Ook in 2023 kan je als werkgever gebruik maken van de werkbaarheidscheques. Dat heeft Jo Brouns , minister van Werk, beslist.
Attentia
info@attentia.be
Ook in 2023 kan je als werkgever gebruik maken van de werkbaarheidscheques. Dat heeft Jo Brouns , minister van Werk, beslist.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne een ontwerp van koninklijk besluit goed ter verlenging van het recht op betaalde afwezigheid voor werknemers die zich laten vaccineren tegen het coronavirus COVID-19.
De Orde der Artsen heeft een advies opgesteld waarin ze stellen dat de artsen een deontologische plicht hebben tot het dragen van een mondmasker in het medisch kabinet.
Veiligheidsschoenen moeten als persoonlijke beschermingsmiddelen voldoen aan een Europese norm. In 2022 werd deze norm vernieuwd naar EN ISO 20345:2022. Vanaf 2023 moeten veiligheidsschoenen voldoen aan deze nieuwe norm.
De coronacijfers zijn opnieuw aan het stijgen en dit voornamelijk in de groep van de werkende populatie. Het beschermend effect van de coronavaccins neemt gemiddeld na 2 à 3 maanden af. Door het vaccin ben je nog beschermd tegen ernstige ziekte, maar kan je opnieuw besmet worden en besmettelijk zijn, zeker bij het optreden van nieuwe (sub)varianten.
Zoals eerder aangekondigd, eindigt op 11 mei de “nazorgfase”. Ondernemingen blijven desalniettemin best een aantal structurele preventiemaatregelen toepassen.
60% van alle werkgerelateerde gezondheidsklachten hebben te maken met aandoeningen van het bewegingsapparaat. Ziekteverzuim is het systematische gevolg hiervan.
17.03.2022, Gent. Is de slaapkwaliteit van medewerkers een zorg voor bedrijven? De cijfers spreken voor zich. Eén op twee werkende mannen en een op vier werkende vrouwen boven de 40 jaar lijden aan het obstructieve slaapapneu-syndroom (OSAS), de meest voorkomende lichamelijke oorzaak van slaperigheid overdag. HR-specialist Attentia en haar partners willen hieraan iets doen en slaan de handen in mekaar om slaaptekorten op te sporen. Het resultaat: minder arbeidsongevallen, ziekteverzuim en werkgeverslasten.
Gent/Brussel - Attentia ontving de ‘Special Jury Prize: Best People Impact’ met hun multidisciplinaire aanpak van het absenteïsme- en re-integratiebeleid bij Carrefour. De award gaat naar het bedrijf met de meest positieve impact op de werkomstandigheden en het welzijn van medewerkers.
“Het is primordiaal om inzicht te hebben in de impulsen die mensen aanzetten om andere mensen te pesten op de werkplek.” Dat zegt Elfi Baillien, experte in ongewenst grensoverschrijdend gedrag op het werk, en professor Psychosociaal Digitaal Welzijn aan de KU Leuven.
Guy Notelaers is gewoon hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de faculteit psychologie van de Universiteit in Bergen, Noorwegen. Hij is vooral gespecialiseerd in pesten op het werk en statistiek. Uit zijn studie blijkt dat 20% te maken kreeg met pestgedrag op het werk (zie infographic hieronder).
Attentia is dit jaar genomineerd voor een HR Excellence Awards in de categorie ‘Best HR Services & Solution Company’. Onze case is ingediend, nu is het spannend afwachten.
Wie vanaf 10 januari een hoogrisico contact heeft gehad en gevaccineerd is tegen het coronavirus, hoeft niet meer in quarantaine en hoeft geen PCR-test meer af te leggen.
Tijdens het overlegcomité van 17 november 2021 hebben de regeringen van België samen een aantal maatregelen genomen om de sterke stijging in het aantal COVID-19 besmettingen te milderen. Deze maatregelen werden opgenomen in een nieuw KB, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 19 november 2021. Wat betreft de werkcontext is de verplichting tot telewerken met maximaal één terugkeermoment per week per persoon de belangrijkste maatregel.
