28 april is Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk 

Gent, 26 april - Een veilige en gezonde werkomgeving is belangrijk voor de werkende Belg. Dat blijkt uit cijfers van een bevraging door iVox bij 1.000 medewerkers in opdracht van HR- en Well-being specialist Attentia, naar aanleiding van de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk op 28 april.

Drie kwart van de ondervraagden heeft het gevoel in een veilige en gezonde werkomgeving te werken. Toch geeft slechts een beperkt deel van de respondenten aan dat hun werkgever voldoende actie onderneemt om zowel de fysieke gezondheid (24,6%) als de mentale gezondheid (21,8%) van de medewerkers op peil te houden. “Terwijl het in het (economisch) belang van de onderneming is dat de medewerkers zich op elk vlak gezond voelen”, zegt Lieve Mets, directeur Risicobeheersing bij Attentia.

 

Fitte onderneming

Om de risico’s in een onderneming te beheersen zijn er een aantal wettelijke verplichtingen op vlak van preventie en bescherming. Of je nu in een productie-omgeving werkt of in de dienstensector, elk bedrijf is verplicht een risicoanalyse op te stellen. Waar vroeger de nadruk nog lag op fysieke gezondheidsrisico’s is er vandaag steeds meer aandacht voor het mentale aspect van de medewerker en de impact ervan op de cijfers van de onderneming.

“Fysieke gezondheid interpreteren veel bedrijven als goede ergonomie (stoelen, beeldschermen op de juiste hoogte, of minder belasting van het lichaam bij zwaar werk). “Maar we zien ook steeds meer bedrijven extra investeren in vitaliteit, waarbij ze zorgen dat medewerkers meer bewegen, een gebalanceerde BMI hebben of zelfs periodiek een medische check-up voor de medewerkers organiseren. Goed management geeft immers gelukkige werknemers"

Lieve Mets, directeur Risicobeheersing bij Attentia.

 

Welzijn centraal 

Lieve Mets: “Voor een gezonde onderneming moet je de medewerker en zijn welzijn écht centraal plaatsen en ook verder kijken dan de wettelijke verplichtingen.” Op vlak van mentale gezondheid gaat het vaak in eerste instantie over preventie van stress. Maar een onderneming kan ook meer doen. “Telewerken en flexibel werken kunnen helpen om tot een gezonde work-life balans te komen. Maar we zien tevens een trend waarbij medewerkers individuele coaching krijgen als ze het even moeilijk hebben op het werk of privé. Met een assistentieprogramma waarbij ze 24/7 psychologische bijstand kunnen krijgen in geval van problemen op het werk maar ook thuis (sterfgeval, scheiding, moeilijke opvoeding...).”

 

War for talent 

Sensibilisering en opleiding blijven eveneens een belangrijk aspect om medewerkers zo veilig en gezond mogelijk te laten werken en op de hoogte te zijn van onzichtbare risico’s die op termijn schade kunnen veroorzaken (zoals een slechte zithouding). Wie als bedrijf veiligheid en gezondheid op het werk hoog op de agenda zet, plukt daar de vruchten van.

Onder meer bij Touring Verzekeringen kunnen ze daarvan meespreken. Zo heeft de preventiedienst op basis van een SENSOR-bevraging naar stress en engagement een gericht actieplan uitgerold. Deze acties hadden een positieve invloed op het welzijn op de werkvloer. Er wordt vanuit de SENSOR-bevraging sterk gefocust op energiebronnen, waardoor je vanuit een positieve benadering te werk gaat. Zo heeft de dienst preventie vorig jaar geen klachten geregistreerd en hebben de interne aanspreekpunten er ook geen ontvangen. “We zien duidelijk een verhoging van het engagement van onze medewerkers en een daling van het stressniveau op het werk. Dat is belangrijk, want medewerkers zijn het kapitaal van de organisatie. Hun welzijn is onze prioriteit”, zegt Didier Hocquet, HR directeur bij Touring Verzekeringen.

“We zien dat meer en meer bedrijven zich met dergelijke actiepunten op vlak van welzijn profileren op de arbeidsmarkt. Bij schaarste op de arbeidsmarkt, is het voor medewerkers heel belangrijk dat ze zich goed voelen in een werkomgeving. En op lange termijn gemotiveerd en geëngageerd aan de slag gaan én blijven”, besluit Lieve Mets.  

 

Meer informatie

Voor meer informatie kan u ons altijd contacteren via attentia@allcolorsofcommunication.com of 052 55 33 26.

 

Over Attentia

Attentia gelooft dat gelukkige mensen de drijvende kracht zijn achter elke succesvolle onderneming. Daarom biedt Attentia bedrijven, kmo’s en zelfstandigen producten en diensten aan op vlak van Payroll en HR en op vlak van Preventie & Bescherming en Well-being. Deze geïntegreerde aanpak levert haar klanten een krachtig HR & Well-being beleid dat leidt tot succes.

Met meer dan 670 medewerkers, verdeeld over 40 kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië staat Attentia ten dienste van haar 15.000+ klanten. Meer informatie vindt u op www.attentia.be.

 

Het welzijn én geluk van uw medewerkers start bij een veilige en gezonde werkplek.

Heeft u bijkomend advies nodig of bent u op zoek naar een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk?

Ontdek hier wat Attentia voor u doet.


Lees meer nieuws over: Tewerkstelling , Preventie en bescherming , Werken met personeel , externe dienst voor preventie en bescherming , gezondheid , persberichten , vitaliteit

2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer