Ook in 2023 kan je als werkgever gebruik maken van de werkbaarheidscheques. Dat heeft Jo Brouns , minister van Werk, beslist.
Attentia
info@attentia.be
Ook in 2023 kan je als werkgever gebruik maken van de werkbaarheidscheques. Dat heeft Jo Brouns , minister van Werk, beslist.
Zoals eerder aangekondigd, eindigt op 11 mei de “nazorgfase”. Ondernemingen blijven desalniettemin best een aantal structurele preventiemaatregelen toepassen.
17.03.2022, Gent. Is de slaapkwaliteit van medewerkers een zorg voor bedrijven? De cijfers spreken voor zich. Eén op twee werkende mannen en een op vier werkende vrouwen boven de 40 jaar lijden aan het obstructieve slaapapneu-syndroom (OSAS), de meest voorkomende lichamelijke oorzaak van slaperigheid overdag. HR-specialist Attentia en haar partners willen hieraan iets doen en slaan de handen in mekaar om slaaptekorten op te sporen. Het resultaat: minder arbeidsongevallen, ziekteverzuim en werkgeverslasten.
Gent/Brussel - Attentia ontving de ‘Special Jury Prize: Best People Impact’ met hun multidisciplinaire aanpak van het absenteïsme- en re-integratiebeleid bij Carrefour. De award gaat naar het bedrijf met de meest positieve impact op de werkomstandigheden en het welzijn van medewerkers.
Attentia is dit jaar genomineerd voor een HR Excellence Awards in de categorie ‘Best HR Services & Solution Company’. Onze case is ingediend, nu is het spannend afwachten.
Door COVID-19 werden veel medewerkers sinds maart vorig jaar verplicht om thuis te werken. Toch is dit voor bedrijven en hun medewerkers geen reden geweest om preventieve medische check-ups op de lange baan te schuiven, wel integendeel. “De gezondheid en het welzijn van hun werknemers, zowel fysiek als mentaal, blijft belangrijk voor ondernemingen. Zeker in tijden van COVID-19 werden we op dat vlak nog meer met de neus op de feiten gedrukt omtrent het belang van onze gezondheid. Dat merken we in het exponentieel stijgend aantal aanvragen voor preventieve screenings in de eerste zes maanden van 2021. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat zelfs 36% meer”, vertelt Petra Parren, Product Delivery Manager bij HR & Well-being specialist Attentia.
Het stuifmeelseizoen van 2021 is al heel vroeg uit de startblokken gegaan met de bloei van de els en de hazelaar midden februari. Mensen met hooikoorts die hiervoor gevoelig zijn, gaan vaak niezen en hebben een loopneus, een kriebelhoest met keelpijn en soms ook een gevoel van benauwdheid en vermoeidheid. Hoe maak je het verschil met COVID-19 en wat kan je eraan doen?
Recent is een werkgever veroordeeld voor het niet nakomen van de verplichtingen inzake het voorkomen van het risico op burn-out. Dit is een belangrijk precedent in de Belgische wetgeving.
Raapleeg de website van Sciensano voor alle actuele informatie >
De coronacijfers dalen nog amper. Op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum op 9 december werd een verband gelegd met de toegenomen mobiliteit van de bevolking, versterkt door een versoepeling van telewerken. Het risico op een derde coronagolf is reëel. De minister van Economie en Arbeid zal daarom het aantal controles in ondernemingen verhogen.
De nieuwe lockdown en de bijhorende coronamaatregelen hebben de telewerkcijfers in Belgische bedrijven opnieuw doen stijgen. Het aandeel van telewerk in de gepresteerde uren is in november met 5% toegenomen in vergelijking met een maand eerder. Ook de tijdelijke werkloosheid stijgt heel licht, wat mogelijk het gevolg is van de versoepelde voorwaarden om op deze regeling beroep te doen.
Sinds de enorme piek in april is een aanzienlijk deel van de Belgische medewerkers aan telewerk blijven doen. Hoewel er vanaf de zomer een afvlakking te merken valt, blijkt uit cijfers van Attentia dat bedienden in oktober nog steeds minstens een kwart van hun uren thuis presteerden. Door de nieuwe lockdown en verplicht telewerk sinds 2 november valt wel te verwachten dat de telewerkstatistieken deze maand opnieuw zullen stijgen. Ook de tijdelijke werkloosheid zal vermoedelijk weer toenemen, nu die regels sinds vorige vrijdag opnieuw versoepeld zijn.