Momenteel geven de coronaregels over evenementen en het covidsafe-ticket aanleiding tot heel wat vragen en misverstanden. Voor toepassing op bedrijfsevenementen komt daar nog de specifieke privacywetgeving bij: een werkgever mag niet naar de vaccinatiestatus van de individuele werknemers vragen. Wat kan en mag je nu organiseren, en onder welke voorwaarden?
Wilt u als onderneming uw vaccinatiegraad opvragen, om indien nodig bijkomend te sensibiliseren? Dan kunt u deze sinds dinsdag 28 september via uw arbeidsarts of corona@attentia.be opvragen. Dit doen we volgens de voorwaarden die de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk heeft bepaald. De Raad benadrukt dat de vaccinatiegraad door de werkgever enkel op collectief niveau aangepakt mag worden, en in functie van sensibilisering. Een hoge vaccinatiegraad mag ook niet gebruikt worden als reden om de overige preventiemaatregelen tegen covid niet langer toe te passen.
De overheid zal de vaccinatiegraad per onderneming aanleveren. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid via Co-Prev laten weten.
Vanaf 1 september 2021 is telewerk niet langer aanbevolen en kunnen werkgevers opnieuw vragen aan hun werknemers om terug te keren naar de werkvloer.
Er is veel te doen over de chemische stoffen PFOS en PFAS, naar aanleiding van het nieuws over de vervuiling in Zwijndrecht door de 3M-fabriek. Naast de milieuschade is er ook veel ongerustheid over de mogelijke gezondheidseffecten. Wat is de impact van deze stoffen in het milieu op de volksgezondheid, en voor werknemers die er beroepsmatig mee in aanraking komen?
De BRC, de Belgische Reanimatieraad, heeft nieuwe aanbevelingen gedaan om hulpverleners te ondersteunen. De richtlijnen zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke studies en willen ervoor zorgen dat er voor iedereen reanimatie van hoge kwaliteit beschikbaar is. Een goed getrainde hulpverlener kan de overlevingskansen van een slachtoffer immers aanzienlijk verhogen.
Een deel van de COVID-19-patiënten houdt na de ziekte nog langdurig aanslepende klachten, wat wordt aangeduid als ‘Long COVID’ of ‘PASC’. Wat houdt dat precies in, welke impact kan het hebben voor werknemers, en welke maatregelen moet men treffen?
"Long COVID" of "PASC" (“Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection”) is de term voor een situatie met aanslepende klachten na herstel van een SARS-CoV-2-infectie. Deze klachten kunnen weken tot maanden, mogelijk zelfs jaren blijven aanslepen.
Zelftests maken een onderdeel uit van de preventiestrategie tegen COVID-19. Om dit te faciliteren, kunnen ondernemingen in overleg met de arbeidsarts test-coaches voorzien, die de toepassing van zelftests binnen de arbeidsrelatie faciliteren. Onder welke voorwaarden en met welke bevoegdheden, wordt hieronder beschreven.
In maart 2021 heeft een recordaantal medewerkers telewerk verricht, zo blijkt uit nieuwe cijfers van HR- en Well-being specialist Attentia. De telewerkers waren zelfs met meer dan in de beginperiode van de pandemie in 2020. Het lijkt een bevestiging dat telewerk ook straks een hoofdrol zal blijven spelen, ook al zou het vanaf 1 juli niet meer verplicht zijn. Hoe dan ook bereiden bedrijven zich nu volop voor op een vlotte terugkeer naar de werkplek en dan zijn er toch een aantal cruciale aandachtspunten.
Erover waken dat opleidingen coronaproof worden georganiseerd, is voor Attentia Academy al meer dan een jaar een absolute prioriteit. Nu er weer meer fysieke opleidingen kunnen doorgaan, is er ook extra aandacht voor het meten van de luchtkwaliteit.
Op vier jaar tijd is het aantal langdurige arbeidsongeschikten ten gevolge van burn-out en depressie met 39% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het RIZIV.