Attentia
info@attentia.be
De BRC, de Belgische Reanimatieraad, heeft nieuwe aanbevelingen gedaan om hulpverleners te ondersteunen. De richtlijnen zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke studies en willen ervoor zorgen dat er voor iedereen reanimatie van hoge kwaliteit beschikbaar is. Een goed getrainde hulpverlener kan de overlevingskansen van een slachtoffer immers aanzienlijk verhogen.
De vreselijke beelden van voetballer Christian Eriksen zitten nog vers in het geheugen. De speler van de Deense nationale ploeg werd tijdens het EK voor de ogen van miljoenen fans gereanimeerd. Na enkele bange momenten kwam het goede nieuws dat Eriksen bij bewustzijn was. Helaas liggen de overlevingskansen na een hartstilstand buiten het ziekenhuis niet erg hoog: in België bedragen ze amper 7 tot 10%. Niet alleen komen hartstilstanden door COVID-19 nu vaker thuis voor, ook de druk op het gezondheidssysteem en langere ziekenwagenwachttijden hebben een nefaste invloed.
De Belgische Reanimatieraad (BRC) wil reanimatie daarom voor iedereen toegankelijk maken. De BRC maakt deel uit van de Europese Reanimatieraad (ERC), een netwerk van 33 leden. Zij houden zich bezig met het opstellen en up-to-date houden van de wetenschappelijke literatuur rond deze topics. Elke vijf jaar komen er nieuwe richtlijnen die zich focussen op allerhande hulpverleners. De publicatie van de nieuwe aanbevelingen had door de pandemie een jaar vertraging.
Jaarlijks krijgen in Europa tussen de 67 en 170 mensen per 100.000 inwoners buiten het ziekenhuis met een hartstilstand te maken. In gemiddeld 58% van de gevallen startte een omstaander al voor de aankomst van de hulpdiensten met de reanimatie. Volgens de ERC blijft het herkennen van een hartstilstand weliswaar een obstakel voor het redden van een leven. Daarom raden ze aan om standaard met reanimatie te beginnen bij iedereen die niet reageert of abnormaal ademt.
Hoe start je een reanimatie op zijn dit de richtlijnen voor het toedienen van hulp:
Bij slachtoffers met een luchtwegobstructie, bijvoorbeeld wanneer iemand door verstikking niet meer kan praten, moet u het slachtoffer stimuleren om te hoesten. Lukt dit niet, dan dient u tot vijf rugslagen toe. Als het probleem aanhoudt, gaat u achter het slachtoffer staan en slaat u beide armen om het bovenste deel van de buik. Leun het slachtoffer naar voren, bal uw vuist en plaats deze tussen de navel en de onderkant van de ribben. Grijp de vuist vast met de andere hand en trek deze scherp naar binnen en naar boven. Start met reanimatie als het slachtoffer het bewustzijn verliest.
De richtlijnen wijzen er ook op dat uw eigen veiligheid en die van omstanders gegarandeerd moet worden. Zeker in coronatijden is dit cruciaal. Daarom moeten de eerste vaststellingen visueel op afstand gebeuren. Als dan blijkt dat het slachtoffer niet reageert of abnormaal ademt, moeten de hulpdiensten onmiddellijk verwittigd worden. Indien mogelijk gaat de hulpverlener ook eerst de COVID-19-toestand na voor hij/zij met de reanimatie begint.
Tijdens de reanimatie moeten de neus en mond van het slachtoffer met een mondmasker bedekt zijn, en ook de hulpverlener draagt bij voorkeur een mondmasker. Nadien is het belangrijk om zo snel mogelijk de handen te wassen en zich te informeren over screening na contact met een persoon die vermoedelijk of met zekerheid besmet is met COVID-19.
Aangezien het aantal acute hartstilstanden buiten het ziekenhuis toeneemt, vergroot ook het risico dat iemand op het werk door een hartstilstand getroffen wordt. Onderzoekers schrijven een deel van die gevallen toe aan COVID-19, omdat mensen met onderliggende hartaandoeningen bij besmetting een grotere kans op complicaties hebben, en ook omdat mensen met klachten minder snel hulp zoeken. Een getrainde hulpverlener kan dus ook op de werkvloer mensenlevens redden.
EHBO-opleidingen zijn daarom belangrijker dan ooit. Bij Attentia zijn alle trainingen volledig in lijn met de nieuwe BRC-richtlijnen. Ook onze lesgevers zijn geïnformeerd en opgeleid in het kader van de bestaande aanbevelingen. De basisopleiding kan volledig klassikaal of via blended learning verlopen. Daarnaast is het ook jaarlijks verplicht een korte bijscholing te volgen. Uiteraard maken ook huidige EHBO-hulpverleners tijdens deze bijscholingen kennis met de nieuwste richtlijnen, zodat ze weer helemaal up-to-date zijn.
Lees meer nieuws over: Preventie en bescherming , corona , ehbo , ehbo (blended learning)