Het Bureau voor Normalisatie heeft een nieuwe versie van de norm NBN EN 343 gepubliceerd. De norm bevat de eisen aan kledij die beschermt tegen regen.

 

NBN EN 343

De EN 343 specificeert testmethodes en eisen voor materialen en confectiekleding die bedoeld zijn om te beschermen tegen weersinvloeden (bv. neerslag in de vorm van regen of sneeuw), mist of bodemvocht.

Kledij die tegen andere effecten dan die van neerslag beschermt (bv. opspattend water, golven) valt niet binnen het toepassingsgebied. De norm is ook niet van toepassing op afzonderlijke schoenen, handschoenen en hoeden.

De nieuwe versie van de EN 343 voegt nieuwe klassen toe voor zowel de weerstand tegen waterpenetratie, als die tegen waterdamp. Hij voorziet ook een optionele test voor de waterdichtheid van confectiekledij.

 

Wijzigingen

In de classificatie van de kledij volgens haar weerstand tegen waterpenetratie wordt een nieuwe klasse 4 toegevoegd, met een hogere waterdichtheid (WP minimaal 20000 Pa tegenover 13000 Pa voor klasse 3).

De klassen voor de waterdampweerstand worden herschikt en ook hier komt een nieuwe klasse 4 bij met strengere eisen (Ret maximaal 15 m².Pa/W tegenover 20 m².Pa/W voor de hoogste klasse 3 voorheen). De waterdampweerstand is bepalend voor de maximale aanbevolen draagtijd van de kledij (in functie van de temperatuur van de werkomgeving). In de nieuwe versie van de norm is die draagtijd alleen voor klasse 4 nog onbeperkt.

Tot slot is er ook een optionele beproeving van de waterdichtheid voorzien voor confectiekledij volgens de 'rain tower'-test.

 

Markering

De markering van de beschermende kledij bevat het algemene pictogram voor bescherming tegen regen, de klasse van de weerstand tegen waterpenetratie, de waterdampweerstand en het resultaat van de optionele beproeving voor de waterdichtheid van confectiekledij.

 

Bron

  • Michel Vanschoonlandt, senTRAL Nieuws, 13 juni 2019

 

 


Lees meer nieuws over: Preventie en bescherming , wetgeving