De nieuwe Europese campagne 2020-2022 zal in oktober 2020 uit de startblokken schieten. Die spitst zich toe op de preventie van werkgerelateerde skelet- en spieraandoeningen (SSA's). Dergelijke aandoeningen blijven een van de meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsproblemen. Volgens Europese officiële statistieken komt zowat 60% van de Europese werknemers in beeld bij deze problemen. 
 

Ook andere cijfers zijn zorgwekkend: in 65% van de Europese bedrijven rapporteert men repetitieve hand- of armbewegingen bij werknemers (zowel bij arbeiders als bedienden), wat een stijging is met 4% ten opzichte van 2014. Het heffen en verplaatsen van personen (bijvoorbeeld in ziekenhuizen en RVT's) of van zware lasten steeg op vijf jaar tijd van 47% naar 54%. Te langdurig stilzitten aan een werkplek (59% van de werknemers) is momenteel de derde gerapporteerde risicofactor in Europese bedrijven.

Een verkeerde lichaamshouding, repetitieve bewegingen en het dragen en verplaatsen van zware lasten zijn risico's die SSA's kunnen veroorzaken. Omwille van de te hoge frequentie van deze risicofactoren is het duidelijk dat er meer bekendheid moet worden gegeven aan hoe ze voorkomen kunnen worden.

De Europese campagne 2020-2022 "Preventie van werkgerelateerde skelet- en spieraandoeningen" geeft een volledig beeld van de oorzaken van dit hardnekkig probleem. Het doel is degelijke informatie over het thema te verspreiden, een geïntegreerde benadering van het probleem te bevorderen, en praktische instrumenten en oplossingen aan te reiken die op de werkplek resultaat leveren.

De nieuwe website van deze campagne zal in april 2020 te raadplegen zijn.

 

Bronnen

 

 


Lees meer nieuws over: Preventie en bescherming , ergonomie