Attentia
info@attentia.be
In ons nieuwsbericht van 18 november 2021 meldden we reeds dat het overlegcomité van 17 november heeft beslist dat telethuiswerk opnieuw verplicht is sinds 20 november 2021 en dit zeker tot 28 januari 2022.
Ondertussen is het koninklijk besluit waarin de verplichting tot telethuiswerk vastligt, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. We zetten graag nog eens alle regels voor u op een rijtje.
Telethuiswerk is verplicht bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten, voor alle personen bij hen werkzaam, ongeacht de aard van hun arbeidsrelatie, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening en wordt verricht in overeenstemming met de bestaande collectieve arbeidsovereenkomsten en akkoorden.
De werkgevers hun werknemers die niet kunnen telethuiswerken een attest of elk ander bewijsstuk dat de noodzaak van hun aanwezigheid op de arbeidsplaats bevestigt. De FOD WASO stelt een model tot attest ter beschikking op zijn website.
De werkgevers registreren maandelijks, via het elektronische registratiesysteem dat door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid ter beschikking wordt gesteld op de portaalsite van de sociale zekerheid, per vestigingseenheid het totale aantal personen dat er werkzaam is en het aantal personen dat een functie uitoefent die onmogelijk kan worden volbracht via telethuiswerk.
Meer over de verplichting tot maandelijkse registratie kan u lezen in ons nieuwsbericht "Toelichting bij de verplichte aangifte met betrekking tot telewerk".
Ondernemingen mogen terugkeermomenten inplannen mits naleving van de regels en onder de volgende voorwaarden :
Deze terugkeermomenten mogen maximum één dag per week per persoon bedragen tot en met 12 december 2021, en maximum twee dagen per week per persoon vanaf 13 december 2021.
Tot en met 12 december 2021 mag per dag maximum 20% van de personen voor wie telethuiswerk verplicht is, tegelijk in de vestigingseenheid aanwezig zijn, en vanaf 13 december 2021 mag dit maximum 40% zijn.
Voor de KMO's waar minder dan tien personen werkzaam zijn, mogen maximum vijf personen van diegenen voor wie het telethuiswerk overeenkomstig verplicht is, tegelijk in de vestigingseenheid aanwezig zijn.
Ondernemingen, verenigingen en diensten moeten uiteraard ook nog steeds alle andere passende preventiemaatregelen blijven nemen om de regels inzake social distancing te blijven garanderen voor wie naar het werk komt.
Lees meer nieuws over: Tewerkstelling , Verloning , Sociale zekerheid , Werken met personeel , corona , sociale zekerheid , tewerkstelling , wetgeving