De overheid zal de vaccinatiegraad per onderneming aanleveren. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid via Co-Prev laten weten.

Al enige tijd vragen zowel de ondernemingen als de externe en interne preventiediensten naar de covid vaccinatiegraad per onderneming. Het is voor de risicoanalyse in de onderneming namelijk uiterst zinvol om te weten hoeveel procent van de werknemers al gevaccineerd is. Maar in het huidige wettelijke kader kan de werkgever deze niet kennen. Het is tot dusver een vrijwillig vaccin: iedereen krijgt de kans ertoe en kan zelf beslissen of ze zich al dan niet laten vaccineren. De werkgever mag de vaccinatiestatus bij de werknemers niet opvragen, want dat is een inbreuk op de privacy. Zelfs de uitdrukkelijke toestemming van de werknemer is geen geldige basis om de vaccinatiegegevens te verwerken. Dit gaat echter over individuele gegevens. Een vaccinatiegraad per onderneming geeft (buiten resultaten van 0 of 100%) geen individuele data vrij. Gezien het om anonieme groepsgegevens gaat, kan dit wel conform de AVG-wetgeving en het medisch beroepsgeheim.

 

Hoe?

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft alle vaccinatiegegevens in het online platform Vaccinnet staan. Deze gegevens kunnen ze kruisen met de bij hen bekende tewerkstellingsgegevens. Het Agentschap heeft aan Co-prev bevestigd dat ze hier nu werk van aan het maken zijn. Op deze manier zullen ze per onderneming de vaccinatiegraad kunnen aanleveren. Ook zal de arbeidsarts op individueel niveau de vaccinatiestatus van de werknemer kunnen opvragen wanneer dat aangewezen is. Wellicht zal dit gelden voor werknemers in de zorgsector, waar de vaccinatie verplicht wordt.

 

Op moment van schrijven kan het Agentschap nog geen concrete opleverdatum geven, of de precieze wijze waarop de communicatie naar de ondernemingen zal verlopen. Van zodra dit duidelijk wordt, zal ik een update geven van dit nieuwsbericht.

 

Auteur: Edelhart Kempeneers, medisch directeur Attentia


Lees meer nieuws over: Preventie en bescherming , corona , gezondheid

2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer