Attentia
info@attentia.be
De nieuwe Arbeidsdeal die de regering heeft gesloten brengt enkele verplichtingen met zich mee. Zo moet elk bedrijf met twintig of meer werknemers vóór 31 maart een opleidingsplan opstellen. Maar wat houdt dat precies in?
Ons land mikt tegen 2030 op een werkgelegenheidsgraad van 80 procent. Om dat doel te bereiken, voert de federale regering stapsgewijs een aantal maatregelen in: de zogenaamde Arbeidsdeal. Eén van de hervormingen gaat over opleidingen die werknemers krijgen tijdens hun loopbaan. Voortaan zal de werkgever verplicht een opleidingsplan moeten opstellen.
Werkgevers met minstens twintig werknemers moeten voortaan elk jaar vóór 31 maart een opleidingsplan voor hun werknemers opstellen. In zo’n plan zijn twee types opleidingen voorzien:
Formele opleidingen:
Buiten de werkplek
Door lesgevers of opleiders ontwikkelde cursussen en stages
Gekenmerkt door een hoge graad van organisatie
Informele opleidingen:
Op het werk zelf
Opleidingsactiviteiten die rechtstreeks betrekking hebben op het werk
Gekenmerkt door een hoge graad van zelforganisatie door de individuele leerling of groep van leerlingen
Ook digitale opleidingen komen hiervoor in aanmerking.
Werkgevers moeten hierbij extra aandacht schenken aan risicogroepen die mogelijk bijzondere noden hebben op vlak van opleidingen, zoals bijvoorbeeld:
Werknemers ouder dan 50 jaar
Werknemers van buitenlandse afkomst
Werknemers met een handicap
Werknemers in knelpuntberoepen
Werknemers van alle mogelijke genderdimensies
Het opleidingsplan wordt besproken op de ondernemingsraad of via de vakbondsafvaardiging. De ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging moet zijn advies uiterlijk tegen 15 maart formuleren. Zij moeten het ontwerp minstens 15 dagen voor de vergadering ontvangen.
Is er geen ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging in het bedrijf? Dan wordt er rechtstreeks naar de werknemers gecommuniceerd, ook uiterlijk tegen 15 maart.
De paritaire (sub)comités kunnen bepaalde minimale voorwaarden stellen waaraan een opleidingsplan moet voldoen. Deze moeten ingediend worden via een CAO, uiterlijk op 30 september van het jaar voorafgaande jaar.
Het plan geldt voor een minimale duurtijd van één jaar. De werkgever moet het opleidingsplan (binnen de maand na de inwerkingtreding) op elektronische wijze naar een aangewezen ambtenaar verzenden.
De Arbeidsdeal bepaalt tot slot dat werknemers en hun vertegenwoordigers op eenvoudige vraag toegang moeten krijgen tot het opleidingsplan.
Hoe ziet een goed opleidingsplan eruit en welke elementen moet het zeker bevatten? Dit en meer komt je te weten in onze opleiding. Schrijf je nog snel in voor de opleidingsdag van 8 maart.
Federale overheidsdienst van 22 december 2022 (werk.belgie.be)
Lees meer nieuws over: Tewerkstelling , Werken met personeel , ontwikkelingsplannen , people management