Op 05 september 2023 verscheen in het Belgisch Staatsblad een wet ter uitvoering van de afspraken gemaakt in het kader van het interprofessioneel overleg 2023 – 2024.
Attentia
info@attentia.be
Op 05 september 2023 verscheen in het Belgisch Staatsblad een wet ter uitvoering van de afspraken gemaakt in het kader van het interprofessioneel overleg 2023 – 2024.
De ministerraad van 12 mei 2023 heeft op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne, minister van Financiën Vincent Van Peteghem en minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een voorontwerp van wet en twee ontwerpen van koninklijk besluit goedgekeurd tot uitvoering van het sociaal akkoord in het kader van de interprofessionele onderhandelingen voor 2023-2024.
HR- en Well-beingspecialist Attentia en het Nederlandse STYR hebben een exclusief samenwerkingsakkoord afgesloten om de STYR functieclassificatie-methodiek ook op de Belgische markt te introduceren. Dit partnership zorgt ervoor dat HR-professionals eenvoudiger en budgetvriendelijker aan functiewaardering kunnen doen, waarbij zowel de functie als de mens achter de functie centraal staan. Het STYR-model™ is een uniek concept dat Attentia nu ook aan Belgische bedrijven aanbiedt. In Nederland en internationaal is het reeds een groot succes.
Op 31 oktober 2022 werd de wet van 7 oktober 2022 tot gedeeltelijke omzetting van de Richtlijn (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers, en tot intrekking van Richtlijn 2010/18/EU van de Raad en tot regeling van een aantal andere aspecten op het vlak van de verloven in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
Het wetsontwerp van de Arbeidsdeal werd gisteren in het parlement goedgekeurd.
De ministerraad van 1 juli 2022 heeft in tweede lezing een voorontwerp van wet goed betreffende het hervormen van de arbeidsmarkt in het kader van het herstart- en transitieplan.
In het advies nr. 2.289 hebben de sociale partners binnen de Nationale Arbeidsraad zich uitgesproken over een voorontwerp van wet houdende diverse arbeidsbepalingen dat een reeks maatregelen omvat om de arbeidsmarkt te hervormen.
17.03.2022, Gent. Is de slaapkwaliteit van medewerkers een zorg voor bedrijven? De cijfers spreken voor zich. Eén op twee werkende mannen en een op vier werkende vrouwen boven de 40 jaar lijden aan het obstructieve slaapapneu-syndroom (OSAS), de meest voorkomende lichamelijke oorzaak van slaperigheid overdag. HR-specialist Attentia en haar partners willen hieraan iets doen en slaan de handen in mekaar om slaaptekorten op te sporen. Het resultaat: minder arbeidsongevallen, ziekteverzuim en werkgeverslasten.
Gent is erkend als toeristisch centrum door de federale overheid.
In de bouwsector (PC nr. 124) kunnen de grenzen van de arbeidsduur (40 uur per week) overschreden worden ten belope van 180 uur per kalenderjaar tijdens de zomerperiode of tijdens een periode van intense activiteit. Deze overschrijding wordt toegestaan ten belope van maximum 1 uur per dag en gebeurt met uitbetaling van het normale loon.
Door COVID-19 werden veel medewerkers sinds maart vorig jaar verplicht om thuis te werken. Toch is dit voor bedrijven en hun medewerkers geen reden geweest om preventieve medische check-ups op de lange baan te schuiven, wel integendeel. “De gezondheid en het welzijn van hun werknemers, zowel fysiek als mentaal, blijft belangrijk voor ondernemingen. Zeker in tijden van COVID-19 werden we op dat vlak nog meer met de neus op de feiten gedrukt omtrent het belang van onze gezondheid. Dat merken we in het exponentieel stijgend aantal aanvragen voor preventieve screenings in de eerste zes maanden van 2021. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat zelfs 36% meer”, vertelt Petra Parren, Product Delivery Manager bij HR & Well-being specialist Attentia.
De ministerraad van 11 juni 2021 heeft op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne een voorontwerp van wet goedgekeurd om de arbeidstijdorganisatie in de bouwsector meer te moduleren, in uitvoering van het sectoraal akkoord van 18 juni 2019 in het paritair comité van het bouwbedrijf.
De wet van 20 december 2020 (BS van 30 december 2020) verhoogde voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2020 en 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2021 het jaarlijks maximum van 100 vrijwillige overuren naar 220 vrijwillige overuren voor de ‘cruciale sectoren’. De verhoging van het jaarlijks maximum met 120 extra overuren geldt eveneens voor het 2de kwartaal 2021.
De ministerraad van 5 maart 2021 heeft op voorstel van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat beoogt om de 120 bijkomende vrijwillige overuren in de essentiële sectoren uit te sluiten van het loonbegrip in de sociale zekerheid en dit gedurende het tweede kwartaal van 2021.
De crisis begint ook mentaal een zware tol te eisen. Getuige daarvan zijn de lange wachtlijsten waar veel psychologen de laatste tijd mee te maken krijgen. Wie psychosociale ondersteuning nodig heeft, kan echter ook beroep doen op de preventieadviseur psychosociale aspecten (PA-Psy) van de externe dienst van z’n werkgever. Attentia ziet de vraag naar ondersteuning wel toenemen, maar nog te weinig mensen beseffen dat dit een snel en laagdrempelig kanaal is om hulp te zoeken. Aan werkgevers om nog proactiever in te zetten op het aanbieden van gesprekken met de PA-Psy.
