De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een ontwerp van koninklijk besluit goed voor de reactivering van vervallen maaltijd-, eco- en consumptiecheques.
Attentia
info@attentia.be
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een ontwerp van koninklijk besluit goed voor de reactivering van vervallen maaltijd-, eco- en consumptiecheques.
Omwille van de coronacrisis heeft de regering een aantal maatregelen genomen. Eén van deze maatregelen, die op 20 maart 2020 werd genomen, betreft het uitstel van betalingen aan de RSZ tot 15 december 2020.
De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft zijn standpunt bekend gemaakt wat betreft de retroactieve toekenning van onderbrekingsuitkeringen aan werknemers die sinds 1 januari 2019 een aanvraag tot uitkeringen ingediend hebben voor een landingsbaan aan afwijkende leeftijdsvoorwaarden.
Sinds 2014 is de bevoegdheid van het Betaald Educatief verlof geregionaliseerd. Vlaanderen heeft een hervorming uitgewerkt en op 13 november 2018 is in het Belgisch Staatsblad het Decreet houdende het Vlaams opleidingsverlof gepubliceerd.
In het regeerakkoord van 9 oktober 2014 verklaarde de regering dat zij in overleg met de sociale partners specifieke pensioenmaatregelen zou treffen met betrekking tot de zware beroepen. Dit voor zowel de privésector (werknemers én zelfstandigen) als de openbare sector. De regering wenste op basis van objectieve criteria een lijst op te stellen van wat zware beroepen zijn.
Op vrijdag 16 november 2018 zijn er flitsacties gepland van de sociale inspectiediensten in de taxi- en vervoersector. van de sociale inspectiediensten in de taxi- en vervoersector.
In ons nieuwsbericht van 11 oktober 2018 bespraken we de goedkeuring van de ministerraad van een ontwerp van koninklijk besluit dat een maatregel van de 'jobsdeal' uitvoert en als doel heeft om vanaf 1 januari 2019 ook voor individuele werknemers het recht te openen op een ‘zachte landingsbaan’, zonder dat hiervoor een cao moet gesloten zijn op sector of ondernemingsniveau.
De ministerraad van 25 oktober 2018 heeft op voorstel van minister van Werk Kris Peeters, minister van Zelfstandigen Denis Ducarme en staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude Philippe De Backer een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat de risicosectoren bepaalt voor de voorafgaande melding voor gedetacheerde zelfstandigen, de zogenaamde ‘Limosa’-melding.
Het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest (AVP) met onder andere als gevolg het opgelegde exportverbod, heeft een grote impact op de sector van het varkensvlees en de voedingsindustrie.
De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft de mogelijkheden voor de getroffen ondernemingen opgelijst.
De Ministerraad van 19 oktober heeft op voorstel van minister van Werk Kris Peeters een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat een indexeringsmechanisme invoert voor de cataloguswaarde van de bedrijfswagen in het kader van de mobiliteitsvergoeding, beter bekend als ‘cash for car'.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Werk Kris Peeters, minister van Sociale Zaken Maggie De Block en minister van Financiën Johan Van Overtveldt een ontwerp van koninklijk besluit goed dat het jaarlijks plafond van de onkostenvergoeding van bepaalde categorieën van vrijwilligers verhoogt.
Op 26 september 2018 is in het Belgisch Staatsblad een wet verschenen die het voor werknemers mogelijk maakt om thematische verloven op een meer flexibele manier op te nemen in samenspraak met de werkgever.
De wet van Wet van 2 september 2018 tot wijziging van de wet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen wat het ouderschapsverlof betreft, maakt het mogelijk 1/10 ouderschapsverlof op te nemen.
Wanneer een vennootschap een woning gratis ter beschikking stelt aan de werknemer voor privégebruik, betreft dit een voordeel van alle aard voor de werknemer. Naar aanleiding van recente rechtspraak heeft de wetgever de factor voor de berekening van het voordeel gewijzigd.
Vlaanderen voert vanaf 1 september 2018 een hervorming door van de verschillende stelsels van werkplekleren.
Volgens artikel quinquies van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten is het verboden om werkzaamheden die tot het takenpakket van een personeelslid behoren dat tijdelijk werkloos is om economische redenen, uit te besteden. Dit om ervoor te zorgen dat werkgevers vaste werknemers met economische werkloosheid zouden sturen om hen dan te vervangen door onderaannemers.
Tijdens een super ministerraad besliste de federale regering over 28 sociale maatregelen waarbij jobcreatie centraal wordt gesteld om de werkloosheid terug te dringen en om een goede sociale bescherming te garanderen.
De wet die het onbelast bijverdienen invoert werd op 26 juli gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.