Business Intelligence van Attentia legt bloot dat het aantal uren dat medewerkers van thuis uit of vanop een andere locatie werken, het voorbije anderhalf jaar is toegenomen met meer dan 25 procent. Telewerk zit in de lift, onder andere onder invloed van de steeds grotere mobiliteitsproblematiek en de zoektocht naar een betere work-life balance.

 

In de eerste zeven maanden van dit jaar is het aantal uren telewerk gepresteerd door medewerkers in België toegenomen met 25,7 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal bedrijven dat inzet op telewerk stijgt sterk. Dat blijkt uit gedetailleerde cijfers van de Business Intelligence-afdeling van HR en Well-being-specialist Attentia.

Telewerk heeft als onderdeel van een flexibel werkbeleid een positieve impact op zowel de mobiliteit als de tevredenheid van medewerkers. Door hen de mogelijkheid te bieden om op verplaatsing te werken, kunnen ze de files immers vermijden. Bovendien is het een grote troef voor werkgevers om telewerk aan te bieden waar mogelijk, omdat dit voor werknemers ook samengaat met een betere work-life balance. Zo zijn woensdag en vrijdag de populairste dagen om het kantoor links te laten liggen, met respectievelijk 22,8 en 28,7 procent van de gepresteerde telewerk-uren op die dagen. Maandag is veruit de minst populaire telewerk-dag. Werknemers die niet vanop kantoor hoeven te werken, verkiezen namelijk minder om dit voordeel te benutten op een maandag, want slechts 14,7% van de telewerkuren valt op een maandag.

 

Telewerk als troef

"Telewerk ontpopt zich steeds meer tot een troef die ondernemingen kunnen uitspelen in de zoektocht naar nieuw talent”, weet Stefanie Devestel, Legal Consultant bij Attentia Legal Partners. “Medewerkers zijn alsmaar vaker bereid om van job te veranderen als dat betekent dat hun pendeltijd daardoor omlaag gaat. Met een duidelijk telewerk-beleid maken organisaties zich aantrekkelijker op de arbeidsmarkt.”

"Telewerk is bovendien een krachtig hulpmiddel om werknemers aan een onderneming te binden, en zelfs nieuw talent aan te trekken”, weet Devestel nog. “Doordat medewerkers minder geconfronteerd worden met verkeer en file en verplaatsingstijd kunnen uitsparen dankzij telewerk, heeft het ook nog eens een positieve invloed op de stress die ze ervaren. Tot slot draagt de aanpak actief bij aan het oplossen van de mobiliteitsproblematiek.”

De uren gemeten door Attentia zijn afkomstig van zowel occasioneel als niet-occasioneel telewerk. Het niet-occasioneel telewerk, waarbij een medewerker één of meerdere vaste dagen per week niet vanop kantoor werkt, is al geruime tijd wettelijk geregeld en sinds 1 februari 2017 is er ook een wettelijk kader voor het occasioneel telewerk.

 

Thuiswerkalarm

“Daarbij kunnen medewerkers af en toe thuiswerken, bijvoorbeeld om een privé-afspraak eenvoudiger in hun agenda te passen, of grote files te vermijden wanneer de spits in het honderd loopt door grote ongevallen of noodweer”, verduidelijkt Devestel. “Experimenten met onder andere het thuiswerkalarm illustreren het grote draagvlak voor een dergelijke flexibiliteit op de werkvloer. Telewerk voorkomt zo onnodig productiviteitsverlies: de medewerker kan meteen aan de slag, terwijl hij of zij anders misschien de hele ochtend zou verliezen in de file. Attentia helpt ondernemingen om binnen dat wettelijk kader een duidelijke en aantrekkelijke policy uit te werken.”

 

Deel van het loonpakket

Niet zomaar telewerk, maar zeker thuiswerk kan erg aantrekkelijk zijn voor zowel de medewerker als de onderneming. Thuiswerk geeft immers recht op bijkomende vergoedingen, vrijgesteld van RSZ. Daarvan kunnen organisaties gebruikmaken om in één klap ook de loonvoorwaarden van medewerkers aantrekkelijker te maken.

Bijkomende aandacht voor Well-Being en mobiliteit enerzijds, en de oorlog om talent anderzijds, zorgen er voor dat het aantal uren telewerk al geruime tijd in de lift zit. De trend blijft groeiend, wat aantoont dat telewerk door steeds meer organisaties omarmt wordt, en zich stilaan zelfs ontpopt tot standaardbeleid in sectoren waar dat mogelijk is.

 

Meer informatie

Voor meer informatie of een interview kan u ons altijd contacteren via attentia@whizpr.be of 0477 90 46 49.

 

Over Attentia

Attentia gelooft dat gelukkige mensen de drijvende kracht zijn achter elke succesvolle onderneming. Daarom biedt Attentia bedrijven, kmo’s en zelfstandigen producten en diensten aan op vlak van Payroll en HR en op vlak van Preventie & Bescherming en Well-being. Deze geïntegreerde aanpak levert haar klanten een krachtig HR & Well-being beleid dat leidt tot succes.

Met meer dan 650 medewerkers, verdeeld over 40 kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië staat Attentia ten dienste van haar 15.000+ klanten. Meer informatie vindt u op www.attentia.be.


Lees meer nieuws over: Attentia , Tewerkstelling , Preventie en bescherming , Vitaliteit , Wijzigingen in uw onderneming , Werken met personeel , bedrijfscultuur , energiemanagement , engagement , gezondheid , hr beleid , people management , performance management , persberichten , publicaties , vitaliteit , werkbaar wendbaar werk

2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer