De ministerraad keurt op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne een ontwerp van koninklijk besluit goed ter verlenging van het recht op betaalde afwezigheid voor werknemers die zich laten vaccineren tegen het coronavirus COVID-19.
Attentia
info@attentia.be
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne een ontwerp van koninklijk besluit goed ter verlenging van het recht op betaalde afwezigheid voor werknemers die zich laten vaccineren tegen het coronavirus COVID-19.
Op 21 november 2022 is de wet houdende herinvoering van een recht op klein verlet voor werknemers met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus COVID-19 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Op 31 oktober 2022 werd de wet van 7 oktober 2022 tot gedeeltelijke omzetting van de Richtlijn (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers, en tot intrekking van Richtlijn 2010/18/EU van de Raad en tot regeling van een aantal andere aspecten op het vlak van de verloven in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
De Orde der Artsen heeft een advies opgesteld waarin ze stellen dat de artsen een deontologische plicht hebben tot het dragen van een mondmasker in het medisch kabinet.
De coronacijfers zijn opnieuw aan het stijgen en dit voornamelijk in de groep van de werkende populatie. Het beschermend effect van de coronavaccins neemt gemiddeld na 2 à 3 maanden af. Door het vaccin ben je nog beschermd tegen ernstige ziekte, maar kan je opnieuw besmet worden en besmettelijk zijn, zeker bij het optreden van nieuwe (sub)varianten.
Nu de coronacijfers dalen en we steeds minder aanvragen krijgen via onze coronalijn en -mailboxen, hebben we beslist om onze permanentie op deze kanalen af te bouwen.
Wie vanaf 10 januari een hoogrisico contact heeft gehad en gevaccineerd is tegen het coronavirus, hoeft niet meer in quarantaine en hoeft geen PCR-test meer af te leggen.
Tijdens het overlegcomité van 17 november 2021 hebben de regeringen van België samen een aantal maatregelen genomen om de sterke stijging in het aantal COVID-19 besmettingen te milderen. Deze maatregelen werden opgenomen in een nieuw KB, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 19 november 2021. Wat betreft de werkcontext is de verplichting tot telewerken met maximaal één terugkeermoment per week per persoon de belangrijkste maatregel.
Een deel van de COVID-19-patiënten houdt na de ziekte nog langdurig aanslepende klachten, wat wordt aangeduid als ‘Long COVID’ of ‘PASC’. Wat houdt dat precies in, welke impact kan het hebben voor werknemers, en welke maatregelen moet men treffen?
"Long COVID" of "PASC" (“Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection”) is de term voor een situatie met aanslepende klachten na herstel van een SARS-CoV-2-infectie. Deze klachten kunnen weken tot maanden, mogelijk zelfs jaren blijven aanslepen.
In maart 2021 heeft een recordaantal medewerkers telewerk verricht, zo blijkt uit nieuwe cijfers van HR- en Well-being specialist Attentia. De telewerkers waren zelfs met meer dan in de beginperiode van de pandemie in 2020. Het lijkt een bevestiging dat telewerk ook straks een hoofdrol zal blijven spelen, ook al zou het vanaf 1 juli niet meer verplicht zijn. Hoe dan ook bereiden bedrijven zich nu volop voor op een vlotte terugkeer naar de werkplek en dan zijn er toch een aantal cruciale aandachtspunten.
Raapleeg de website van Sciensano voor alle actuele informatie >
De Nationale Veiligheidsraad heeft nieuwe regels rond quarantaine aangekondigd, die ingaan vanaf 1 oktober. Wij zetten even op een rijtje wat ze precies inhouden voor u en uw medewerkers.
Op maandag 27 juli communiceerde de veiligheidsraad opnieuw verstrengde maatregelen naar aanleiding van de heropflakkering van de Corona besmettingen de laatste weken. Deze nieuwe maatregelen gaan in vanaf woensdag 29 juli 2020. De veiligheidsraad heeft hierbij opnieuw ingezet op meer telewerken voor werknemers waar dit mogelijk is.
Door de uitbraak van het COVID-19 virus en de bijbehorende maatregelen hebben veel medewerkers plots hun thuis moeten omtoveren tot vaste werkplek. Weinig medewerkers beschikken echter over een professioneel ingericht thuiskantoor. “Daarom doen woonkamer, keukentafel of zelfs slaapkamer vandaag dienst als kantoor. Met enkele creatieve ingrepen kan je deze inrichten volgens de ergonomische richtlijnen”, zegt Attentia.
Het verscheen al enkele keren in de pers dat de regering nog verdere socio-economische en gezondheidsmatregelen zou nemen naast de reeds genomen maatregelen. Op 11 april kwam de Kern uitgebreid met de voorzitters of vertegenwoordigers van de 10 partijen samen om deze nieuwe maatregelen vorm te geven. Wij lichten er de meest relevante uit voor werkgevers en ondernemingen.
Vandaag is het Blue Monday: de zogenaamde ‘meest deprimerende dag van het jaar’. Goed dat er aandacht besteed wordt aan mentale gezondheid, zegt Els Vanbelle, Well-being Consulent bij HR- en Well-being bedrijf Attentia, maar Blue Monday is een PR-verzinsel. Het echte probleem is de winterblues. Gelukkig kunnen we daar iets aan doen, zowel individueel als professioneel.
Zomertijd of wintertijd? Het is een keuze die de lidstaten van de Europese Unie binnenkort mogen maken. Het Europees Parlement wil dat het tegen 2021 gedaan is met die uursveranderingen twee keer per jaar. Zelf raden ze de zomertijd aan, een optie die ook bij de publieke opinie natuurlijk populair is. En toch is het veel logischer dat we straks voor de permanente wintertijd kiezen.
Uit cijfers van Attentia blijkt dat bijna één op de vijf werknemers ontevreden is over de kwaliteit van de lucht op kantoor. Naast algemene luchtkwaliteit zijn ook luchtvochtigheid en temperatuur belangrijke twistpunten.
De herfst is in het land en het winteruur staat voor de deur. Het uurtje extra slaap dat de uurwisseling met zich mee brengt, volstaat helaas niet om de gevolgen van het najaar op je mentale gezondheid te drukken.
Business Intelligence van Attentia legt bloot dat het aantal uren dat medewerkers van thuis uit of vanop een andere locatie werken, het voorbije anderhalf jaar is toegenomen met meer dan 25 procent. Telewerk zit in de lift, onder andere onder invloed van de steeds grotere mobiliteitsproblematiek en de zoektocht naar een betere work-life balance.