Wie vanaf 10 januari een hoogrisico contact heeft gehad en gevaccineerd is tegen het coronavirus, hoeft niet meer in quarantaine en hoeft geen PCR-test meer af te leggen. 
 
Door de hoge besmettelijkheid van de omikronvariant stijgen de coronabesmettingen razendsnel. De huidige regels zijn voor zowel de werknemers als de werkgevers onhoudbaar doordat meer en meer werknemers verplicht in quarantaine zitten. Daarom zijn de werkgeversorganisaties vragende partij voor deze versoepelde quarantaine-en testregels.
 

Wat houden de nieuwe quarantaine-en testregels in? 

 • Wie al een boosterprik of tweede vaccin heeft gekregen en dit maximaal vijf maanden geleden, moet niet meer in quarantaine na een hoogrisicocontact en moet geen PCR-test meer afleggen.
 • Wie nog geen boosterprik of tweede vaccin heeft gekregen in de laatste vijf maanden, moet na een hoogrisicocontact nog steeds 7 dagen in quarantaine. Indien u tot en met dag 7 dagelijks een negatieve zelftest kan voorleggen, dan mag u vanaf dag 4 uit quarantaine.
 • Wie niet gevaccineerd is, moet na een hoogrisicocontact ook tien dagen in quarantaine. Indien u tot en met dag 10 dagelijkse negatieve zelftesten kan voorleggen, dan mag u vanaf dag 7 uit quarantaine.
 • Wie besmet is met het coronavirus moet nog steeds in isolatie. De isolatieperiode wordt wel ingekort van 10 dagen naar 7 dagen. Wie dan geen klachten meer heeft, mag uit isolatie.
 
 
        
 
 
 

Ook in scholen worden de quarantaine regels versoepeld:

Het lager of kleuteronderwijs moet pas in quarantaine vanaf 4 besmettingen dan twee per klas. 
De middelbare scholen passen de nieuwe quarantaine- en testrichtlijnen die werden aangepast voor de rest van de samenleving. Jongeren die gevaccineerd zijn, moeten na een hoogrisicocontact niet meer in quarantaine en ook geen PCR-test meer afnemen. Wie niet gevaccineerd is moet 10 dagen in quarantaine en mag mits een negatieve zelftest buiten vanaf dag 7 (zoals alle niet-gevaccineerden).
 
Kinderen tussen 5 en 11 jaar moeten dezelfde quarantaineregels volgens als de volwassenen of persoon waarbij het kind verblijft. Dat betekent dat wanneer één van de volwassenen aan quarantaine (of isolatie) onderworpen is, ook het kind in quarantaine moet.
 
 

Bedenkingen

Er wordt nu heel veel verantwoordelijkheid gelegd bij de werknemers zelf. Diegenen die niet gevaccineerd zijn of geen booster hebben gekregen moeten na een hoogrisicocontact alsnog in quarantaine gaan, en zelftesten uitvoeren. De werkgever kan hier zelf niet rechtstreeks op controleren.
Bovendien kunnen gevaccineerde werknemers ook nog een (doorbraak)infectie van covid krijgen, waarbij ze doorgaans dan wel minder ziek zijn, maar desalniettemin ook besmettelijk zijn. 
 
 

Wat kan Attentia voor u doen?

 • Bij meldingen van besmettingen kan u steeds terecht bij corona@attentia.be.  Onze screening- en tracingteams zullen:
  • Bij hoog risico contact en niet-gevaccineerd: deze personen zullen per mail geïnformeerd worden over de te volgen stappen, waarbij het nodige quarantaine attest bezorgd wordt  .
  • Bij hoog risico contact en wel gevaccineerd: deze personen zullen per mail worden geïnformeerd dat geen verdere stappen (geen quarantaine) moeten ondernomen worden
 • Ook voor screening aan de hand van sneltesten kan u steeds terecht bij corona@attentia.be.  Attentia kan de sneltesten ter plaatse uitvoeren.
   

Attentia streeft ernaar de onderzoeken in de meest veilige omstandigheden te laten plaatsvinden. Sinds midden 2020 dragen onze artsen en verpleegkundigen de extra beschermende FFP2 mondmaskers. Hiernaast voorzien we veilige lokalen met voldoende ruimte om afstand te houden, plexi schermen en een continue monitoring van de ventilatie met CO2-meters.


Lees meer nieuws over: Attentia , Preventie en bescherming , corona

2023 ©
Attentia
Privacyverklaring | Disclaimer