Op 18 september 2023 werd een besluit van de Vlaamse Regering gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad dat het Vlaamse doelgroepenbeleid aanpast in uitvoering van het Vlaams Regeerakkoord 2019 -2024.
Attentia
info@attentia.be
Op 18 september 2023 werd een besluit van de Vlaamse Regering gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad dat het Vlaamse doelgroepenbeleid aanpast in uitvoering van het Vlaams Regeerakkoord 2019 -2024.
Op 7 juli 2023 is in het Belgisch Staatsblad een koninklijk besluit verschenen ter uitvoering van enkele maatregelen in het kader van de interprofessionele onderhandelingen 2023 – 2024.
In uitvoering van het interprofessioneel afsprakenkader dat binnen de Groep van 10 gesloten is, wordt het bedrag van de aanvullende vergoeding in het kader van het stelsel werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) op 1 juli 2023 herzien.
De Nationale Arbeidsraad (NAR) heeft op 30 mei 2023 cao’s gesloten in uitvoering van het
Akkoord dat in de groep van Tien werd gesloten en die de voorwaarden vastleggen voor de bijzondere stelsels werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) voor de periode tot 30 juni 2025.
Ter uitvoering van het afsprakenkader dat op interprofessioneel niveau is gesloten binnen de Groep van Tien heeft de Nationale Arbeidsraad (NAR) de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 170 gesloten, waarin voor de periode van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2025 het recht op uitkeringen voor landingsbanen vanaf 55 jaar wordt voorzien voor werknemers met een lange loopbaan, die een zwaar beroep uitoefenen of die in dienst zijn bij een onderneming in moeilijkheden of in herstructurering.
De Vlaamse Regering wijzigt de doelgroepvermindering voor oudere werknemers en de aanwervingsincentives retroactief vanaf 1 januari 2022.
Op 15 juli 2021 hebben de sociale partners cao's nr. 156 en nr. 157 afgesloten bij de Nationale Arbeidsraad. Het gaat om interprofessionele collectieve arbeidsovereenkomsten waarvan het de bedoeling is de leeftijd voor toekenning van onderbrekingsuitkeringen voor tijdskrediet landingsbaan vóór de leeftijd van 60 jaar te verlagen.
Vlaanderen wil een aantal wijzigingen doorgevoerd in haar doelgroepenbeleid, meer bepaald in de doelgroepvermindering voor oudere werknemers en voor middengeschoolde jongeren.
Op 14 november 2019 werd in het Belgisch Staatsblad een arrest van het Grondwettelijk Hof gepubliceerd met betrekking tot de activeringsbijdrage en de programmawet van 25 december 2017 die deze bijdrage invoerde.
In een besluit van de Vlaamse Regering wordt de regelgeving betreffende de terugbetaling van de kosten verbonden aan outplacement voor ondernemingen in herstructurering gewijzigd vanaf 18 september 2019.
De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft zijn standpunt bekend gemaakt wat betreft de retroactieve toekenning van onderbrekingsuitkeringen aan werknemers die sinds 1 januari 2019 een aanvraag tot uitkeringen ingediend hebben voor een landingsbaan aan afwijkende leeftijdsvoorwaarden.
Op 23 april 2019 hebben de sociale partners binnen de Nationale Arbeidsraad de kadercao’s SWT (Stelsel werkloosheid met bedrijfstoeslag) voor 2019 – 2020 ondertekend. Ook voor de volgende periode van 2021 – 2022 zijn er reeds regels vastgelegd.
De ministerraad van 22 februari 2019 heeft op voorstel van minister van Werk Kris Peeters een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat een aantal maatregelen uitvoert die werk en levenskwaliteit verzoenen omtrent het stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking.
Volgens de huidige reglementering moeten werknemers vanaf 1 januari 2019 minstens 60 jaar zijn om de onderbrekingsuitkering te ontvangen in het kader van het tijdskrediet landingsbaan. De toegangsvoorwaarden bij de werkgever blijven echter wel dezelfde.
De ministerraad van 7 december 2018 heeft op voorstel van minister van Werk Kris Peeters een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat ouderen die gebruik maakten van het op 1 januari 2015 opgeheven stelsel van landingsbaan, de mogelijkheid biedt om de landingsbaan met recht op uitkeringen opnieuw op te nemen na een thematisch verlof.
De ministerraad van 30 november 2018 heeft twee ontwerpen van koninklijk besluit goedgekeurd ter uitvoering van de jobsdeal uit het Zomerakkkoord 2018.
Vlaanderen heeft een regionale sanctieregeling voor outplacement 45+ uitgewerkt die in werking treedt op 1 januari 2019.
De ministerraad van 16 november 2018 heeft op voorstel van minister van Werk Kris Peeters een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat het 'tijdskrediet eindeloopbaan' en het 'thematisch tijdskrediet gemotiveerd door het voortzetten van een opleiding' wijzigt.
De ministerraad van 16 november 2018 heeft op voorstel van minister van Werk Kris Peeters een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd tot wijziging van het koninklijk besluit van 3 mei 2007 dat het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) regelt.
In het regeerakkoord van 9 oktober 2014 verklaarde de regering dat zij in overleg met de sociale partners specifieke pensioenmaatregelen zou treffen met betrekking tot de zware beroepen. Dit voor zowel de privésector (werknemers én zelfstandigen) als de openbare sector. De regering wenste op basis van objectieve criteria een lijst op te stellen van wat zware beroepen zijn.
Vice-eersteminister en minister van werk Kris Peeters onderzoekt het voorstel van de Vlaamse Gezinsbond om grootouders toe te laten om sociaal verlof op te nemen om voor een ziek kleinkind te zorgen.
Naast de algemene regeling van outplacement bestaat er een bijzondere regeling voor 45-plussers. Onder bepaalde voorwaarden hebben zij recht op outplacement, zelfs wanneer hun opzeggingstermijn minder bedraagt dan 30 weken.
In ons nieuwsbericht van 11 oktober 2018 bespraken we de goedkeuring van de ministerraad van een ontwerp van koninklijk besluit dat een maatregel van de 'jobsdeal' uitvoert en als doel heeft om vanaf 1 januari 2019 ook voor individuele werknemers het recht te openen op een ‘zachte landingsbaan’, zonder dat hiervoor een cao moet gesloten zijn op sector of ondernemingsniveau.
Wanneer een vennootschap een woning gratis ter beschikking stelt aan de werknemer voor privégebruik, betreft dit een voordeel van alle aard voor de werknemer. Naar aanleiding van recente rechtspraak heeft de wetgever de factor voor de berekening van het voordeel gewijzigd.
Sinds 1 april 2018 geldt er een extra voorwaarde wat betreft de toekenning van de doelgroepvermindering oudere werknemers in de Duitstalige Gemeenschap.