Uit de eerste test met het thuiswerkalarm op donderdag 8 februari bleek dat de files drastisch verminderden. Minister van werk Kris Peeters stelt nu de officiële procedure voor het thuiswerkalarm voor. Het thuiswerkalarm heeft zijn wettelijke basis in de wet Werkbaar Wendbaar Werk. Die wet maakt het mogelijk dat bedrijven afspraken maken met hun personeel over occasioneel telewerk.

Concreet is het de bedoeling dat wanneer het KMI code oranje of rood bij winterse omstandigheden uitvaardigt, dit het thuiswerkalarm in gang zet. Dit kan gebeuren voor het gehele Belgische grondgebied of voor één of enkele provincies of regio’s. Via de sociale media- en communicatiekanalen van de overheid zal de boodschap verspreid worden dat het thuiswerkalarm van kracht is. Het KMI verspreidt zelf ook de informatie over de weersomstandigheden via eigen kanalen zoals haar website en de KMI-app. In een volgende fase wil minister Peeters ook graag het gesprek aangaan met VRT, VTM, RTBF en RTL-TVI om na te gaan op welke manier zij het thuiswerkalarm in hun weerberichten kunnen ondersteunen.

Cruciaal voor het slagen van het thuiswerkalarm is dat werkgevers en werknemers op voorhand goede afspraken maken. Werkgevers kunnen daarvoor via sociaal overleg het arbeidsreglement aanpassen of een cao sluiten.

Meer info over het thuiswerkalarm kan u nalezen op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

 

Attentia Legal Partners

Meer informatie

Attentia Legal Partners staat u bij bij de opmaak van de cao of wijziging van het arbeidsreglement. Voor meer informatie over onze dienstverlening of voor een vrijblijvende offerte, contacteer ons via AttentiaTaxLegal@attentia.be.
 

 

Bron

  • Persbericht van het Kabinet van de Minister van Werk

Lees meer nieuws over: Tewerkstelling , absenteïsme , arbeidsovereenkomst , arbeidsreglementering , hr beleid , mobiliteit , travail faisable et maniable , woon-werkverkeer