Het stuifmeelseizoen van 2021 is al heel vroeg uit de startblokken gegaan met de bloei van de els en de hazelaar midden februari. Mensen met hooikoorts die hiervoor gevoelig zijn, gaan vaak niezen en hebben een loopneus, een kriebelhoest met keelpijn en soms ook een gevoel van benauwdheid en vermoeidheid. Hoe maak je het verschil met COVID-19 en wat kan je eraan doen? 

Het nationale aerobiologische meetnet AirAllergy van het instituut Sciensano heeft op 16 februari het begin van het stuifmeelseizoen 2021 aangekondigd: de eerste pollen van het jaar komen van de els en de hazelaar. Het stuifmeelgehalte zal waarschijnlijk stijgen naarmate de weersomstandigheden veranderen. Doorgaans worden de meeste pollen van de els en de hazelaar geproduceerd halverwege maart. 

Mensen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van deze bomen ontwikkelen allergische symptomen. De symptomen zijn per persoon verschillend, maar een veel voorkomend hooikoortsverschijnsel is niezen, en een loopneus. Dit komt doordat de pollen die zich in de lucht begeven, het slijmvlies in de neus en luchtwegen prikkelen. Dit kan ook een kriebelhoest geven en hiermee gepaard keelpijn. Benauwdheid is een minder voorkomend symptoom van hooikoorts. De neusklachten kunnen het ademen bemoeilijken, waardoor benauwdheid kan opspelen. Vermoeidheid bij hooikoorts heeft te maken met het immuunsysteem. Omdat de mestcellen in "gevecht" zijn met de pollen, gaat het lichaam in verdediging. Dit kan ervoor zorgen dat het lichaam vermoeid raakt door deze aanhoudende lichamelijke reactie. 

 

De meeste mensen herkennen zelf hun hooikoortsklachten wel, maar zeker in deze coronatijden kan dit toch voor onrust zorgen. En zeker mensen in de omgeving kunnen ongerust zijn als ze niet weten dat iemand hooikoorts heeft. Bij veel niezen en hoesten denken mensen nu snel aan covid. Hoe maakt men nu het onderscheid? Koorts is het belangrijkste verschil. Hooikoorts gaat, ondanks wat de naam doet vermoeden, nooit gepaard met koorts, een coronabesmetting vaak wel. Ook de manier van niezen is anders: niezen bij hooikoorts volgt op een kriebel in de neus, niezen bij covid begint niet met een kriebel. 

Desalniettemin is het verschil soms klein. Zo ontwikkelt zeker niet iedereen met covid koorts. En mensen met hooikoorts kunnen ook besmet worden met het SARS-CoV-2-virus zonder het te weten, en zullen dan tijdens de niesbuien besmette druppeltjes verspreiden. Daarom is het voor mensen met hooikoorts aangeraden om meteen te starten met medicatie, zelfs al voor de eerste symptomen optreden. Vroeg starten met hooikoortsmedicijnen voorkomt niet alleen de vervelende klachten, maar kan ook nuttig zijn wanneer je naar buiten gaan en met hoesten en niezen anderen bang maakt. Je kan bovendien besmet zijn met het SARS-CoV-2-virus. 

Auteur: Edelhart Kempeneers, Medisch directeur bij Attentia

Lees meer nieuws over: Preventie en bescherming , Vitaliteit , corona , gezondheid

2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer