Vanaf 2020 wordt een bedrijfswagen véél duurder, omdat de fiscale aftrekbaarheid van auto’s drastisch daalt. Ook in 2021 gaat de kostprijs van auto’s onder het mes, ten gevolge van de nieuwe emissienormen. Is er een groene golf op komst? Yves Labeeu, Legal Consultant bij Attentia, schijnt zijn licht over het mobiliteitsvraagstuk. 

Al jaren voert de regering maatregelen in om het aantal auto’s op de Belgische wegen in te dammen, maar de verhoopte resultaten blijven voorlopig achterwege. De gemiddelde afstand die medewerkers afleggen met de bedrijfswagen voor hun woon-werkverkeer is dan wel drastisch gedaald, maar toch blijft de auto aan populariteit winnen, zo blijkt uit eigen cijfers. 

 

Cash-for-car: geen onverdeeld succes 

Vooral de cash-for-car regeling heeft het hard te verduren in de media. In theorie zit deze regeling nochtans logisch in elkaar: als werknemer krijg je de keuze om de wagen in te ruilen voor een geldzakje. In de praktijk pakt deze maatregel de kern van het probleem niet aan: de auto is en blijft voor velen de eenvoudigste manier om op het werk te raken. De tijd en het gemak die een auto biedt, mogen daarom voor velen een centje kosten. 

Met andere woorden: voor de meeste mensen volstaat deze financiële stimulans niet om de auto in te ruilen. Althans, nog niet. Er staan immers twee grote veranderingen voor de deur, die de bedrijfswagen een pak duurder zullen maken. Deze evoluties zullen onze financiële bovengrens op de proef stellen: welk maximumbedrag willen medewerkers ophoesten, in ruil voor het gebruiksgemak die een auto biedt?  

 

De bedrijfswagen wordt veel, véél duurder 

Verandering één: de fiscale aftrekbaarheid van auto’s zal vanaf 2020 drastisch dalen. Door de hervorming van de vennootschapsbelasting kan je binnenkort een aanzienlijk lager bedrag aftrekken van de belastingen. Vroeger hanteerde de overheid een tabel met CO2-uitstoot om de aftrekbaarheid van een auto te berekenen, maar binnenkort worden deze normen strenger. Daardoor kan je auto 15% tot 20% duurder worden.  

Twee: in 2021 gaan de nieuwe emissienormen, op fiscaal niveau, van kracht. Vanaf dan moet de automobielindustrie de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s terugdringen tot 95g CO2/km. Om dat te realiseren, worden de uitstoot en brandstofverbruik van nieuwe auto’s anders gemeten, door middel van de nieuwe meettest WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure). WLTP is de opvolger van de verouderde NEDC-methode en is fiscaal heel wat nadeliger. In 2021 zullen de belastingen op auto’s daarom opnieuw stijgen. 

 

Duurzame alternatieven 

Zal 2021 een heuse revolutie optekenen? Zo’n vaart zal het niet meteen lopen. Afhankelijk van de leasetermijn van de bedrijfswagen, zal (en kan) niet iedereen meteen een nieuwe auto aanschaffen. Diegenen die wél op zoek zijn naar een nieuw vervoersmiddel, doen er op zijn minst goed aan om een duurzaam alternatief te overwegen. Denk maar aan een (elektrische) fiets, speed pedelec, openbaar vervoer of carpooling. 

Een elektrische of hybride wagen is een ander alternatief, maar uit de gesprekken met klanten merk ik dat hier nog veel struikelblokken zijn. Elektrische wagens zijn niet alleen duurder, ze hebben ook een (veel) lager rijbereik, de infrastructuur in België staat nog niet helemaal op poten en het duurt erg lang vooraleer je de wagen hebt ‘volgetankt’. Veel klanten wachten daarom liever totdat de technologie meer volwassen is. 

 

Mobiliteitsbudget 

Of de invoering van het mobiliteitsbudget de keuze voor duurzame alternatieven zal faciliteren, neem ik liever met een korreltje zout. Met een cafétariaplan bieden ondernemingen al lang (avant là lettre) keuzes in o.m. vervoersmiddel. Zo’n cafétariaplan is bovendien veelzijdiger: daarmee kan je het vrijgemaakte budget bijvoorbeeld spenderen aan een laptop of een extra dagje vakantie. Het mobiliteitsbudget daarentegen moet je verplicht spenderen aan andere vervoersmiddelen of geld. 

De belangrijkste voordelen van het mobiliteitsbudget zijn van fiscale aard. De vrijgekomen kosten van je wagen (of, in fiscale termen, de TCO of Total Cost of Ownership) zijn volledig vrijgesteld van RSZ en belastingen. Voordien waren enkel alle vormen van woon-werkverkeer vrijgesteld van RSZ-bijdragen. 

Als er een groene golf aankomt, dan zal het mobiliteitsbudget daar maar een kleine rol in spelen. Dat de bedrijfswagen in 2021 een vierde meer kost, is dé hoofdreden waarom steeds meer medewerkers hun auto zullen inruilen. Want wie kiest voor een duurzaam alternatief, zal een hoger nettobedrag overhouden op zijn loonbrief. 

 

Over Attentia

Attentia gelooft dat gelukkige mensen de drijvende kracht zijn achter elke succesvolle onderneming. Daarom biedt Attentia bedrijven, kmo’s en zelfstandigen producten en diensten aan op vlak van Payroll en HR en op vlak van Preventie & Bescherming en Well-being. Deze geïntegreerde aanpak levert haar klanten een krachtig HR & Well-being beleid dat leidt tot succes.

Met meer dan 670 medewerkers, verdeeld over 40 kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië staat Attentia ten dienste van haar 15.000+ klanten. Meer informatie vindt u op www.attentia.be.

 


Lees meer nieuws over: Verloning , Werken met personeel , bedrijfswagens , mobiliteit , persberichten

2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer