Met de "Healthy Workplaces Good Practice Awards" bekroont het Europees Agentschap voor de veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) organisaties die zich op een vernieuwende en succesvolle manier inzetten voor de veiligheid en gezondheid op het werk.

De Awards 2018-2019 focussen op concrete maatregelen om de risico's van gevaarlijke stoffen op de werkvloer te vermijden of aan te pakken. De ondernemingen en organisaties die onlangs een bekroning of eervolle vermelding in de wacht sleepten, hebben dit doel gemeen: een preventiecultuur creëren en werknemers beschermen tegen gevaarlijke stoffen. 

Deze 'awards' zijn een belangrijk onderdeel van de campagne "Een gezonde werkplek: gevaarlijke stoffen, zo pak je dat aan!" van EU-OSHA.

 

Deze organisaties vielen in de prijzen.

Het Tsjechisch farmaceutisch bedrijf Vakos XT ontwikkelde samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken een actieprogramma om overheidspersoneel te beschermen tegen blootstelling aan illegale verdovende middelen tijdens politieacties in illegale drugslaboratoria of andere risicovolle plaatsen.

Eiffage Infrastructures, een groot Frans bedrijf uit de wegenbouw- en -onderhoudssector, ontwikkelde een nieuwe techniek om het gebruik van gevaarlijke oplosmiddelen in zijn analyselaboratoria volledig te bannen.

De Duitse federatie van glazenmakers creëerde een veilige en voordelige techniek voor het omgaan met materialen die asbest bevatten.

Peluquería Elvira, een klein kap- en schoonheidssalon, stopte volledig met het gebruik van gevaarlijke stoffen, waardoor de arbeidsomstandigheden in andere salons in Spanje ingrijpend werden verbeterd.

Atlas Copco Industrial Technique AB, het industriële productiebedrijf uit Zweden, werkte een cultuur van participatie en samenwerking uit – inclusief collectieve maatregelen – om zijn werknemers te beschermen tegen potentieel gevaarlijke koolstofnanobuizen.

Een klein landbouwbedrijf in Nederland, Mansholt BV, voerde in samenwerking met de nationale sectorale ARBO-instantie een reeks technische en organisatorische maatregelen door om werknemers te beschermen tegen gevaarlijk stof.

Vier andere organisaties ontvingen een eervolle vermelding: het Weense Ombudskantoor voor milieubescherming (Oostenrijk), het bouwbedrijf BAM Ireland (Ierland); Gorenje, een Sloveense verwerkende onderneming, en de British Occupational Hygiene Society (Verenigd Koninkrijk). 

Deze inzendingen werden eerst op nationaal niveau beoordeeld, waarna uit elk land maximaal twee winnaars genomineerd werden voor de Europese verkiezing. De Europese jury keek vervolgens naar de manier waarop deze organisaties goede praktijken invoerden, de manier waarop ze risicobeoordelingen uitvoerden, en de mate waarin het STOP-beginsel werd gevolgd (de hiërarchische benadering van preventie: Substitutie - Technische – Organisatorische - Persoonlijke beschermingsmaatregelen).

De jury lette ook op het criterium van werknemersparticipatie en toewijding van het management. De geselecteerde interventies zijn duurzaam op de lange termijn, overdraagbaar naar andere organisaties of lidstaten, en gaan verder dan de nationale wettelijke voorschriften.

De prijzen worden uitgereikt tijdens een speciale ceremonie als onderdeel van de topbijeenkomst "Een gezonde werkplek" die in november in Bilbao (Spanje) plaatsvindt.

 

Bronnen

 

Extra informatie: Healthy Workplaces

 

 

 

 


Lees meer nieuws over: Preventie en bescherming , persberichten

2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer