De coronacijfers zijn opnieuw aan het stijgen en dit voornamelijk in de groep van de werkende populatie. Het beschermend effect van de coronavaccins neemt gemiddeld na 2 à 3 maanden af. Door het vaccin ben je nog beschermd tegen ernstige ziekte, maar kan je opnieuw besmet worden en besmettelijk zijn, zeker bij het optreden van nieuwe (sub)varianten.  

Dat laatste is nu het geval: de BA.5 Omikron subvariant heeft sinds kort de overhand gekregen in België, en is de belangrijkste motor van de nieuwe stijging van het aantal nieuwe covid-gevallen. 

 

Chart, line chart</p>
<p>Description automatically generated 

 

Men verwacht dat in de volgende weken de stijging zich zal verder zetten en er meer mensen besmet zullen worden met covid, weliswaar meestal zonder heel erge symptomen. Ruim 80% van de bevolking heeft minstens één vaccin gekregen (voornamelijk personen in de hoge risicocategorieën). Als gevolg van de stijgende besmettingen, zullen ook het aantal hospitalisaties opnieuw stijgen. Dit is reeds te zien in de cijfers vandaag.   
 

Welke basisregels kan je als onderneming (opnieuw) invoeren?

Het kan aangewezen zijn om op korte termijn een aantal maatregelen te heropstarten. De “eenvoudigste” maatregel zal zijn om het dragen van een mondmasker opnieuw te verplichten. Sowieso zal bij dergelijke en eventuele andere maatregelen het sociaal overleg een belangrijke factor zijn. 

Ook de generieke gids kan op elk moment gereactiveerd worden in ondernemingen waar het risico verhoogd is. Deze is gebaseerd op een risicoanalyse door de interne preventiedienst, in overleg met de arbeidsarts. Het blijft wel steeds een afweging tussen de pro’s en contra’s aangezien er momenteel weinig draagkracht is. 
 


Lees meer nieuws over: Preventie en bescherming , corona

2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer