De Nationale Veiligheidsraad heeft nieuwe regels rond quarantaine aangekondigd, die ingaan vanaf 1 oktober. Wij zetten even op een rijtje wat ze precies inhouden voor u en uw medewerkers.
Attentia
info@attentia.be
De Nationale Veiligheidsraad heeft nieuwe regels rond quarantaine aangekondigd, die ingaan vanaf 1 oktober. Wij zetten even op een rijtje wat ze precies inhouden voor u en uw medewerkers.
Op maandag 27 juli communiceerde de veiligheidsraad opnieuw verstrengde maatregelen naar aanleiding van de heropflakkering van de Corona besmettingen de laatste weken. Deze nieuwe maatregelen gaan in vanaf woensdag 29 juli 2020. De veiligheidsraad heeft hierbij opnieuw ingezet op meer telewerken voor werknemers waar dit mogelijk is.
Het verscheen al enkele keren in de pers dat de regering nog verdere socio-economische en gezondheidsmatregelen zou nemen naast de reeds genomen maatregelen. Op 11 april kwam de Kern uitgebreid met de voorzitters of vertegenwoordigers van de 10 partijen samen om deze nieuwe maatregelen vorm te geven. Wij lichten er de meest relevante uit voor werkgevers en ondernemingen.
In onze nieuwsberichten van 22 maart 2019 en 10 september 2019 kondigden we reeds aan dat er vanaf 2020 een betere bescherming tegen arbeidsongevallen en beroepsziekten geldt voor personen die tewerkgesteld zijn in bijzondere arbeidsvormen (wat men "de kleine statuten" noemt).
Werknemers, erkend als mantelzorger van een zwaar zorgbehoevende persoon, kunnen vanaf 1 oktober 2019 verlof voor mantelzorg aanvragen.
De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft zijn standpunt bekend gemaakt wat betreft de retroactieve toekenning van onderbrekingsuitkeringen aan werknemers die sinds 1 januari 2019 een aanvraag tot uitkeringen ingediend hebben voor een landingsbaan aan afwijkende leeftijdsvoorwaarden.
Een jongere die zich in het stelsel van 'alternerend leren' bevindt, kan in principe geen studentenovereenkomst sluiten met de stagegever waarbij hij zijn praktische opleiding volgt op de werkplek. In de instructies van het 2de kwartaal 2018 werd dit voorbehoud voor de zomermaanden (juli en augustus) ingetrokken zodat de jongere ook bij zijn stagegever een vakantiejob kon doen.
Indien een deeltijdse werknemer schriftelijk bij zijn werkgever een aanvraag indient voor een openstaande voltijdse functie of deeltijdse functie met meer arbeidsuren, heeft hij hierop voorrang op andere kandidaten voor deze functies.
Elke werkgever, ongeacht of hij behoort tot de privésector of de publieke sector, moet een arbeidsreglement opstellen vanaf het ogenblik dat hij zijn eerste werknemer tewerkstelt.
Dit document wordt, gedurende het bestaan van de onderneming, geregeld aangepast of aangevuld (bv. bij invoering van nieuwe werktijden, vervangingsdagen van feestdagen enz.).
Op 22 mei 2019 is het koninklijk besluit van 5 mei 2019 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende de thematische verloven bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.
Dit koninklijk besluit, dat in hoofdzaak van toepassing is op de werknemers en werkgevers uit de privésector, voert vanaf 1 juni 2019 het 1/10de ouderschapsverlof in en maakt vanaf die datum ook een flexibelere opname van bepaalde thematische verloven mogelijk.
De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) heeft de nieuwe website ikwilaanwerven.be gelanceerd. Die heeft tot doel om ondernemers die overwegen om werkgever te worden, te ondersteunen in hun beslissing.
De wet betreffende de sociale bepalingen van de jobsdeal heeft sinds 29 april 2019 de verplichting ingevoerd voor bepaalde ontslagen werknemers om zich sneller in te schrijven bij de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling van hun woonplaats.
Het voordeel alle aard voor een terbeschikkingstelling van een bedrijfswagen wordt op de volgende manier berekend: [Cataloguswaarde x depreciatiefactor x 6/7] x CO2-coëfficiënt
Sinds 16 november 2018 is Hasselt erkend als toeristisch centrum door de federale overheid.
De dossiers betaald educatief verlof met betrekking tot het schooljaar 2017-2018 moeten voor de werknemers verbonden aan een vestigingseenheid gelegen in Vlaanderen ingediend worden uiterlijk op 31 december 2018.
Sinds 2014 is de bevoegdheid van het Betaald Educatief verlof geregionaliseerd. Vlaanderen heeft een hervorming uitgewerkt en op 13 november 2018 is in het Belgisch Staatsblad het Decreet houdende het Vlaams opleidingsverlof gepubliceerd.
Het gemeenschappelijk vakbondsfront roept op tot acties voor meer koopkracht in verschillende sectoren, aan bedrijven en op drukbevolkte plaatsen op 14 december 2018. Er worden stakingsaanzeggingen ingediend om de acties te dekken.
Op 31 oktober 2018 is in een het Belgisch Staatsblad een wet verschenen die de regels betreffende het scholingsbeding versoepelt indien de gevolgde opleiding leidt tot een knelpuntberoep.
Sinds 25 mei 2018 is de GDPR-reglementering (General Data Protection Regulation) van kracht. Het doel van de GDPR is om persoonlijke gegevens van individuen te beschermen en dit binnen een geharmoniseerde Europese context. De basisgedachte is dat de gegevens rechtmatig, behoorlijk en transparant moeten worden verwerkt ten aanzien van elke betrokkene.
Uit cijfers van Attentia blijkt dat bijna één op de vijf werknemers ontevreden is over de kwaliteit van de lucht op kantoor. Naast algemene luchtkwaliteit zijn ook luchtvochtigheid en temperatuur belangrijke twistpunten.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Werk Kris Peeters, minister van Sociale Zaken Maggie De Block en minister van Financiën Johan Van Overtveldt een ontwerp van koninklijk besluit goed dat het jaarlijks plafond van de onkostenvergoeding van bepaalde categorieën van vrijwilligers verhoogt.
Op 26 september 2018 is in het Belgisch Staatsblad een wet verschenen die het voor werknemers mogelijk maakt om thematische verloven op een meer flexibele manier op te nemen in samenspraak met de werkgever.
De wet van Wet van 2 september 2018 tot wijziging van de wet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen wat het ouderschapsverlof betreft, maakt het mogelijk 1/10 ouderschapsverlof op te nemen.
Een verlengd weekend of een extra dag na een feestdag. Dat zijn volgens cijfers van HR en Well-being specialist Attentia de populairste redenen waarom Belgen een extra snipperdag aanvragen. Mooi weer blijkt (dit jaar) dan weer minder een aanleiding om een extra dag verlof te nemen.
Wanneer een vennootschap een woning gratis ter beschikking stelt aan de werknemer voor privégebruik, betreft dit een voordeel van alle aard voor de werknemer. Naar aanleiding van recente rechtspraak heeft de wetgever de factor voor de berekening van het voordeel gewijzigd.