Op 21 augustus 2023 verscheen in het Belgisch Staatsblad een Besluit van Brusselse Hoofdstedelijke Regering dat het systeem van betaald educatief verlof hervormt vanaf het schooljaar 2023 -2024.
Attentia
info@attentia.be
Op 21 augustus 2023 verscheen in het Belgisch Staatsblad een Besluit van Brusselse Hoofdstedelijke Regering dat het systeem van betaald educatief verlof hervormt vanaf het schooljaar 2023 -2024.
Een gedeeltelijke compensatie is voorzien in een ontwerp van programmawet voor de kost voortvloeiend uit de gelijkstelling van de dagen tijdelijke werkloosheid overmacht als gevolg van de COVID-19-pandemie, de overstromingen in de zomer van 2021 of het conflict in Oekraïne, voor wat het vakantiegeld voor de bedienden betreft.
In het Belgisch Staatsblad van 15 mei 2023 werd een koninklijk besluit gepubliceerd dat een pleegkind vanaf 25 mei 2023 gelijkstelt een (eigen) kind voor alle gebeurtenissen die aanleiding geven tot klein verlet.
Op maandag 22 mei 2023 plannen de drie grote werknemersorganisaties ACV, ABVV en ACLVB in gemeenschappelijk vakbondsfront een betoging voor vakbondsvrijheden en tegen sociale dumping te Brussel.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de maatregelen betreffende de ondersteuning door gepensioneerde 65-plussers met zes maanden verlengt om het personeelstekort in de zorg op te vangen.
Ook in 2023 kan je als werkgever gebruik maken van de werkbaarheidscheques. Dat heeft Jo Brouns , minister van Werk, beslist.
De programmawet van 26 december 2022 breidt vanaf 1 januari 2023 de mogelijkheid tot inzet van flexi-arbeid uit tot een aantal bijkomende sectoren. Vanaf 1 januari 2023 is er eveneens een aanpassing van het minimumbedrag van het flexi-loon in PC 330.
Vanaf 01.01.2023 treden er een aantal wijzigingen in werking wanneer u gebruik maakt van het stelsel van tijdelijke werkloosheid.
In het Belgisch Staatsblad werd op 16 december 2022 een KB gepubliceerd dat deze maatregel voor de zorgsector nu verlengt tot 31 maart 2023. Het KB treedt in werking op 31 december 2022.
Op 21 november 2022 is de wet houdende herinvoering van een recht op klein verlet voor werknemers met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus COVID-19 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Op 31 oktober 2022 werd de wet van 7 oktober 2022 tot gedeeltelijke omzetting van de Richtlijn (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers, en tot intrekking van Richtlijn 2010/18/EU van de Raad en tot regeling van een aantal andere aspecten op het vlak van de verloven in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
De ministerraad van 30 september 2022 heeft op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne een voorontwerp van wet goedgekeurd over de herinvoering van een recht op klein verlet voor werknemers met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus.
Als gevolg van ziekte en quarantaine van heel wat werknemers kampen de zorgsector en het onderwijs nog steeds met een groot personeelstekort. Om de continuïteit van de dienstverlening en de vlotte arbeidsorganisatie in deze sectoren te vrijwaren, is op 10 juni 2022 een wet verschenen in het Belgisch Staatsblad die een aantal arbeidsrechtelijke maatregelen bevat die de toeleiding van extra werkkrachten naar deze sectoren tijdens het tweede kwartaal van 2022 moeten ondersteunen.
De ministerraad van 29 april 2022 heeft op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne een voorontwerp van wet en twee ontwerpen van koninklijk besluit goedgekeurd tot omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn (EU) 2019/1158 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers.
Een wetsvoorstel ingediend in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers voert enkele tijdelijke arbeidrechtelijke noodmaatregelen in om het tekort aan arbeidskrachten ten gevolge de besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus aan te pakken in alle sectoren behalve de zorg- en onderwijssector.
De terugbetalingsaanvragen educatief verlof met betrekking op het schooljaar 2020 – 2021 voor werknemers die tewerkgesteld zijn in een vestigingseenheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten uiterlijk 31 januari 2022 digitaal ingediend worden via het MijnBEW-platform .
In het Staatsblad van 28 september 2021 werd het grensbedrag voor het Vlaams opleidings verlof/ educatief verlof voor het schooljaar 2021-2022 gepubliceerd.
De ministerraad van 23 juli 2021 heeft op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 juli 1985 tot uitvoering van afdeling 6 – toekenning van betaald educatief verlof in het kader van de voortdurende vorming van de werknemers – van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen.
De wet van 27 juni 2021 tot uitbreiding van het rouwverlof bij het overlijden van een partner of een kind en tot het flexibiliseren van de opname van het rouwverlof, wijzigt de huidige regeling m.b.t. het klein verlet ingeval van overlijden (= het rouwverlof) in belangrijke mate.
Door COVID-19 werden veel medewerkers sinds maart vorig jaar verplicht om thuis te werken. Toch is dit voor bedrijven en hun medewerkers geen reden geweest om preventieve medische check-ups op de lange baan te schuiven, wel integendeel. “De gezondheid en het welzijn van hun werknemers, zowel fysiek als mentaal, blijft belangrijk voor ondernemingen. Zeker in tijden van COVID-19 werden we op dat vlak nog meer met de neus op de feiten gedrukt omtrent het belang van onze gezondheid. Dat merken we in het exponentieel stijgend aantal aanvragen voor preventieve screenings in de eerste zes maanden van 2021. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat zelfs 36% meer”, vertelt Petra Parren, Product Delivery Manager bij HR & Well-being specialist Attentia.
In het Staatsblad van 17 maart 2021 werd het grensbedrag voor het Vlaams opleidings verlof/ educatief verlof voor het schooljaar 2020-2021 gepubliceerd. Het bedrag van het normale loon dat in aanmerking wordt genomen voor de terugbetaling van de uren wordt verhoogd tot 2.987 euro. ( schooljaar 2019 - 2020 : 2.928 euro)
De ministerraad van 12 februari 2021 heeft op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne een voorontwerp van wet goedgekeurd over de toekenning van een recht op klein verlet voor werknemers met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus.
In de privésector hadden de werknemers van 55 tot en met 59 jaar in 2019 en 2020 de mogelijkheid om een tijdskrediet landingsbaan te verkrijgen tot aan hun pensioen, met uitkeringen van de RVA.
De nieuwe lockdown en de bijhorende coronamaatregelen hebben de telewerkcijfers in Belgische bedrijven opnieuw doen stijgen. Het aandeel van telewerk in de gepresteerde uren is in november met 5% toegenomen in vergelijking met een maand eerder. Ook de tijdelijke werkloosheid stijgt heel licht, wat mogelijk het gevolg is van de versoepelde voorwaarden om op deze regeling beroep te doen.
Voor de aanvraag van de tijdelijke corona-maatregelen (tijdelijke collectieve arbeidsduurvermindering, Corona-tijdskrediet en Corona-landingsbanen) moet een modelformulier ingevuld worden, om erkend te worden als onderneming in moeilijkheden of herstructurering.