Ook in 2023 kan je als werkgever gebruik maken van de werkbaarheidscheques. Dat heeft Jo Brouns , minister van Werk, beslist.
Attentia
info@attentia.be
Ook in 2023 kan je als werkgever gebruik maken van de werkbaarheidscheques. Dat heeft Jo Brouns , minister van Werk, beslist.
17.03.2022, Gent. Is de slaapkwaliteit van medewerkers een zorg voor bedrijven? De cijfers spreken voor zich. Eén op twee werkende mannen en een op vier werkende vrouwen boven de 40 jaar lijden aan het obstructieve slaapapneu-syndroom (OSAS), de meest voorkomende lichamelijke oorzaak van slaperigheid overdag. HR-specialist Attentia en haar partners willen hieraan iets doen en slaan de handen in mekaar om slaaptekorten op te sporen. Het resultaat: minder arbeidsongevallen, ziekteverzuim en werkgeverslasten.
Gent/Brussel - Attentia ontving de ‘Special Jury Prize: Best People Impact’ met hun multidisciplinaire aanpak van het absenteïsme- en re-integratiebeleid bij Carrefour. De award gaat naar het bedrijf met de meest positieve impact op de werkomstandigheden en het welzijn van medewerkers.
Door COVID-19 werden veel medewerkers sinds maart vorig jaar verplicht om thuis te werken. Toch is dit voor bedrijven en hun medewerkers geen reden geweest om preventieve medische check-ups op de lange baan te schuiven, wel integendeel. “De gezondheid en het welzijn van hun werknemers, zowel fysiek als mentaal, blijft belangrijk voor ondernemingen. Zeker in tijden van COVID-19 werden we op dat vlak nog meer met de neus op de feiten gedrukt omtrent het belang van onze gezondheid. Dat merken we in het exponentieel stijgend aantal aanvragen voor preventieve screenings in de eerste zes maanden van 2021. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat zelfs 36% meer”, vertelt Petra Parren, Product Delivery Manager bij HR & Well-being specialist Attentia.
Het stuifmeelseizoen van 2021 is al heel vroeg uit de startblokken gegaan met de bloei van de els en de hazelaar midden februari. Mensen met hooikoorts die hiervoor gevoelig zijn, gaan vaak niezen en hebben een loopneus, een kriebelhoest met keelpijn en soms ook een gevoel van benauwdheid en vermoeidheid. Hoe maak je het verschil met COVID-19 en wat kan je eraan doen?
COVID-19 heeft veel bedrijven ertoe aangezet om medewerkers op thuiswerk te laten overschakelen. Dat mag echter geen reden zijn om een van de meest fundamentele dingen op de lange baan te schuiven: de gezondheid van die medewerkers. Een preventieve medische check-up is nu misschien zelfs belangrijker dan ooit. Attentia merkt alvast dat het aantal inschrijvingen dit jaar hoger (+/- 15%) ligt dan gewoonlijk. Ook medewerkers waarderen het als hun werkgever zo’n uitgebreide screening aanbiedt.
Door de uitbraak van het COVID-19 virus en de bijbehorende maatregelen hebben veel medewerkers plots hun thuis moeten omtoveren tot vaste werkplek. Weinig medewerkers beschikken echter over een professioneel ingericht thuiskantoor. “Daarom doen woonkamer, keukentafel of zelfs slaapkamer vandaag dienst als kantoor. Met enkele creatieve ingrepen kan je deze inrichten volgens de ergonomische richtlijnen”, zegt Attentia.
Wegens de uitbraak van het coronavirus in ons land, blijft zo goed als iedereen in zijn of haar kot. Voor medewerkers in de zorg, zijn het echter drukkere tijden dan normaal. Zij staan in direct contact met de coronapatiënten, waardoor zij een verhoogd infectierisico hebben. Ze moeten zich focussen om enerzijds zichzelf te beschermen, maar anderzijds ook de noodlijdende patiënten te behandelen. Stresserende omstandigheden die op psychosociaal vlak niet te onderschatten zijn. Attentia heeft oneindig veel respect voor deze ‘zorgers’ en daarom staan wij klaar voor hen.
