De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft een nieuw advies opgesteld over ventilatie, met aanbevelingen voor alle sectoren behalve ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen.
Attentia
info@attentia.be
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft een nieuw advies opgesteld over ventilatie, met aanbevelingen voor alle sectoren behalve ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen.
Het kernkabinet heeft op 12 februari 2021 beslist het steunpakket van november 2020 te verlengen tot eind juni. Daarnaast werden ook bijkomende economische steunmaatregelen goedgekeurd. De steun moet bedrijven, werknemers en kwetsbare personen beter beschermen en door de crisis te loodsen.
De ministerraad van 12 februari 2021 heeft op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne een voorontwerp van wet goedgekeurd over de toekenning van een recht op klein verlet voor werknemers met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus.
In een ministerieel besluit van 6 februari 2021 werden enkele wijzigingen aan de coronamaatregelen vastgelegd.
De Vlaamse overheid heeft de werkbaarheidscheques verlengd tot eind 2021. Eerder waren deze enkel van toepassing voor initiatieven in het kader van de werkbaarheid in de organisatie. Vorig jaar was er al beslist om het gebruik van de werkbaarheidscheque te verruimen n.a.v. het coronavirus. Hierdoor kan de werkbaarheidscheque nu ook gebruikt worden voor advies, begeleiding of opleiding gericht op het psychosociaal welbevinden van de medewerkers. Oook deze uitbreiding blijft geldig.
De ministerraad van 22 januari 2012 heeft op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne en van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een voorontwerp van wet goedgekeurd over de betalingstermijnen voor de aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid verschuldigde bijdragen voor het eerste en tweede kwartaal 2021.
Door de coronacrisis zijn werkgevers en werknemers geconfronteerd geworden met een nieuwe vorm van telewerk: het door de overheid aanbevolen of verplicht telewerk. Deze vorm van telewerk was aanvankelijk niet wettelijk voorzien, maar daar heeft de Nationale Arbeidsraad (NAR) nu een mouw aan gepast.
De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben in het Overlegcomité beslist om vanaf woensdag 27 januari tot maandag 1 maart 2021 een verbod in te voeren op verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België. Professionele verplaatsingen kunnen wel nog, maar onder bepaalde voorwaarden, afhankelijk van de reisomstandigheden en verblijfsduur. Het overzicht wordt in onderstaande grafiek weergegeven.
Het Strategisch Comité van de Sociale Inlichtingen-en Opsporingsdiensten (SIOD) heeft beslist om de Flitscontrole Telewerk in de tertiaire sector te verlengen met 1 maand.
Op 12 januari 2021 verscheen een wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, dat een aantal verduidelijkingen op het vlak van grensoverschrijdende tewerkstelling bevat.
Op 12 januari 2021 verscheen een wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. Dit besluit verlengt de geldende corona-maatregelen verlengd tot 1 maart 2021.
De Brusselse regering heeft een nieuwe tewerkstellingsmaatregel, Phoenix.brussels, in het leven geroepen om werkgevers aan te moedigen nieuwe medewerkers aan te werven.
In het kader van de strijd tegen het coronavirus zijn er twee nieuwe maatregelen van toepassing op de werknemers in gewone loopbaanonderbreking, tijdskrediet of thematisch verloven, zowel op de volledige schorsingen als op de prestatieverminderingen.
Het Overlegcomité heeft de reisregels vanaf januari 2021 aangescherpt. Op die manier willen ze vermijden dat reizigers een nieuwe, besmettelijkere variant van COVID-19 verspreiden. Bovendien ligt het aantal besmettingen in België momenteel veel lager dan in andere landen. Wie minstens 48 uur in een rode zone is geweest, moet daarom verplicht in quarantaine gaan.
Om te voorkomen dat door het internationaal reisverkeer de verspreiding van COVID-19 opnieuw wordt versneld, heeft het Overlegcomité afgelopen week beslist de reisregels te verscherpen en een verplichte quarantaine in te voeren na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone.
De sociale-inspectiediensten voeren in januari 2021 een nationale flitscontrole uit rond het verplicht telethuiswerk in de tertiaire sector (dienstverlening).
Negatieve coronatest verplicht voor bepaalde werknemers en zelfstandigen uit de sectoren bouw, land- en tuinbouw, schoonmaak en vleessector die uit buitenland komen
Op 21 en 22 december 2020 zijn alle reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk door middel van passagiersvervoer verboden.
Om de economische gevolgen van de coronacrisis te verlichten, besliste de federale regering om een compensatie toe te kennen aan toeleveranciers van ondernemingen die verplicht moeten sluiten. Zij kunnen de compensatie vanaf heden aanvragen via een onlinetoepassing van de RSZ.
De RVA zal via de uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen) een toeslag betalen aan bepaalde werknemers.
De grenzen waaronder het loon van werknemers niet of slechts gedeeltelijk kan worden overgedragen of in beslag genomen, worden op 1 januari 2021 aangepast aan de index.
De coronacijfers dalen nog amper. Op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum op 9 december werd een verband gelegd met de toegenomen mobiliteit van de bevolking, versterkt door een versoepeling van telewerken. Het risico op een derde coronagolf is reëel. De minister van Economie en Arbeid zal daarom het aantal controles in ondernemingen verhogen.
De ministerraad van 27 november 2020 heeft op voorstel van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd tot aanpassing van diverse bepalingen inzake sociale zekerheid en vrijwilligerswerk in het kader van de bestrijding van de sociaal-economische gevolgen van de coronapandemie.
Om het mogelijk te maken jobstudenten in te zetten om de door de coronacrisis verhoogde werkdruk in bepaalde sectoren tegen te gaan, werd beslist om de uren die een student presteert in de zorgsector of in het onderwijs, tijdens het 4de kwartaal 2020 en het 1ste kwartaal 2021 niet mee te laten tellen voor het contingent van 475 uren per jaar.