Een verlengd weekend of een extra dag na een feestdag. Dat zijn volgens cijfers van HR en Well-being specialist Attentia de populairste redenen waarom Belgen een extra snipperdag aanvragen. Mooi weer blijkt (dit jaar) dan weer minder een aanleiding om een extra dag verlof te nemen. 

Attentia ging na wanneer werknemers van Belgische bedrijven hun vakantiedagen per dag opnemen. De voornaamste conclusie is dat zo een snipperdag vooral gekoppeld wordt aan een weekend om van een verlengd weekend te genieten. Ook een extra dag breien aan een feestdag gebeurt vaak.

 

April populair

Vooral in april 2018 ziet Attentia het aantal genomen snipperdagen sterk toenemen. “Deze stijging is duidelijk te wijten aan twee feestdagen in die voorjaarsmaand. De dag na paasmaandag (3 april) en de brugdag voor 1 mei (30 april) werden enorm vaak aangevraagd door de werknemers. Bijna een derde van alle snipperdagen die in april 2018 werden opgenomen, vallen op deze twee dagen. Het hangt uiteraard samen met de weekdag waarop een feestdag valt. En in april komen we ook net de winter uit en mensen verlangen dan naar goed weer. Dus is men sneller geneigd om een snipperdag op te nemen als goed weer wordt voorspeld”, vertelt Tim De Troch, directeur Payroll & SAP HCM bij Attentia.

 

Mooi weer

Hoewel er in het voorjaar een hoger aantal snipperdagen werd opgenomen, ligt het totaal aantal snipperdagen van januari tot augustus dit jaar in lijn met vorig jaar. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is de invloed van mooi weer dus eerder te verwaarlozen.

 

“Je zou inderdaad denken dat mensen sneller een snipperdag nemen om van het mooie weer te profiteren. Maar wij zagen het aantal opgenomen snipperdagen in de warme zomermaanden (juli & augustus) dit jaar dalen met maar liefst 7,5%. Terwijl de gemiddelde temperatuur in die maanden (26,77°C) toch meer dan 3,5°C hoger lag dan in de zomer van 2017. Dat het dus zes weken constant mooi weer was tijdens de zomermaanden verklaart waarom de pieken in aantal opgenomen snipperdagen uitbleven in die periode.”

Tim De Troch, directeur Payroll & SAP HCM bij Attentia.

 

Uitkijken naar snipperdagen

Wie dit jaar met een paar snipperdagen wil genieten van een verlengd weekend of een extra verlofdag na een feestdag heeft nog een paar mogelijkheden. "Wellicht zullen de dagen net voor en na Allerheiligen (woensdag 31 oktober of vrijdag 2 november) en de dagen rond Kerstmis en Nieuwjaar (maandag 24, woensdag 26 december en maandag 31 december) voor veel werknemers aanlokkelijk zijn voor een snipperdag”, besluit Tim De Troch. 

 


Lees meer nieuws over: Tewerkstelling , Verloning , Werken met personeel , persberichten