In België vinden er dagelijks gemiddeld 30 plotse hartstilstanden plaats. Jammer genoeg overleven slechts drie mensen deze ingrijpende gebeurtenis. Snelle en effectieve hulp door getuigen kan vele levens redden. Op 16 oktober l.l. organiseerden de Belgische Reanimatieraad (BRC) en de Belgische Cardiologische Liga voor de zevende keer de werelddag ‘Restart a Heart’. Met deze dag willen beide organisaties het grote publiek bewust maken van de handelingen die levens kunnen redden.
Gent, 24 januari 2020 – Het aantal langdurig zieken in ons land blijft stijgen en flirt met de grens van 3% van alle presteerbare uren. Dat blijkt uit cijfers van HR en Well-being specialist Attentia. “Het is tijd voor structurele maatregelen”, luidt het bij Attentia.
Krijgen uw medewerkers dagelijks even de kans om de benen te strekken? Van 17 tot 21 juni is het de Week van het Hartritme. En voor dat hart is de gemiddelde werkdag niet gezond. Een hele dag stilzitten, geen beweging, … zittend werk kan het risico op hartproblemen en kanker vergroten. Daarom is het belangrijk om uw medewerkers tot beweging aan te zetten. Op lange termijn zal hun gezondheid aanzienlijk verbeteren. En met deze praktische tips kan u meteen van start gaan.
Bij steeds meer Belgen wordt huidkanker vastgesteld, maar het aantal sterfgevallen blijft desondanks stabiel. Dat heeft te maken met het feit dat verdachte vlekjes in een vroeg stadium worden ontdekt en verwijderd. Het toont aan hoe belangrijk preventieve onderzoeken zijn. Ook op het werk worden mensen aan zonlicht blootgesteld, en dus moet je er als werkgever de nodige aandacht aan besteden.
Zomertijd of wintertijd? Het is een keuze die de lidstaten van de Europese Unie binnenkort mogen maken. Het Europees Parlement wil dat het tegen 2021 gedaan is met die uursveranderingen twee keer per jaar. Zelf raden ze de zomertijd aan, een optie die ook bij de publieke opinie natuurlijk populair is. En toch is het veel logischer dat we straks voor de permanente wintertijd kiezen.
De gemiddelde Belg voelt zich gelukkig op het werk. Dat blijkt uit cijfers van een bevraging van iVox in opdracht van HR- en Well-being specialist Attentia. Opmerkelijk is dat geld niet noodzakelijk gelukkig maakt. Zo vindt de meerderheid van de 1.000 ondervraagde werkende Belgen collega's en een goede werksfeer belangrijker dan loon om zich goed te voelen op de werkvloer.
Vandaag is het weer zover: Blue Monday of de meest deprimerende dag van het jaar met de meeste afwezigheden. Althans dat wil men ons doen geloven. Cijfers tonen aan dat Blue Monday helemaal niet de meest populaire ziektedag is. Dat onderzocht HR en Well-being specialist Attentia op basis van een analyse van het aantal dagen kortdurend ziekteverzuim (< 1 maand) bij Belgische bedrijven.
Uit cijfers van Attentia blijkt dat bijna één op de vijf werknemers ontevreden is over de kwaliteit van de lucht op kantoor. Naast algemene luchtkwaliteit zijn ook luchtvochtigheid en temperatuur belangrijke twistpunten.
Business Intelligence van Attentia legt bloot dat het aantal uren dat medewerkers van thuis uit of vanop een andere locatie werken, het voorbije anderhalf jaar is toegenomen met meer dan 25 procent. Telewerk zit in de lift, onder andere onder invloed van de steeds grotere mobiliteitsproblematiek en de zoektocht naar een betere work-life balance.