Op 05 september 2023 verscheen in het Belgisch Staatsblad een wet ter uitvoering van de afspraken gemaakt in het kader van het interprofessioneel overleg 2023 – 2024.
Attentia
info@attentia.be
Op 05 september 2023 verscheen in het Belgisch Staatsblad een wet ter uitvoering van de afspraken gemaakt in het kader van het interprofessioneel overleg 2023 – 2024.
De ministerraad van 12 mei 2023 heeft op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne, minister van Financiën Vincent Van Peteghem en minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een voorontwerp van wet en twee ontwerpen van koninklijk besluit goedgekeurd tot uitvoering van het sociaal akkoord in het kader van de interprofessionele onderhandelingen voor 2023-2024.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne een ontwerp van koninklijk besluit goed ter verlenging van het recht op betaalde afwezigheid voor werknemers die zich laten vaccineren tegen het coronavirus COVID-19.
Op 21 november 2022 is de wet houdende herinvoering van een recht op klein verlet voor werknemers met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus COVID-19 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Op 31 oktober 2022 werd de wet van 7 oktober 2022 tot gedeeltelijke omzetting van de Richtlijn (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers, en tot intrekking van Richtlijn 2010/18/EU van de Raad en tot regeling van een aantal andere aspecten op het vlak van de verloven in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
De Orde der Artsen heeft een advies opgesteld waarin ze stellen dat de artsen een deontologische plicht hebben tot het dragen van een mondmasker in het medisch kabinet.
Het wetsontwerp van de Arbeidsdeal werd gisteren in het parlement goedgekeurd.
Veiligheidsschoenen moeten als persoonlijke beschermingsmiddelen voldoen aan een Europese norm. In 2022 werd deze norm vernieuwd naar EN ISO 20345:2022. Vanaf 2023 moeten veiligheidsschoenen voldoen aan deze nieuwe norm.
De ministerraad van 1 juli 2022 heeft in tweede lezing een voorontwerp van wet goed betreffende het hervormen van de arbeidsmarkt in het kader van het herstart- en transitieplan.
In het advies nr. 2.289 hebben de sociale partners binnen de Nationale Arbeidsraad zich uitgesproken over een voorontwerp van wet houdende diverse arbeidsbepalingen dat een reeks maatregelen omvat om de arbeidsmarkt te hervormen.
60% van alle werkgerelateerde gezondheidsklachten hebben te maken met aandoeningen van het bewegingsapparaat. Ziekteverzuim is het systematische gevolg hiervan.
17.03.2022, Gent. Is de slaapkwaliteit van medewerkers een zorg voor bedrijven? De cijfers spreken voor zich. Eén op twee werkende mannen en een op vier werkende vrouwen boven de 40 jaar lijden aan het obstructieve slaapapneu-syndroom (OSAS), de meest voorkomende lichamelijke oorzaak van slaperigheid overdag. HR-specialist Attentia en haar partners willen hieraan iets doen en slaan de handen in mekaar om slaaptekorten op te sporen. Het resultaat: minder arbeidsongevallen, ziekteverzuim en werkgeverslasten.
Gent/Brussel - Attentia ontving de ‘Special Jury Prize: Best People Impact’ met hun multidisciplinaire aanpak van het absenteïsme- en re-integratiebeleid bij Carrefour. De award gaat naar het bedrijf met de meest positieve impact op de werkomstandigheden en het welzijn van medewerkers.
Gent is erkend als toeristisch centrum door de federale overheid.
In de bouwsector (PC nr. 124) kunnen de grenzen van de arbeidsduur (40 uur per week) overschreden worden ten belope van 180 uur per kalenderjaar tijdens de zomerperiode of tijdens een periode van intense activiteit. Deze overschrijding wordt toegestaan ten belope van maximum 1 uur per dag en gebeurt met uitbetaling van het normale loon.
De overheid zal de vaccinatiegraad per onderneming aanleveren. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid via Co-Prev laten weten.
De meerderheid van de Belgen heeft intussen een tweede coronaprik gekregen en beschikt dus over een vaccinatiebewijs. Werkgevers mogen voorlopig nog niet naar dit bewijs vragen als medewerkers naar kantoor terugkeren. Ook voor de organisatie van opleidingen met fysieke aanwezigheid is dit nog moeilijk, vooral bij gebrek aan concrete richtlijnen van de overheid.
Er is veel te doen over de chemische stoffen PFOS en PFAS, naar aanleiding van het nieuws over de vervuiling in Zwijndrecht door de 3M-fabriek. Naast de milieuschade is er ook veel ongerustheid over de mogelijke gezondheidseffecten. Wat is de impact van deze stoffen in het milieu op de volksgezondheid, en voor werknemers die er beroepsmatig mee in aanraking komen?
Door COVID-19 werden veel medewerkers sinds maart vorig jaar verplicht om thuis te werken. Toch is dit voor bedrijven en hun medewerkers geen reden geweest om preventieve medische check-ups op de lange baan te schuiven, wel integendeel. “De gezondheid en het welzijn van hun werknemers, zowel fysiek als mentaal, blijft belangrijk voor ondernemingen. Zeker in tijden van COVID-19 werden we op dat vlak nog meer met de neus op de feiten gedrukt omtrent het belang van onze gezondheid. Dat merken we in het exponentieel stijgend aantal aanvragen voor preventieve screenings in de eerste zes maanden van 2021. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat zelfs 36% meer”, vertelt Petra Parren, Product Delivery Manager bij HR & Well-being specialist Attentia.
De ministerraad van 11 juni 2021 heeft op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne een voorontwerp van wet goedgekeurd om de arbeidstijdorganisatie in de bouwsector meer te moduleren, in uitvoering van het sectoraal akkoord van 18 juni 2019 in het paritair comité van het bouwbedrijf.
Zelftests maken een onderdeel uit van de preventiestrategie tegen COVID-19. Om dit te faciliteren, kunnen ondernemingen in overleg met de arbeidsarts test-coaches voorzien, die de toepassing van zelftests binnen de arbeidsrelatie faciliteren. Onder welke voorwaarden en met welke bevoegdheden, wordt hieronder beschreven.
In maart 2021 heeft een recordaantal medewerkers telewerk verricht, zo blijkt uit nieuwe cijfers van HR- en Well-being specialist Attentia. De telewerkers waren zelfs met meer dan in de beginperiode van de pandemie in 2020. Het lijkt een bevestiging dat telewerk ook straks een hoofdrol zal blijven spelen, ook al zou het vanaf 1 juli niet meer verplicht zijn. Hoe dan ook bereiden bedrijven zich nu volop voor op een vlotte terugkeer naar de werkplek en dan zijn er toch een aantal cruciale aandachtspunten.
Erover waken dat opleidingen coronaproof worden georganiseerd, is voor Attentia Academy al meer dan een jaar een absolute prioriteit. Nu er weer meer fysieke opleidingen kunnen doorgaan, is er ook extra aandacht voor het meten van de luchtkwaliteit.
De wet van 20 december 2020 (BS van 30 december 2020) verhoogde voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2020 en 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2021 het jaarlijks maximum van 100 vrijwillige overuren naar 220 vrijwillige overuren voor de ‘cruciale sectoren’. De verhoging van het jaarlijks maximum met 120 extra overuren geldt eveneens voor het 2de kwartaal 2021.
De coronacijfers zitten helaas weer in de lift en ook op de werkvloer zien we meer besmettingen. Daarom heeft de overheid strengere controles op telewerk aangekondigd, in combinatie met meer coronatests op plaatsen waar thuiswerken niet tot de mogelijkheden behoort.