19,9 procent van de medewerkers ervaart een tekort aan frisse lucht.
13,7% stoort zich aan te droge lucht op kantoor.
9,7 procent vindt het kantoor te koud.
8,1 procent heeft het dan weer te warm.
 
Gent - 25 oktober 2018 - Uit cijfers van Attentia blijkt dat bijna één op de vijf werknemers ontevreden is over de kwaliteit van de lucht op kantoor. Naast algemene luchtkwaliteit zijn ook luchtvochtigheid en temperatuur belangrijke twistpunten.
 
Temperatuur is het belangrijkste discussiepunt op kantoor, en iedereen comfortabel houden, is een uitdaging. De cijfers, afkomstig van data van HR- en Well-being specialist Attentia, zijn niet verrassend wanneer je rekening houdt met de huidige opbouw van het doorsnee kantoor. “Vroeger waren gesloten individuele bureau’s de norm, terwijl we vandaag overal open kantoorruimtes terugvinden”, verklaart Jolien Van Pamel, teamleader Ergonomie bij Attentia. “Meer mensen zitten in één ruimte, wat het moeilijker maakt om tegemoet te komen aan ieders klimatologische wensen.
 

Fysieke verschillen tussen man en vrouw

Temperatuur zal altijd een twistpunt zijn, aangezien fysiologische verschillen tussen man en vrouw een invloed hebben op de temperatuur-ervaring. Van Pamel: “Een man heeft doorgaans meer spierweefsel, en dat staat in voor de warmteproductie. Bewegen, m.a.w. spieren activeren, bijvoorbeeld door te rillen wanneer het koud is, is daar een duidelijk voorbeeld van. Een mannenlichaam houdt zichzelf dus eenvoudiger warm, en verdeelt die warmte bovendien beter. Vrouwen hebben meer vetweefsel en minder bloeddoorstroming. Het vrouwenlichaam is er bijgevolg op gefocust om de organen warm te houden, en dat gaat ten koste van het verspreiden van warmte voornamelijk naar de extremiteiten wat het koudegevoel in de hand werkt voor handen en voeten.” 
 
Al die factoren dragen er toe bij dat een vrouw (gemiddeld) het comfortabelst is op kantoor bij een temperatuur tussen de 23 en de 24 graden, terwijl dat voor mannen het ideaal op 21 tot 22 graden ligt. Er bestaat dus geen gouden temperatuur waarop iedereen zich het best voelt. Sensibilisering is daarom belangrijk. Zo ontstaat er een beter begrip onder collega’s. 
 
“Mensen die het sneller koud hebben, zullen zich sneller warmer aankleden als ze begrijpen waar het verschil in temperatuur-ervaring vandaan komt, zodat de collega’s met een warmer ingestelde interne thermostaat zich niet suf hoeven te zweten”, zegt Van Pamel nog.
 

Gevoel van controle bij werknemers

Ook controle speelt een belangrijke rol. Dat bijna 20 procent van de werknemers een tekort aan frisse lucht ervaart, heeft voor een stuk te maken met het gebrek aan controle in nieuwe kantooromgevingen, waar ramen niet meer open kunnen om de geavanceerde klimatologische systemen niet te storen. Die systemen zorgen echter in theorie voor meer, betere en gefilterde lucht, al zijn ze niet altijd even goed afgesteld en onderhouden.
 
De klachten over droge lucht zijn dan weer te verklaren door het gebruik van airco in de zomer en zeker verwarming in de winter. Het op temperatuur brengen van de lucht onttrekt vocht, waardoor medewerkers droge lucht ervaren.
 
Als onderneming kan je voor een groot stuk tegemoet komen aan de klachten van medewerkers. “Zo is het een goed idee om aan de hand van een risicoanalyse van de thermische omgeving alle factoren die relevant zijn voor het temperatuurcomfort in kaart te brengen”, weet Van Pamel. “Denk daarbij niet alleen aan de thermometertemperatuur, maar ook aan luchtstromen, stralingswarmte, luchtvochtigheid en zelfs CO2.
Met de juiste data ter beschikking, is het mogelijk de temperatuursystemen beter af te stellen, of met kleine ingrepen zoals CO2-sensoren of luchtbevochtigers het comfort van werknemers te verhogen. 
 

Meer informatie

Voor meer informatie kan u ons altijd contacteren via attentia@whizpr.be of 052 55 33 26.

Over Attentia

Attentia gelooft dat gelukkige mensen de drijvende kracht zijn achter elke succesvolle onderneming. Daarom biedt Attentia bedrijven, kmo’s en zelfstandigen producten en diensten aan op vlak van Payroll en HR en op vlak van Preventie & Bescherming en Well-being. Deze geïntegreerde aanpak levert haar klanten een krachtig HR & Well-being beleid dat leidt tot succes.

Met meer dan 670 medewerkers, verdeeld over 40 kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië staat Attentia ten dienste van haar 15.000+ klanten. Meer informatie vindt u op www.attentia.be.

 

Mobiliteit

Benieuwd wat Attentia voor u kan doen op vlak van ergonomie?

U vindt alle info hier.


Lees meer nieuws over: Attentia , Preventie en bescherming , Vitaliteit , Werken met personeel , ergonomie , gezondheid , hr beleid , vitaliteit

2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer