Edelhart Kempeneers, Medische directeur bij Attentia
Raapleeg de website van Sciensano voor alle actuele informatie >
Attentia
info@attentia.be
Raapleeg de website van Sciensano voor alle actuele informatie >
De coronacijfers dalen nog amper. Op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum op 9 december werd een verband gelegd met de toegenomen mobiliteit van de bevolking, versterkt door een versoepeling van telewerken. Het risico op een derde coronagolf is reëel. De minister van Economie en Arbeid zal daarom het aantal controles in ondernemingen verhogen.
In de schaduw van het sluimerende coronavirus laat komende winter ook weer een andere boosdoener van zich horen: de griep. En waar een vaccin tegen COVID-19 op zich laat wachten, is het wel al mogelijk om ons tegen het griepvirus te vaccineren. Ieder jaar laten veel mensen deze prik zetten, vaak via hun werkgever. Verschillende studies tonen aan dat we deze herfst meer aanvragen voor griepvaccins zullen zien. Ook bij Attentia stellen we vast dat al zeker 10% meer griepvaccins besteld zijn in vergelijking met vorig jaar.
Door de uitbraak van het COVID-19 virus en de bijbehorende maatregelen hebben veel medewerkers plots hun thuis moeten omtoveren tot vaste werkplek. Weinig medewerkers beschikken echter over een professioneel ingericht thuiskantoor. “Daarom doen woonkamer, keukentafel of zelfs slaapkamer vandaag dienst als kantoor. Met enkele creatieve ingrepen kan je deze inrichten volgens de ergonomische richtlijnen”, zegt Attentia.
Zomertijd of wintertijd? Het is een keuze die de lidstaten van de Europese Unie binnenkort mogen maken. Het Europees Parlement wil dat het tegen 2021 gedaan is met die uursveranderingen twee keer per jaar. Zelf raden ze de zomertijd aan, een optie die ook bij de publieke opinie natuurlijk populair is. En toch is het veel logischer dat we straks voor de permanente wintertijd kiezen.
De gemiddelde Belg voelt zich gelukkig op het werk. Dat blijkt uit cijfers van een bevraging van iVox in opdracht van HR- en Well-being specialist Attentia. Opmerkelijk is dat geld niet noodzakelijk gelukkig maakt. Zo vindt de meerderheid van de 1.000 ondervraagde werkende Belgen collega's en een goede werksfeer belangrijker dan loon om zich goed te voelen op de werkvloer.
Vandaag is het weer zover: Blue Monday of de meest deprimerende dag van het jaar met de meeste afwezigheden. Althans dat wil men ons doen geloven. Cijfers tonen aan dat Blue Monday helemaal niet de meest populaire ziektedag is. Dat onderzocht HR en Well-being specialist Attentia op basis van een analyse van het aantal dagen kortdurend ziekteverzuim (< 1 maand) bij Belgische bedrijven.
Uit cijfers van Attentia blijkt dat bijna één op de vijf werknemers ontevreden is over de kwaliteit van de lucht op kantoor. Naast algemene luchtkwaliteit zijn ook luchtvochtigheid en temperatuur belangrijke twistpunten.
De herfst is in het land en het winteruur staat voor de deur. Het uurtje extra slaap dat de uurwisseling met zich mee brengt, volstaat helaas niet om de gevolgen van het najaar op je mentale gezondheid te drukken.
Business Intelligence van Attentia legt bloot dat het aantal uren dat medewerkers van thuis uit of vanop een andere locatie werken, het voorbije anderhalf jaar is toegenomen met meer dan 25 procent. Telewerk zit in de lift, onder andere onder invloed van de steeds grotere mobiliteitsproblematiek en de zoektocht naar een betere work-life balance.