Attentia
info@attentia.be
De uitbraak van COVID-19 stelt bedrijven voor zelden geziene uitdagingen. Enerzijds moeten zoveel mogelijk mensen van thuis werken. Anderzijds weegt deze crisis natuurlijk ook heel zwaar op het psychosociaal welzijn van het personeel. Attentia geeft ondernemingen daarom aangepast advies over hoe ze hun medewerkers in deze moeilijke tijden kunnen ondersteunen.
De gevolgen van de coronacrisis laten zich niet alleen op economisch vlak voelen, ook intern merken veel bedrijven dat hun medewerkers extra ondersteuning nodig hebben. Volgens een Brits onderzoek van het ‘Chartered Institute of Personnel and Development’ (CIPD) stellen zo’n drie op vijf organisaties dat de angst voor het virus bij hun werknemers een grote uitdaging is. Natuurlijk staan vooral de zorg- en retailsector erg zwaar onder druk, maar de situatie veroorzaakt bij iedereen een nieuwe bron van stress.
“We stellen vast dat die stress meerdere oorzaken kan hebben. Angst voor besmetting, de combinatie van het werk met zorgen voor de kinderen, verhoogde werkdruk en onzekerheid over de toekomst van de job. Ons team helpt medewerkers, leidinggevenden en werkgevers om met deze nieuwe werksituatie om te gaan.”
Evelien Buseyne, preventieadviseur psychosociale aspecten bij Attentiaa.
Het angstgevoel dat veel mensen ervaren, is natuurlijk een volkomen normale reactie. Het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat we ons aan de veiligheidsmaatregelen houden. “We moeten echter wel opletten dat die angst niet in paniek omslaat”, zegt Evelien Buseyne. “Medewerkers reageren elk op hun eigen manier: de ene blijft er relatief rustig onder, terwijl de andere volledig blokkeert.”
Leidinggevenden moeten daarom nauwlettend opvolgen of iedereen zich goed in z’n vel voelt:
Vaak verzachten we stress door de bron aan te pakken, maar dat is bij de uitbraak van COVID-19 helaas niet mogelijk. Wel kunnen we er op een constructieve manier mee omgaan. Uiteindelijk wordt de stress grotendeels veroorzaakt door de interpretatie die we aan de situatie geven. Het is zelfs mogelijk om veerkrachtiger te worden door in te zetten op factoren die ons energie geven.
Met de volgende tips kunnen werkgevers de stress voor hun medewerkers draaglijker maken:
Heel wat bedrijven doen vandaag beroep op de psychosociale ondersteuning van Attentia. Eén van hen is Toyota Belgium & Luxemburg.
“Als werkgever hebben we vanaf begin maart alle veiligheids- en hygiënevoorschriften op de werkplek geïnstalleerd. Onze medewerkers wisten dat we, zelfs als ze naar het werk komen, extra voorzorgsmaatregelen worden genomen om onze werkplek veilig te houden. We moedigen onze medewerkers aan om ook bij deze inspanning te helpen en manieren te vinden om de gezondheid en veiligheid verder te verbeteren. Elk van de bijdragen van onze medewerkers wordt gewaardeerd en we willen hun welzijn waarborgen. Vanaf de start van COVID-19 hebben we de focus gelegd op de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van onze medewerkers. Om samen sterker uit deze crisis te komen, hebben we onze teams in de best mogelijke vorm nodig, en daarom reiken we hen aanvullend psychologische en medische begeleiding van Attentia aan.”
Jelske Janssens, HR & HSE-FAC Director, en Michael Roosen, Managing Director - Toyota Belgium & Luxemburg .
Lees meer nieuws over: Preventie en bescherming , Vitaliteit , Werken met personeel , corona , persberichten , psychosociale risico's , stress , vitaliteit