"Mensen staan te weinig stil bij de MSA-klachten die ze later kunnen krijgen door smartphonegebruik", Aldus MSA-expert Katharine Metters.

De houding die we aannemen als we onze smartphone gebruiken, is allesbehalve gezond: het hoofd en de schouders zijn naar beneden gekanteld. Onze nek en ruggenwervervels dragen het gewicht van ons hoofd, ongeveer 5 kilo. Maar hoe meer je je hoofd voorover buigt, hoe meer druk er op je rug en schouders komt te liggen.

 

Gevolgen

De meeste mensen verminderen hun smartphonegebruik pas als ze pijn voelen. Als de pijn wegebt, vervallen velen in dezelfde ongezonde gewoontes. Op lange termijn kan zo’n voorovergebogen houding leiden tot chronische schade en pijn. Dit zijn enkele klachten die vaak veroorzaakt worden door de slechte houding bij smartphonegebruik:

  • Spanning en pijn in de nek, schouders en rug. Steeds meer jonge mensen krijgen een bochel of zelfs een hernia door overmatig smartphonegebruik.
  • Hoofdpijn door spanning in de nek, schouders en rug of vermoeide ogen.
  • Pijn in de handen. Wanneer je vaak op het toetsenbord van je smartphone typt, kan dit ontstekingen veroorzaken in de spieren, pezen en banden rondom je handen en polsen.
  • Volgens Katharine Metters zijn er ook linken tussen MSA en mentale gezondheidsproblemen.

 

Preventie

Metters roept daarom werkgevers op om hun werknemers te sensibiliseren over de risico's van smartphonegebruik op lange termijn en om actie te ondernemen nu het nog niet te laat is. Enkele mogelijke preventiemaatregelen:

  • Gebruik je smartphone minder voor werkgerelateerde taken maar ook tijdens pauzes en in de vrije tijd. 
  • Als je dan toch je smartphone gebruikt, doe je dat best in een actieve, staande houding. Houdt daarbij de smartphone vast ter hoogte van je gezicht. Let er op dat je hoofd en schouders niet voorover buigen.
  • Voer spierversterkende en stretchoefeningen uit ter afwisseling van het werk. Twee voorbeeldoefeningen zijn:
  • (1) Je rug draaien – Ga zitten op een kruk terwijl je een stok op je schouders legt. Plaats de handen zo ver mogelijk naar de uiteinden toe en draai de stok zo ver mogelijk naar links en naar rechts. Druk de stok hierbij niet in je nek.
  • (2) Je bovenrug stretchen – Ga op je knieën voor je stoel zitten. Leg je handen plat op de zitting van de stoel en duw je schouders naar beneden. Hou hierbij je armen gelijk met je heupen.

 

Bronnen

 

Meer info? wellbeing@attentia.be

 


Lees meer nieuws over: Preventie en bescherming , gezondheidstoezicht

2021 ©
Attentia
Privacyregeling | Disclaimer