In december is een nieuw coronavirus opgedoken in China dat zich intussen ook aan het verspreiden is in Europa. Het virus verspreidt zich van mens tot mens. De infectie leidt tot een longontsteking (koorts, hoesten, kortademigheid). De ziekte is erger dan gewone verkoudheid, maar lijkt minder erg dan SARS of MERS. Via deze nieuwspagina houden we u up-to-date met de laatste stand van zaken en de adviezen ter preventie. 

Er zijn nu 8 bevestigde besmettingen in België, na 6 nieuwe besmettingen van mensen die teruggekeerd zijn uit Noord-Italië. Allemaal vertonen ze milde symptomen zoals koorts, niezen en hoesten.

De overheid vraagt extra waakzaamheid aan reizigers die terugkeren van de regio’s Lombardije, Emilia-Romana en Veneto. Dit zijn immers regio’s waar het COVID-19-virus al meer circuleert. Wie in die regio’s is geweest, zou de komende 14 dagen extra attent moeten zijn voor ziekteklachten zoals koorts, hoest en grieperigheid en telefonisch de huisarts raadplegen bij dergelijke symptomen.

Geen reden tot paniek

Het advies WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) luidt dat er voorlopig geen speciale voorzorgsmaatregelen voor reizigers nodig zijn, en dat blijft voorlopig ongewijzigd. Er wordt dus niet afgeraden om naar China te reizen en er zijn geen handelsbeperkingen. De bedrijven moeten dus momenteel geen specifieke maatregelen treffen; er wordt geen wereldwijde noodtoestand uitgeroepen.

Het blijft uiteraard aangewezen om de verdere evolutie van deze nieuwe aandoening zorgvuldig op te blijven volgen. Maar ervaring met eerdere gelijkaardige preventieve waarschuwingen voor ‘nieuwe’ of zeer gevaarlijke ziektes zoals het inherent gevaarlijker SARS-virus in 2003, de Mexicaanse griep (Influenza A H1N1) in 2009 en de uitgebreid besproken Ebola-outbreak in 2014, heeft ons geleerd dat het effectieve risico vaak veel lager is dan het gepercipieerde gevaar.

Van het nieuwe coronavirus wordt men zwaarder ziek dan van een gewone verkoudheid, maar al bij al valt de ernst nog mee. Er is dus geen reden tot onnodige ongerustheid of paniekreacties.

 

Bron

Edelhart Kempeneers Directeur Medisch Toezicht Attentia P&B volgt alles op de voet

senTRAL Nieuws, 27/01/2020


Lees meer nieuws over: Preventie en bescherming , gezondheid , preventieadviseur , vitaliteit

2021 ©
Attentia
Privacyregeling | Disclaimer