan je als werkgever gebruik maken van de werkbaarheidscheques. Dat heeft Jo Brouns , minister van Werk, beslist.
Zoals eerder aangekondigd, eindigt op 11 mei de “nazorgfase”. Ondernemingen blijven desalniettemin best een aantal structurele preventiemaatregelen toepassen.
Gent/Brussel - Attentia ontving de ‘Special Jury Prize: Best People Impact’ met hun multidisciplinaire aanpak van het absenteïsme- en re-integratiebeleid bij Carrefour. De award gaat naar het bedrijf met de meest positieve impact op de werkomstandigheden en het welzijn van medewerkers.
Door COVID-19 werden veel medewerkers sinds maart vorig jaar verplicht om thuis te werken. Toch is dit voor bedrijven en hun medewerkers geen reden geweest om preventieve medische check-ups op de lange baan te schuiven, wel integendeel. “De gezondheid en het welzijn van hun werknemers, zowel fysiek als mentaal, blijft belangrijk voor ondernemingen. Zeker in tijden van COVID-19 werden we op dat vlak nog meer met de neus op de feiten gedrukt omtrent het belang van onze gezondheid. Dat merken we in het exponentieel stijgend aantal aanvragen voor preventieve screenings in de eerste zes maanden van 2021. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat zelfs 36% meer”, vertelt Petra Parren, Product Delivery Manager bij HR & Well-being specialist Attentia.
Het stuifmeelseizoen van 2021 is al heel vroeg uit de startblokken gegaan met de bloei van de els en de hazelaar midden februari. Mensen met hooikoorts die hiervoor gevoelig zijn, gaan vaak niezen en hebben een loopneus, een kriebelhoest met keelpijn en soms ook een gevoel van benauwdheid en vermoeidheid. Hoe maak je het verschil met COVID-19 en wat kan je eraan doen?
Recent is een werkgever veroordeeld voor het niet nakomen van de verplichtingen inzake het voorkomen van het risico op burn-out. Dit is een belangrijk precedent in de Belgische wetgeving.
Raapleeg de website van Sciensano voor alle actuele informatie >
De coronacijfers dalen nog amper. Op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum op 9 december werd een verband gelegd met de toegenomen mobiliteit van de bevolking, versterkt door een versoepeling van telewerken. Het risico op een derde coronagolf is reëel. De minister van Economie en Arbeid zal daarom het aantal controles in ondernemingen verhogen.
Sinds de enorme piek in april is een aanzienlijk deel van de Belgische medewerkers aan telewerk blijven doen. Hoewel er vanaf de zomer een afvlakking te merken valt, blijkt uit cijfers van Attentia dat bedienden in oktober nog steeds minstens een kwart van hun uren thuis presteerden. Door de nieuwe lockdown en verplicht telewerk sinds 2 november valt wel te verwachten dat de telewerkstatistieken deze maand opnieuw zullen stijgen. Ook de tijdelijke werkloosheid zal vermoedelijk weer toenemen, nu die regels sinds vorige vrijdag opnieuw versoepeld zijn.
COVID-19 heeft veel bedrijven ertoe aangezet om medewerkers op thuiswerk te laten overschakelen. Dat mag echter geen reden zijn om een van de meest fundamentele dingen op de lange baan te schuiven: de gezondheid van die medewerkers. Een preventieve medische check-up is nu misschien zelfs belangrijker dan ooit. Attentia merkt alvast dat het aantal inschrijvingen dit jaar hoger (+/- 15%) ligt dan gewoonlijk. Ook medewerkers waarderen het als hun werkgever zo’n uitgebreide screening aanbiedt.
In de schaduw van het sluimerende coronavirus laat komende winter ook weer een andere boosdoener van zich horen: de griep. En waar een vaccin tegen COVID-19 op zich laat wachten, is het wel al mogelijk om ons tegen het griepvirus te vaccineren. Ieder jaar laten veel mensen deze prik zetten, vaak via hun werkgever. Verschillende studies tonen aan dat we deze herfst meer aanvragen voor griepvaccins zullen zien. Ook bij Attentia stellen we vast dat al zeker 10% meer griepvaccins besteld zijn in vergelijking met vorig jaar.
Door de uitbraak van het COVID-19 virus en de bijbehorende maatregelen hebben veel medewerkers plots hun thuis moeten omtoveren tot vaste werkplek. Weinig medewerkers beschikken echter over een professioneel ingericht thuiskantoor. “Daarom doen woonkamer, keukentafel of zelfs slaapkamer vandaag dienst als kantoor. Met enkele creatieve ingrepen kan je deze inrichten volgens de ergonomische richtlijnen”, zegt Attentia.
Wegens de uitbraak van het coronavirus in ons land, blijft zo goed als iedereen in zijn of haar kot. Voor medewerkers in de zorg, zijn het echter drukkere tijden dan normaal. Zij staan in direct contact met de coronapatiënten, waardoor zij een verhoogd infectierisico hebben. Ze moeten zich focussen om enerzijds zichzelf te beschermen, maar anderzijds ook de noodlijdende patiënten te behandelen. Stresserende omstandigheden die op psychosociaal vlak niet te onderschatten zijn. Attentia heeft oneindig veel respect voor deze ‘zorgers’ en daarom staan wij klaar voor hen.
De uitbraak van COVID-19 stelt bedrijven voor zelden geziene uitdagingen. Enerzijds moeten zoveel mogelijk mensen van thuis werken. Anderzijds weegt deze crisis natuurlijk ook heel zwaar op het psychosociaal welzijn van het personeel. Attentia geeft ondernemingen daarom aangepast advies over hoe ze hun medewerkers in deze moeilijke tijden kunnen ondersteunen.
Bij steeds meer Belgen wordt huidkanker vastgesteld, maar het aantal sterfgevallen blijft desondanks stabiel. Dat heeft te maken met het feit dat verdachte vlekjes in een vroeg stadium worden ontdekt en verwijderd. Het toont aan hoe belangrijk preventieve onderzoeken zijn. Ook op het werk worden mensen aan zonlicht blootgesteld, en dus moet je er als werkgever de nodige aandacht aan besteden.
U heeft het waarschijnlijk zelf al ondervonden: de ontwikkeling van digitale en informatietechnologieën heeft voortdurend een stijgende impact op de arbeidsorganisaties en op de nieuwe arbeidsvormen. Nieuwe technologieën brengen een verplaatsing teweeg van de grenzen tussen de capaciteiten van de mens en die van de machines, of dit nu op het niveau van de manuele taken of van de cognitieve taken is. Ze beïnvloeden rechtstreeks de arbeidsrelatie en het statuut van de werknemer. Een nieuw onderzoek bestudeert de impact van deze nieuwe vormen van tewerkstelling en arbeid op het welzijn op het werk (gezondheid, veiligheid).
Uit cijfers van Attentia blijkt dat bijna één op de vijf werknemers ontevreden is over de kwaliteit van de lucht op kantoor. Naast algemene luchtkwaliteit zijn ook luchtvochtigheid en temperatuur belangrijke twistpunten.
Business Intelligence van Attentia legt bloot dat het aantal uren dat medewerkers van thuis uit of vanop een andere locatie werken, het voorbije anderhalf jaar is toegenomen met meer dan 25 procent. Telewerk zit in de lift, onder andere onder invloed van de steeds grotere mobiliteitsproblematiek en de zoektocht naar een betere work-life balance.