Gent/Brussel - Attentia heeft een prijs gewonnen op de prestigieuze HR Excellence Awards 2020. Het initiatief bekroont HR-dienstverleners die zich onderscheiden op het vlak van innovatie, realisaties en toegevoegde waarde voor klanten. Attentia ontving de award in de categorie ‘Best HRM Services & Solutions Company’ voor een project rond duurzame mobiliteit en telewerk bij de ULB.
Bedrijfsfiets en ICT meest aangeboden door werkgever, warrants en hospitalisatieverzekering meest gekozen door werknemer.
Gent/Brussel - De eindejaarspremie komt eraan. Voor veel medewerkers een welkom extraatje, maar steeds vaker geven bedrijven hun werknemers de mogelijkheid om die premie op een andere manier dan met cash uit te betalen. Via een plan flexibel verlonen bieden werkgevers aan hun werknemers de mogelijkheid om hun eindejaarspremie uit te ruilen voor een selectie aan voordelen die netto voordelig uitkomen voor de werknemer. Uit cijfers van HR & Well-being specialist Attentia blijkt dat de bedrijfsfiets in 2020 nog steeds het meest aangeboden voordeel door de werkgever is, maar dat medewerkers vooral kiezen voor opties die niet de meest fiscaal voordelige zijn.
De nieuwe lockdown en de bijhorende coronamaatregelen hebben de telewerkcijfers in Belgische bedrijven opnieuw doen stijgen. Het aandeel van telewerk in de gepresteerde uren is in november met 5% toegenomen in vergelijking met een maand eerder. Ook de tijdelijke werkloosheid stijgt heel licht, wat mogelijk het gevolg is van de versoepelde voorwaarden om op deze regeling beroep te doen.
De maand september is doorgaans één van de drukste periodes op de weg, maar dat lijkt dit jaar opvallend goed mee te vallen. Een verklaring hoeven we natuurlijk niet ver te zoeken. Uit cijfers van Attentia blijkt dat Belgische medewerkers nog steeds een aanzienlijk deel van hun te presteren uren telewerken. Deze trend zal nog tot in 2021 aanhouden. En dat telewerk een blijver wordt, staat nu al vast. De crisis is het bewijs dat het structureel organiseren van telewerk een grote invloed op mobiliteit heeft en deze twee niet van elkaar kunnen losgekoppeld worden.
Voor de aanvraag van de tijdelijke corona-maatregelen (tijdelijke collectieve arbeidsduurvermindering, Corona-tijdskrediet en Corona-landingsbanen) moet een modelformulier ingevuld worden, om erkend te worden als onderneming in moeilijkheden of herstructurering.
COVID-19 heeft veel bedrijven ertoe aangezet om medewerkers op thuiswerk te laten overschakelen. Dat mag echter geen reden zijn om een van de meest fundamentele dingen op de lange baan te schuiven: de gezondheid van die medewerkers. Een preventieve medische check-up is nu misschien zelfs belangrijker dan ooit. Attentia merkt alvast dat het aantal inschrijvingen dit jaar hoger (+/- 15%) ligt dan gewoonlijk. Ook medewerkers waarderen het als hun werkgever zo’n uitgebreide screening aanbiedt.
In de schaduw van het sluimerende coronavirus laat komende winter ook weer een andere boosdoener van zich horen: de griep. En waar een vaccin tegen COVID-19 op zich laat wachten, is het wel al mogelijk om ons tegen het griepvirus te vaccineren. Ieder jaar laten veel mensen deze prik zetten, vaak via hun werkgever. Verschillende studies tonen aan dat we deze herfst meer aanvragen voor griepvaccins zullen zien. Ook bij Attentia stellen we vast dat al zeker 10% meer griepvaccins besteld zijn in vergelijking met vorig jaar.
Vinçotte en Esoptra krijgen steun van preventieadviseurs Mensura, Attentia en kenniscentrum voor maatschappelijke veiligheid Vias om gezonde werkomgeving te creëren na lockdown
Door de uitbraak van het COVID-19 virus en de bijbehorende maatregelen hebben veel medewerkers plots hun thuis moeten omtoveren tot vaste werkplek. Weinig medewerkers beschikken echter over een professioneel ingericht thuiskantoor. “Daarom doen woonkamer, keukentafel of zelfs slaapkamer vandaag dienst als kantoor. Met enkele creatieve ingrepen kan je deze inrichten volgens de ergonomische richtlijnen”, zegt Attentia.
De uitbraak van COVID-19 stelt bedrijven voor zelden geziene uitdagingen. Enerzijds moeten zoveel mogelijk mensen van thuis werken. Anderzijds weegt deze crisis natuurlijk ook heel zwaar op het psychosociaal welzijn van het personeel. Attentia geeft ondernemingen daarom aangepast advies over hoe ze hun medewerkers in deze moeilijke tijden kunnen ondersteunen.