Enkele veelgestelde vragen en antwoorden omtrent het griepvaccin.
Bij wie is een griepvaccin aangewezen?
Zoals elk jaar heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een bijgewerkt advies opgesteld over het komende griepseizoen. De groepen die gebaat zijn bij een jaarlijkse griepspuit blijven ongewijzigd.
Kwetsbare werknemers blijven gebaat met een extra bescherming onder de vorm van een griepvaccin, met name
-
een onderliggende chronische aandoening van de longen (inclusief ernstige astma), het hart (uitgezonderd hoge bloeddruk), de lever of de nieren,
-
een metabole aandoening (inclusief diabetes),
-
een neuromusculaire aandoening,
-
of een immuniteitsstoornis
-
alle personen met een BMI (body mass index) boven de 35
-
personen die in een instelling verblijven
-
alle zwangere vrouwen ongeacht de fase van de zwangerschap
-
en kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan.
Ook werknemers die met zulke kwetsbare personen samenwonen of een kind jonger dan 6 maanden in huis hebben, laten zich best vaccineren. Daarnaast beveelt de Hoge Gezondheidsraad ook aan om alle werknemers in de gezondheidssector, binnen én buiten zorginstellingen, te vaccineren tegen seizoensgriep.
Ook voor werknemers tussen 50 en 65 jaar kan een vaccinatie tegen seizoensgriep aangewezen zijn, ook al lijdt men niet per se aan een risicoaandoening. Naast het verhoogde risico op complicaties door hun leeftijd, spelen in deze leeftijdsgroep bij één op drie personen ook bepaalde leefgewoontes een bijkomende rol. Denk daarbij vooral aan roken, overmatig alcoholgebruik of een ongezond voedingspatroon.
Voor de rest van de bevolking is een systematische vaccinatie niet aanbevolen, al kan het uiteraard ook geen kwaad.
Welke vaccins zijn beschikbaar?
Naast de drie standaardgedoseerde vaccins Alpharix-Tetra®, Vaxigrip Tetra® en Influvac Tetra®, zal er dit jaar voor het eerst ook een hooggedoseerd griepvaccin beschikbaar zijn: Efluelda®. Dit vaccin bevat per virusstam vier keer zoveel antigeen, waardoor het niet alleen een betere immuunrespons zou opwekken, maar ook een betere klinische bescherming zou bieden. De beschikbare gegevens hierover zijn echter nog beperkt, waardoor het op dit moment nog niet als voorkeursvaccin aanbevolen wordt. Ook kan de hogere dosis antigeen meer (tijdelijke) nevenwerkingen geven, zoals roodheid rond de injectieplaats, lichte koorts en pijnlijke spieren. Wij bieden deze laatste dus niet aan.
Wanneer vaccineren?
Het griepseizoen duurt gemiddeld acht tot twaalf weken en vindt doorgaans ergens tussen eind november en maart plaats; meestal start de epidemische fase in februari. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om te vaccineren vanaf midden oktober, wetende dat het griepvaccin bescherming biedt vanaf tien tot vijftien dagen na de prik. Zolang het aantal besmettingen nog niet heeft gepiekt, blijft vaccinatie tegen seizoensgriep nuttig.
En een nieuwe boosterprik tegen corona?
Momenteel heeft de Hoge Raad zich hierover niet uitgesproken, maar de kans zit erin dat dit najaar ook een nieuwe corona boosterprik wordt aanbevolen. De kwetsbare groepen zijn quasi gelijk. Combivaccins tegen zowel het influenzavirus als het coronavirus zijn er nog niet; Moderna is dit wel aan het ontwikkelen, maar dit zal ten vroegste tegen het najaar van 2023 beschikbaar zijn. In een eerder advies heeft de HGR wel al aangegeven dat de twee vaccins tegelijkertijd geplaatst mogen worden; dus mogelijk zullen de externe preventiediensten in het najaar voor ondernemingen die dat wensen zowel een griepvaccinatiecampagne als een covidvaccinatiecampagne opnemen. Hierover zijn nog gesprekken aan de gang.