Het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk startte in april 2018 een campagne tegen de blootstelling van gevaarlijke stoffen op de werkplek. Deze campagne wordt eind 2019 afgerond. Een eerste balans van de campagne en een korte vooruitblik op de nieuwe die al op komst is.

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen in arbeidsomstandigheden komt in Europa meer voor dan we denken. Gevaarlijke stoffen op het werk kunnen diverse gezondheidsproblemen en ziekten veroorzaken en tot heel wat veiligheidsrisico's leiden.

De Europese campagne "Een gezonde werkplek: gevaarlijke stoffen, zo pak je dat aan!" slaagde er niet alleen in om mensen bewuster te maken van de risico's van gevaarlijke stoffen op de werkvloer, maar ook om een risicopreventiecultuur te bevorderen in vele bedrijven en organisaties.

Sinds de lancering van de campagne in april 2018 vonden er in elke Europese lidstaat heel wat activiteiten en mediacampagnes plaats. Op nationaal niveau schoten officiële instanties en campagnepartners in actie om bewustzijn te creëren over het beheer van gevaarlijke stoffen op de werkplek, en om bedrijven en organisaties te helpen in de bescherming van hun werknemers. 

Tijdens de campagne werden ook tools en publicaties ontwikkeld die bedrijven de komende jaren kunnen helpen bij het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen. Deze databank van waardevolle informatie zal in de loop van de komende maanden vertaald worden naar gebruiksvriendelijke onderdelen, vertaald op maat van elke deelnemende Europese lidstaat.

 

Bronnen

 


Lees meer nieuws over: Preventie en bescherming , industriële hygiëne en toxicologie