COVID-19 heeft veel bedrijven ertoe aangezet om medewerkers op thuiswerk te laten overschakelen. Dat mag echter geen reden zijn om een van de meest fundamentele dingen op de lange baan te schuiven: de gezondheid van die medewerkers. Een preventieve medische check-up is nu misschien zelfs belangrijker dan ooit. Attentia merkt alvast dat het aantal inschrijvingen dit jaar hoger (+/- 15%) ligt dan gewoonlijk. Ook medewerkers waarderen het als hun werkgever zo’n uitgebreide screening aanbiedt.
In de schaduw van het sluimerende coronavirus laat komende winter ook weer een andere boosdoener van zich horen: de griep. En waar een vaccin tegen COVID-19 op zich laat wachten, is het wel al mogelijk om ons tegen het griepvirus te vaccineren. Ieder jaar laten veel mensen deze prik zetten, vaak via hun werkgever. Verschillende studies tonen aan dat we deze herfst meer aanvragen voor griepvaccins zullen zien. Ook bij Attentia stellen we vast dat al zeker 10% meer griepvaccins besteld zijn in vergelijking met vorig jaar.
Door de uitbraak van het COVID-19 virus en de bijbehorende maatregelen hebben veel medewerkers plots hun thuis moeten omtoveren tot vaste werkplek. Weinig medewerkers beschikken echter over een professioneel ingericht thuiskantoor. “Daarom doen woonkamer, keukentafel of zelfs slaapkamer vandaag dienst als kantoor. Met enkele creatieve ingrepen kan je deze inrichten volgens de ergonomische richtlijnen”, zegt Attentia.
Wegens de uitbraak van het coronavirus in ons land, blijft zo goed als iedereen in zijn of haar kot. Voor medewerkers in de zorg, zijn het echter drukkere tijden dan normaal. Zij staan in direct contact met de coronapatiënten, waardoor zij een verhoogd infectierisico hebben. Ze moeten zich focussen om enerzijds zichzelf te beschermen, maar anderzijds ook de noodlijdende patiënten te behandelen. Stresserende omstandigheden die op psychosociaal vlak niet te onderschatten zijn. Attentia heeft oneindig veel respect voor deze ‘zorgers’ en daarom staan wij klaar voor hen.
De uitbraak van COVID-19 stelt bedrijven voor zelden geziene uitdagingen. Enerzijds moeten zoveel mogelijk mensen van thuis werken. Anderzijds weegt deze crisis natuurlijk ook heel zwaar op het psychosociaal welzijn van het personeel. Attentia geeft ondernemingen daarom aangepast advies over hoe ze hun medewerkers in deze moeilijke tijden kunnen ondersteunen.
Is het einde van de ‘standaardbaan’ in zicht? Een leven lang bij dezelfde werkgever, een relatief voorspelbaar carrièreverloop, een vast werkritme, een voltijdse job… het lijkt allemaal met uitsterven bedreigd. Flexibiliteit (‘wendbaarheid’) is het nieuwe ordewoord. Maar hoe werkbaar is deze wendbaarheid? En is maximale flexibiliteit wel goed voor de gezondheid?
Wat is het ‘verzwaard risico’ en welke gevolgen heeft dat voor een onderneming? Fedris zet alle elementen van dit systeem nog eens op een rij.
Langdurig stilzitten momenteel de op twee na meest voorkomende risicofactor is die door Europese ondernemingen wordt gemeld (Esener 3-enquête, EU-OSHA). Maar er komen ook steeds meer middelen op de markt om er iets aan te doen. Zijn die echt nuttig? Welke invloed hebben ze op het verminderen van zitten, de werkproductiviteit, het ervaren van discomfort en lichamelijke klachten?
In België vinden er dagelijks gemiddeld 30 plotse hartstilstanden plaats. Jammer genoeg overleven slechts drie mensen deze ingrijpende gebeurtenis. Snelle en effectieve hulp door getuigen kan vele levens redden. Op 16 oktober l.l. organiseerden de Belgische Reanimatieraad (BRC) en de Belgische Cardiologische Liga voor de zevende keer de werelddag ‘Restart a Heart’. Met deze dag willen beide organisaties het grote publiek bewust maken van de handelingen die levens kunnen redden.
Gent, 24 januari 2020 – Het aantal langdurig zieken in ons land blijft stijgen en flirt met de grens van 3% van alle presteerbare uren. Dat blijkt uit cijfers van HR en Well-being specialist Attentia. “Het is tijd voor structurele maatregelen”, luidt het bij Attentia.
Vandaag is het Blue Monday: de zogenaamde ‘meest deprimerende dag van het jaar’. Goed dat er aandacht besteed wordt aan mentale gezondheid, zegt Els Vanbelle, Well-being Consulent bij HR- en Well-being bedrijf Attentia, maar Blue Monday is een PR-verzinsel. Het echte probleem is de winterblues. Gelukkig kunnen we daar iets aan doen, zowel individueel als professioneel.